puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:180/329)

Racuszki ryżowo - cytrynowe. 132

minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Ożyrok vel Pijak 230

drewnianą szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem - budyń ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksować. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić

Domowa cukiernia Ewy
Babka – zebra 171

Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy

Camilla w kuchni
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 173

Kiedy wystygł zupełnie, oddzieliłam lekko nożem brzeg ciasta,  zdjęłam delikatnie obręcz tortownicy, oblałam wierzch polewą z białej kuwertury i zostawiłam na całą noc w kuchni - nie radzę go kroić przed upływem 12-u godzin po upieczeniu - jest bardzo delikatny i puszysty, nawet kiedy stężeje. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia Prezydentowej
Chleb marchewkowy na zakwasie 156

sezamem. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Mój zakwas był rozleniwiony ostatnio, więc ciasto wyrastało 4 godziny. Jeśli macie zakwas tygodniowy, myślę, że wystarczą ok. 3 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny.Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb jest bardzo puszysty. Po przekrojeniu widać spore pęcherze-dziurki. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik królewski 529

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych i obowiązkowych ciast świątecznych. na blogu znajdziecie już naprawdę sporo przepisów na serniki, zarówno pieczone jak i na zimno. Dziś mam dla Was przepis na taki zwykły sernik, jednak w smaku jest niezwykle delikatny i puszysty. Wręcz sprawia wrażenie pianki. Zdecydowanie podbił moje serce:) foremka 23 x 33 cm Składniki:   150g herbatników

Z miłości do słodkości
Rustykalny chleb Hiszpański 141

Bajkorady.  Chleb z programu Hairy Bikers' Bakeation .  Chleb puszysty, delikatny.  Pięknie wyrósł, chociaż podczas wyrastania wydawało się, że tak nie będzie.  Do powtórzenia.     Składniki: STARTER: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 5 g drożdży instant 125 g mąki pszennej chlebowej CIASTO WŁAŚCIWE: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdży instant

Sto kolorów kuchni
Grube pierniczki z marmoladą 130

ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i miękkie masło - dalej miksować do rozpuszczenia się cukru.W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na około

Słodkie Przyjemności
Key Lime Pie 155

masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 244

Nie wiem jak Wy, ale my doskonale widzimy jak bardzo mocno i gruntownie zakorzeniają się w naszej kulturze obyczaje anglosaskie. W pogoni za dorównaniem Zachodowi czasami

W kuchni Katie
Ciasteczka czekoladowe. Po prostu 160

ciemnje czekolady (70%)85 g białej czekoladyMasło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką.Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną).Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami 212

białego cukru.Sposób przygotowania:Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany.Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec przez

Gospodyni Miejska
Keks 150

Piątnicawiśnie kandyzowane PiątnicaBiałka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temp.180 stopni.Razem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z kremem budyniowym i malinami 176

mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozprowadzamy. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka.  Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy z niego papier i umieszczamy(...)puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo gotowy budyń i przez cały czas miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy. Na masie układamy malinki. Galaretki zalewamy 3 szklankami gorącej wody, mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy, a gdy zaczną tężeć wylewamy je na placek (należy wyczuć ten konkretny moment galaretki, ponieważ gdy będzie ona za późno wylana na ciasto to będzie

kulinarne odsłony pati
Lekko świąteczne brownie 160

więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się w przeddzień Świąt wprost znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z masłem. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach marcepan, podgrzewać jeszcze chwilę. Masę czekoladowo-marcepanową powoli wlewać do jajek, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć żurawinę, delikatnie wciskając ją w ciasto. Posypać słupkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 170

filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji  Emotikon smile   Ja musiałam  zadowolić  się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku(...)ubijamy z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera).  Dodajemy roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca.  Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 236

czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa(...)cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej wlewamy czekoladę, miksujemy do połączenia się składników.   Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę na zmianę z migdałami dodajemy partiami do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy

Mania Gotowania
Ciasto rafaello na krakersach 412

Rafaello na krakersach...Warstwy lekko słonych krakersów.A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany.Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi.Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.Zapraszam!Składniki:Krem kokosowy:2 żółtka;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);3/4 szklanki białego cukru;2 płaskie łyżki mąki pszennej;2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;500 ml mleka;250 g miekkiego masła;150 g wiórków kokosowych.Dodatkowo:2 paczki karkersów(...)przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Do miski (u mnie od robota kuchennego) włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę. Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem.Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać

Gospodyni Miejska
Delicja 189

proszku do pieczenia; Biszkopt jasny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt kakaowy. W ostudzonym jasnym biszkopcie wykrawamy małą szklaneczką (literatką) kółka, jedno obok drugiego. Przygotowane w ten sposób ciasto odkładamy na bok. Składniki na krem budyniowy: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy ( 80g); odrobina spirytusu (opcjonalnie); 250 g masła; Proszek budyniowy(...)gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i wszystko razem zagotować przez około 2-3 minuty. Ugotowany budyń wystudzić do temperatury tzw. pokojowej. Masło (też o temperaturze pokojowej) utrzeć na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo budyń. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku; owoce (np. brzoskwinie czy ananasy

In my kitchen
Sernik Oreo z winogronem 134

łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dkg białego winogrona 9 ciastek Oreo Sernik Oreo z winogronem Jak przygotować sernik z ciasteczkami Oreo. Spód ciasta : Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka Oreo zmiksować. Margarynę rozpuścić a następnie dodać do zmiksowanych ciastek. Wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, rozprowadzić równomiernie i lekko uklepać opuszkami palców. Nadzienie(...)użyjemy powinien mieć kremową konsystencję. Kupmy mielony twaróg albo przemielmy ser w maszynce. Do miski wbić jajka, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Ubić na puszystą masę. Kiedy jajka są już ubite, nie przerywając ubijania, dodać serek homogenizowany a następnie ser biały, na końcu mąkę ziemniaczaną. Składniki dodawać małymi porcjami a jeśli używamy robota ręcznego

mecooks

Proponowane wyszukiwania