puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:177/329)

Babka gotowana w polewie czekoladowej 238

cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą

Na słodko lub wytrawnie
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 210

jajko 1 łyżka Amaretto (lub rumu, czy koniaku) 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżeczka cukru pudru (dla uzyskania błyszczącej glazury) sucha fasolka, mała figurka lub też wzorem Davida Lebovitza -  migdał, owoc suszony korona ze złotego papieru Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy(...)masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Jeżeli używać ciasta już rozwałkowanego (sprzedawanego w rulonie), rozłóż ciasto z obu opakowań na stolnicy. Przykładając do ciasta duży talerz

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka Makowa 225

ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki mlekaczubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania:Jajka ubijamy na puszystą(...)dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto chałwowe na zimno 2085

pierwszy ciasto zniknęło w ciągu jednego dnia! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy:    500ml mleka,  2 jajka,  2 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki cukru,  150g masła(...)chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej. Dodatkowo:  300g herbatników,  mały słoik powideł śliwkowych,  100g czekolady,  100ml śmietanki 36%,  2 łyżeczki cukru pudru. Na dno foremki

Z miłości do słodkości
Kremówka z Toffi (Kremówkowa Krówka) 493

złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa Budyniowa: ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, pszenną  i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek(...)mieszankę" wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową.   Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem , wykładamy krem i umieszczamy w lodówce (na ok. godzinę

Słodka Strona
Zielone ciasto z jagodami 165

ciasto: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy do nasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu(...)cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki

królestwo garów
Szarlotka królewska 256

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa jabłkowa Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy(...)Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto. by Małgorzata Hert

Wędrówki po kuchni
Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta 194

kuchennym przez ok. minutę, aż masa jajeczna stanie się puszysta i jaśniejsza. Dodaj ricottę (ewentualnie alkohol) i zmiksuj jeszcze chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy

Chilli Czosnek i Oliwa
Keks królewski - najlepszy! 2544

cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem.    Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka(...)garnku z gotująca się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany.  Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą zdjąć z ognia, miskę wstawić do zimnej wody i dalej miksować, aż masa ostygnie

maniapieczenia
Najcudowniejszy wegański tort czekoladowy 184

O tym torcie można napisać parę stron kwiecistych opisów jak i nie napisać nic, bo tort mówi sam za siebie. Biszkopt jest puszysty i delikatny, krem

wegetalerze
Ciasto czekoladowo - orzechowe 283

uwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  200 g margaryny,  2 żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej(...)100g czekolady z orzechami,  2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta

Z miłości do słodkości
Chrupiące gofry 192

oraz mleko. Po zmiksowaniu dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy tylko do połączenia. W czystej misce ubijamy białka na sztywno z dużą szczyptą soli. Bardzo delikatnie łączymy z ciastem – najlepiej dodając białko partiami do mąki i delikatnie miesząc. Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Smarujemy formę pędzelkiem umoczonym w oleju (najlepszy jest taki do golenia :), ale silikonowy też będzie

Poezja smaku
Marchewkowe romby bez cukru 250

Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą masę. Dolewamy wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta.  Łączymy powolutku wszystkie składniki

Słodkości i nie tylko
Pączki z Konfiturą i Nadzieniem Śmietankowym 178

szybko, ciasto szybko wyrasta, nadziewanie zajmuje kilka minut, a ten zapach „smażonego” da się w ostateczności znieść Pączki z kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam wypróbować, bo kiedy jak nie teraz. Poszalałam z nadzieniem, konfitura porzeczkowa, krem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę. Pączki są puszyste, mięciutkie(...)dodajemy resztę cukru, sól, jajka, mąkę, rozpuszczone masło. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie zagniatamy. Odstawiamy ponownie pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, na grubość około 1,5 cm i średnicy 7 cm. Odstawiamy do napuszenia

Made By Mom And Son
Mleczne bułeczki 149

Leniwy piątkowy poranek idealnie nadaje się do krzątania po kuchni i realizacji już dawno zaplanowanych bułeczek ;) przepis znalazłam już jakiś czas temu na stronie zmiksowani . Wyszły puszyste i pyszne ;) W połączeniu z czekoladowym kremem z fasoli stanowią ŚNIADANIE IDEALNE :) Przy okazji tego posta chciałabym Wam przypomniać o konkursie, o którym już kiedyś pisałam na blogu: To już ostatni(...)jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość