puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:169/329)

Piernikowy keks z polewą czekoladową i prażonymi orzechami 159

nagrzewamy do 170*C Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut

W Moim Magicznym Domu
Ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem 181

obtoczyć w cukrze z cynamonem.Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować.Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste).Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając

Mix smaku
Dupa Pawiana- ciasto z ciepłymi lodami:) 17618

wiem dlaczego to ciasto ma takową nazwę Dupa Pawiana;) Ale jest pyszne;) Biszkopt: 4 jaja 0,5 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Białka ubić na puszystą pianę dodać obydwa cukry. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku(...)szklanki wody Margarynę rozpuszczamy dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Może wyglądać jakby się zważyła ale spokojnie. Następnie dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Zagotowujemy. Studzimy i wylewamy na ciasto. Przepyszne Ciasto

Moje Słodkie Piekiełko
Tort z niczego 358

mąkę i na koniec ubite białka. Nie miksować zbyt długo, aby masa pozostała puszysta. Oddzielić połowę i dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym

CoolinarniePL
Idealna beza kawowa 86

Idealna beza ? Ta kawowa to zdecydowanie uczta dla zmysłów. Wyobraźcie sobie słodycz chrupiącej bezy w połączeniu z delikatnym, puszystym kremem o kawowym aromacie. Jej strukturę uzupełniają prażone orzechy laskowe, miękkie daktyle (jeśli za nimi nie przepadacie, świetnie sprawdzą się namoczone w rumie rodzynki) oraz zmielona kawa, która jest “wisienką” w kremie. Taki tort bezowy można podać(...)ciśnieniem, aromatyczną kawą – oznajmia to przyjemny odgłos “bulgotania”. Gdy tylko bulgotanie ustanie, zdejmujemy z ognia, by nie zagotować kawy i podajemy – do śniadania, do ciasta – z mlekiem lub bez – jak lubimy. Jeśli rozważacie zakup dowolnej kawiarki lub dobrej jakości kawy, to dzięki uprzejmości Coffedesk.pl mam dla Was na końcu wpisu zniżkę. Wróćmy teraz

Poezja smaku
Słodkie rogale na mniszku lekarskim. 140

pyszne. Upieczcie koniecznie. Zachęcam :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka 1 cukier waniliowy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 5 dag miękkiego masła 82% 5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rogali: 1. Rozczyn

Izabelawkuchni
Sernik na piernikowym spodzie z piernikową kruszonką 166

piernika i całość wymieszać. Masę ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, zmielone pierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Wykonanie – kruszonka: Zmielone pierniki wymieszać

Kuchnia Bon Appetit
Babeczki czekoladowo-michałkowe 119

przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym całym jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao, wymieszać szpatułką, dodać likier i wymieszać, tylko do połączenia się produktów.  Ciasto będzie gęste, typowo babkowe.  Rozłożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek . Wypełnić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mazurek orzechowy z koglem 146

sobą. Na sam koniec dodać ubite białko. Masę delikatnie ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec około 25 minut w 180 ºC ( mazurek powinien się lekko zarumienić). Pod koniec pieczenia przygotować polewę żółtkową. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. MAzurek wyjąć z piekarnika, wierzch

Ugotować
Kruche ciasteczka z orzechami i cynamonem 147

Przygotowanie: Masło i puder ze słodzika umieszczasz w misce i ucierasz mikserem na jasną, puszystą masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce

Moja Micha
TRUSKAWKOWO-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO 8705

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
Babka pomarańczowo-kakaowa 154

pomarańczy* łyżeczka olejku pomarańczowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej ubijając na najniższych obrotach dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć.2 keksówki ( 25 cm długości

Mix smaku
Pierniczki alpejskie z powidłami 463

śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować

Ala piecze i gotuje
Muffinki z powidłami śliwkowymi 180

Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut

Kolizje Smaków
Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi 242

wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.Ok. 50 g orzechów laskowych bardzo drobno siekamy i dodajemy do nutelli - dokładnie mieszamy i smarujemy ciasto.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypujemy mleko i cały czas energicznie mieszamy do jego rozpuszczenia (podgrzewamy na małym ogniu, aby nie przypalić) - studzimy.Masło ubijamy na puszystą masę

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania