inne przepisy na ciasta . Składniki: 200 g drobnego cukru 4 jajka 250 g masła 1 torebka cukru wanilinowego 250 g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki 1 kieliszek ciemnego rumu Cukier puder Odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Na początku masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie do tego(...)Następnie formę keksową od środka smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 70 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (wbijamy patyczek, który po wyjęciu powinien być suchy). Następnie upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na kratce. Na końcu, po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneskładników, które raczej zawsze mamy w domu. Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej herbatki. Czuć w nim delikatną nutkę cytryny, która dobrze komponuje się ze słodyczą marmolady. Ciasto ma dość zwartą konsystencję, dlatego można śmiało zabrać je podróż-na pewno się nie pokruszy. *tortownica 21 cm Składniki: 5 jajek 150 g cukru 230 g mąki pszennej 100 g kaszy(...)cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z grysikiem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać po jednym jajku na zmianę z mieszanką mączną. Na końcu dodać sól, skórkę i sok z cytryny oraz rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazetrzeć z niej całą skórkę. Masło ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę pomarańczy. Dodać jajko i białko. Ubić ponownie. Mąkę przesiać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy maślanej i wymieszać. Dodać jogurt kawowy i delikatnie wmieszać go do ciasta. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej
Mania WypiekaniaMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj(...)Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy
Poezja smakurozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo w pamięci BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3 Składniki: Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30): 6 jajek szczypta soli 125g drobnego cukru 150g całego maku 150g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem + dekoracja (bez dekoracji): 700ml mleka kokosowego(...)Stopniowo dodawać wystudzony budyń kokosowy i ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy: biszkopt
Malinowo w kuchnimojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni(...)mąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić
moj przepis naDecomorreno extra ciemne uważam że do ciast jest najlepsze) 100 g masła 50 ml rumu Polewa Tabliczka gorzkiej czekolady Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem(...)końcu dodać piane z białek i delikatnie połączyć. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto i piec 40-50 min w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wyjąc z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą. rrarossa@gmail.com
RAROSSANastępnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała. Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy tak by powstała piana była puszysta. Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy olej, cały czas miksując. Dorzucamy marchewkę, brzoskwienię pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe i migdały(...)pieczenia oraz 200g mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na to powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Wystudzone ciasto wykładamy na talerz, smarujemy polewą i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą polewą. Wierzch możemy ozdobić np. marchewką czy polewą czekoladową
Kolizje Smakówmisie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części
w mojej kuchniBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli
Kuchnia Łukaszawymieszać czas 2,5 minuty, obroty 5 wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki piec jak wyżej, naczynia nie trzeba myć ponieważ będziecie robić krem. Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Powoli dodawać spirytus, ciągle mieszając. Musi powstać puszysta gładka masa. Jak nie lubicie takiego kremu można zrobić(...)masło, dodać cukier i orzechy. Smażyć cały czas mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko rozbić. Składanie ciasta – na zimne ciasto rozłożyć krem i obsypać prażonymi orzechami. Ciasto jest bardzo bardzo pyszne
Kuchnia Pokoleńkremem i kokosowo-orzechową bezą. Poezja smaku <3 nie jest trudne do zrobienia, jednak trochę czasochłonne. Przepis dostałam od Basi, mojej koleżanki z pracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się jego smakiem :) Jestem pewna, że i Was zauroczy. To jak, pieczecie? ;) Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/ Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Do masy wlać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wykonanie - Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować go kremem i przykryć bezą kokosowo-orzechową. Schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto wyjąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyproblemu, a przy tym będziecie bardzo delikatni podczas mieszania i posłuchacie moich wskazówek odnośnie pieczenia, sukces gwarantowany. Daję słowo! Ciasto jest jedyne w swoim rodzaju, a jest to odmiana biszkopta. Nieco bardziej zwarta i trochę mniej puszysta od tradycyjnego. Mimo to bardzo delikatna, trochę gąbczasta i pyszna :) Warto spróbować. Dodam jeszcze, że to typowo angielskie ciacho, chociaż w swojej(...)słodkie? Słooodkie :) Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam. 5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni? Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;) 6. Ciasta czy ciasteczka? Ciasta... i ciasteczka :) Jestem łasuchem! 7. Ile czasu poświęcasz na bloga? Różnie, ale zazwyczaj tylko kilka godzin tygodniowo (napisanie jednego posta to 1 do 1,5 godz
Ratunku obiadminut Składniki gruszki: – 5 sporych gruszek średnio twardych lub twardych – 1 szklanka cukru – 1 laska cynamonu – 2 gwiazdki anyżu – sok z połowy cytryny Składniki ciasto: – 150 g gorzkiej czekolady 70-80% – 50 ml likieru Limoncello – 120 g masła miękkiego masła – 120 g cukru – 4 jajka rozmiar L – 120 g mąki(...)drobny do wypieków) i masło. Miksuj do uzyskania jednolitej puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Kiedy masa będzie już jednolita dodaj przestudzoną czekoladę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj. Okrągłą blachę tortową z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej do blachy ciasto, a następnie włóż do ciasta gruszki, tak by spód
nietylkopasta.plKeks to ciasto które uwielbiam, piekę go często. Ten przepis dostałam od koleżanki, która pracuje przy obsłudze wesel i wypieka go dla gości. Wszyscy są zachwyceni i ja też, jest bardzo smaczny i puszysty, napakowany bakaliami, idealny. Doskonały na śniadanie czy na deser, polecam. Najpyszniejszy keks. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie