puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:148/329)

Piernik marchewkowy 400

ukochanych ciast jest ciasto marchewkowe, głównie z uwagi na fakt, że dodatek marchwi nadaje ciastu niesłychanej puszystości i wilgotności. Dlatego, gdy zobaczyłam właśnie piernik marchewkowy na blogu pieczarkamysia.blox.pl to wiedziałam, że na pewno będzie mi i wszystkim domownikom smakował. Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości na naszym świątecznym(...)otartą -sparzoną wcześniej- skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.  3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie.Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku

UgotujmyTo.pl
Ciasto marchewkowe z makiem 141

Miałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej

Wielki apetyt
Karpatka 225

Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło.  Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek.  Podzielić na 2 części.  Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm.  Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem:  250g(...)masa zgęstnieje, ostudzić.  Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min.  Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.  Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta.  Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci 167

biszkoptami, bezami – to jest ciasto dla Was! Składniki: pół kostki margaryny 3 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki według uznania Przygotowanie Na początku oddziel białka od żółtek . Utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubij białka z odrobiną soli na puszystą pianę. Odłóż je na chwilę(...)następnie białek. Delikatnie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dokładnie umyj śliwki i pokrój każdą z nich na cztery części. Wyłóż na blachę papier do pieczenia, a następnie przelej ciasto. Na wierzch ułóż śliwki. Piecz przez 30 minut. Jeśli jest mało słodkie – udekoruj cukrem pudrem po ostygnięciu. Przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami w tych proporcjach jest przeznaczone na małą

Rozdomowiona
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 299

czekoladowy tort z bananami .  Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie...  W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe blaty. Cudowne połączenie. Tymczasem zapraszam na zapoznanie się z przepisem

Symfonia Smaków
Biszkopt, który zawsze się udaje 480

pieczenia1 szklanka cukru3 łyżki oleju3 łyżki wodyWYKONANIEJajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Po trochę  mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły.Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie

W kuchennym oknie Ewy
szybie ciasto czekoladowe 152

ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (miksujemy ok. 5 min.) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy czekoladowej dodajemy przesiane suche składniki oraz masę jajeczną i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy), wyłożonej samo dno papierem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 214

ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 233

cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok. Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze). Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać

Moje domowe kucharzenie
Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko 123

serduszka   Przygotowanie: Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą. Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą 209

bananów ( do kupienia np.tu ) 50-100 g suszonej papai ( do kupienia np. tu ) Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę przesiej i wymieszaj z masą bananową. Dodaj posiekane banany, papaję i czekoladę. Porcję ciasta odmierzaj dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz dłonią lub za pomocą obręczy formuj idealnie okrągłe ciastka

greenscarf
Gorzkie słodkie kwaśne 165

wypieki Zacznijcie od sufletowego spodu. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 150 g cukru pudru 45 g kakao Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.  Dodać kakao(przesiane) i wymieszać - zrobi się gęste bardzo.  Osobno ubić białka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Faworki zwane chrustem 151

smażenia • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. • Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. • Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto. • Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. • Wstawić

To co kocham
Kruche ciasteczka z dżemem 183

dżem/konfitura (użyłam konfitury morelowej) cukier puder do posypania (opcjonalnie)  Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników. Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki.   Ciasteczka ułożyć

Di gotuje
Placuszki z masą twarogową i owocami 183

Puszyste, miękkie i bardzo smaczne placki z masą twarogową i świeżymi owocami. Jak dotąd najlepszy przepis na domowe naleśniko-omleciki. Proste i łatwe do przygotowania. Ciasto nie klei się do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki

Ugotować
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 210

drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 226

roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 199

minut. Po tym czasie z ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe powyjmować z foremek. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.  Kremem wypełnić ostudzone

Di gotuje
Babka limonkowo-jogurtowa 137

limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć

cucinare
Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym 202

czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki

Słodka Strona
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 164

jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 176

kawałeczków. Nie wiem, jaka jest różnica między tą, którą sobie przygotowałam, a taką gotową ze sklepu. Wiem za to, że moja spisała się doskonale. Muffiny wyszły miękkie i dość puszyste, a jednocześnie zwarte i bardzo sycące. Słodkie w ten charakterystyczny, bananowy sposób, przyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu(...)minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki korzenne Betti 418

składnikami, ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać i układać na papierze do pieczenia. Piec w 180C przez ok.15 minut

Apetyczna babeczka
Babka majonezowa 173

łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni

Praktyczna pl
Babka cytrynowa na majonezie 182

litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać

Praktyczna pl
Pizza z patelni 1151

Pizzę najpierw podgrzewamy w patelni na piecu a potem wkładamy do piekarnika. Wystarczyło odpiąć rączkę i włożyć do pieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi. Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania