puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:151/329)

Ciasto z kremem czekoladowym i bananami 574

delikatnie wsypywać do masy, jednocześnie mieszając łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto powoli ostudzić do temperatury pokojowej.   Ostygnięty biszkopt przekroić na dwa placki. Dolny kawałek posmarować cienką warstwą dżemu, a na nim poukładać plasterki banana. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ze śmietan(...)czekolada się rozpuści. Miękką margarynę ubić na jasną, puszystą masę. Z kolei żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do ubitej margaryny dodać utarte żółtka i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Gotowy krem czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu

Simply Food
sernik z piernikową nutą 140

piernika, cukier i cukier waniliowy oraz margarynę wszystkie składniki wyrabiamy przy pomocy miksera (Thermomix czas 2 min / obr Interwał) w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko  kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, który owijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na ok 40-50 min spód piernikowy w granku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód co chwila mieszając(...)jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z jajeczną masą i przstudzoną czekoladową całość wlewamy do foremy posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószoną mąką pieczemy w temp 160 st (z termoobiegiem) przez 18-20 min  upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą ostrego noża

Gotowanie z pasją
Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem. I kilka słów o niedogodnościach przeprowadzek 161

chrupiącym cukrem na wierzchu. Bajecznie smakuje jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów (choć na zimno lepiej się kroi). Naprawdę ciężko jest powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. I jeszcze jednym... Ciasto z rabarbarem i marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 4 jajka 100 g cukru 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)grubych oczkach. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawać mąkę i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać marcepan, połączyć. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na kawałki grubości 1-1,5 cm. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie je w nie wciskając. Posypać cukrem perłowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z czekoladą w białej polewie 146

Pieczenie pierników i pierniczków czas zacząć. Mój dzisiejszy piernik jest mocno czekoladowy, do masy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową, zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej. Przepis ze strony Lidla.  Polecam! Piernik z czekoladą w białej polewie Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm(...)wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Do powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut

Smak mojej kuchni
Niebo w gębie -ciasto 157

schłodzić. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek. Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)zdjąć z palnika i wystudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać orzechy i zmiksować na gładko. Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki  Śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta kruchy placek jabłka kruchy placek krem orzechowy polewa niebo

O kuchni z uczuciem
Puszyste drożdżówki z borówkami (Panini di pan brioche con mirtilli) 178

granella di zucchero PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la ricotta, il latte, l'olio di semi di girasole, lo zucchero, l'uovo e il lievito di birra sbriciolato. Successivamente aggiungete la farina. Lavorate

La grande e la piccola cuoca
Leśny mech z warstwą malinową 183

waniliowego Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić

kulinarnyswiatdomi
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 143

przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach

Podróż w kulinaria
Ciasto czekoladowe z cukinią 161

czekolada deserowa- 30 g * mleko- 2 łyżki Ciasto: Piekarnik nagrzać na  180 stopni. Cukinię (nie obierać!) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a nadmiar soku wytrzeć papierowym ręcznikiem. Czekoladę posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao oraz gałką muszkatołową. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać. Dodać startą cukinię(...)pieczenia. Piec około 25 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Polewa: Obydwie czekolady posiekać, przełożyć do rondelka i wlać mleko. Podgrzać, mieszając, aż do jej roztopienia. Polać na ostudzone ciasto. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 250

Składniki:  ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)rozcieńczamy adwokatem Masło miksujemy z cukrem na niemal białą, puszystą masę.  Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy maślanej Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao

Luźna Kuchnia
Szarlotka puszek 214

Szarlotkę tę szczególnie polecam  os obom które dbają o figurę, bo nie ma w niej tłuszczu. Jest bardzo lekka i puszysta dzięki dużej ilości jajek. Składniki: 5 jajek 10 dag cukru 2 łyżki cukru pudru 20 dag mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Formę o wymiarach 30x25(...)układamy plastry jabłek uprzednio obtoczone w mące, resztę masy mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.40 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gorący kąsek
Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą 217

żółtka,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,  450g czerwonej porzeczki.  Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z cukinią 177

razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam je u Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy. Następnie, nie przerywając ucierania, dokładamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę z kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na samym końcu dodajemy startą cukinię oraz orzechy

My simple kitchen
Zielone ciasto z rodzynkami 138

polecam:) Zielone ciasto z rodzynkami to prosty przepis na ciasto na jedną keksówkę, które zachwyci każdego swym smakiem i wyglądem, zgadzacie się?;-) Nie można nie spróbować! Przepis na ciasto na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm. Wszystkie składniki są w temp. pokojowej. SKŁADNIKI: 150 g świeżych liści szpinaku 110 ml oleju rzepakowego 170 g mąki pszennej 200 g drobnego(...)gładko. W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj zmiksowany szpinak, wymieszaj do połączenia. Do zielonej masy dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny, wymieszaj do połączenia składników. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
SZYBKIE, MAŚLANE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I CYNAMONEM 197

Potrzebowaliśmy czegoś dobrego.  Najlepiej jak najszybciej- zabawa w ogródku nie mogła poczekać. To ciasto załatwiło sprawę. Szybkie, pyszne, z ukochanym cynamonem i czereśniami. Dodało tyle energii, że o nudzie nie ma już mowy. Dzieciaczki maja zabawę w ogródku, a mama w kuchni. W końcu są wakacje, nie ma czasu na nudę :) Składniki 125 g masła 200 g maki pszennej(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jaja ubijcie z cukrem na jasną i puszysta masę (ubijajcie około 8 minut). Do masy jajecznej dodajcie ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając dosypcie mąkę, wlejcie masło. Mieszajcie do połączenia składników. Dodajcie owoce i migdały, lekko przemieszajcie, wlejcie do formy. Ciasto pieczcie około 30-35 minut- do suchego patyczka. Ostudzone posypcie cukrem pudrem

OliveandThyme