jednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto .. polane czekoladą. Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam
Na słodko lub wytrawnieczekolady+2-3 lyzki mleka kokosowego+chipsy kokosoweWykonanie: zoltka i jajko ubic z cukrem na bialy puszysty kogel-mogeldo ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosciwyrosniete ciasto wylozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietankowy bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło – 200 g – cukier – 3 łyżkiDODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem(...)rozpuszczamy w 250 ml wody.Studzimy.Masło miksujemy na puszystą masę.Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy do przygotowanej masy. GALARETKA:Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.Studzimy.Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą
Ostra na Słodkonagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około
Kulinarne przygody Gatitynowej patelni:) Maliny z dodatkiem fruktozy zmiksowałam i kładłam po kupce jogurtu i malin na wierzch placka. Wydaje mi się, że ciasto było trochę za mało gęste, następnym razem zagęszczę je bardziej. I nie tak puszyste jak widuję na zdjęciach, nie wiem czy to kwestia mąki pp czy może braku sody, bo też z reguły występowała w przepisach
Zdrowa Kuchnia Sowywladamy do piekarnika na 15min Upieczone ciasto zostawiamy do ostygniecia Potem wkladamy do lodowki do nastepnego dnia Ser powinnien wyjsc puszysty Smacznego! PS Sernika odstawienie do lodowki na drugi dzien jest konieczne poniewaz masa na poczatku bedzie leista i dopiero jak sie odstanie to zrobi sie spojona i puszysta Ja podalam ten sernik z bita
Klaudynkowa kuchniaKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto
prawdziwe jedzeniepiernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy Wykonanie: - margarynę stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut
Smakołyki Berenikiłubianki malin wiedziałam od razu co z nimi zrobię. Wybrałam prosty przepis na średnią blachę (ok. 21 x 26 cm.) Tylko 35 min w piekarniku i voilà. Ciasto czekoladowe z malinami jest idealne dla wszystkich, którzy uwielbiają gorycz gorzkiej czekolady, przełamaną słodko-kwaśnym smakiem malin. Różnie to bywa z owocami. Moje malinki akurat tym razem były średnio(...)ostygnięcia. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wąskim strumieniem dodajemy masę czekoladową, ciągle miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy całość na najmniejszych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy maliny i wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około
Rusty Forkniego po wystygnięciu budyniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żółtka i dokładnie je rozcieramy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityOdstawiamy do przestudzenia. W niewielkim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę i dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki
ladykitchenkokosowe nieźle współgrało z jabłkami. Ponieważ jest to klasyczne ciasto ucierane to wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Idealne ciasto dla wielbicieli smaku kokosa KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI CIASTO 100 g cukru 125 g masła 2 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych 4 jabłka(...)skropić ponacinane jabłka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta lub kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy, a na wierzch powciskać przygotowane wcześniej jabłka
Pieguskowa KuchniaSkładniki: około 300 g rabarbaru 1,5 szkl wody 3/4 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć. Ciasto: 200g mąki 60 g wiórek kokosowych, np KRESTO 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szkl cukru 90 ml oleju 60 ml jogurtu naturalnego 60 ml napoju(...)składniki, tj. mąka, wiórki kokosowe, soda, proszek do pieczenia - wymieszać. Napój migdałowy połączyć z jogurtem. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dolewać powoli do ubitej masy jajecznej olej. Dodawać na przemian mąkę i jogurt - niedbale ucierając. Ciasto wylać do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać wiórkami wymieszanymi z cukrem. Piec w 180 stopniach C, około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoOboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego(...)ręcznik. Ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto
Pożeraczka, czyli raz adobrze