puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:187/329)

Pieguski z polentą 143

miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać -  sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut

Cooking Monster
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 149

drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia. Składniki na 16 sztuk: ciasto 500 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 1 jajko szczypta soli(...)cukru pudru 2-3 łyżki przegotowanej wody odrobina soku z cytryny wiórki kokosowe Na samym początku przygotować budyń: żółtka zmiksować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. Pod sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać 1/2 szklankę mleka. Wymieszać. Pozostałą ilość mleka wlać do rondelka i zagotować. Pod sam koniec wlać masę żółtkową. Gotować kilka

Ugotować
Ciastka czekoladowe z konfiturą dyniową dla Joasi 88

czekolady z masłem, odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wszystko razem miksujemy i doprawiamy szczyptą soli. 2. Kroimy na kawałki 10 dag czekolady, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Przygotowujemy formy wyłożone papierem do pieczenia, łyżką nakładamy

Apetyczna babeczka
Babka z maślanką i porzeczkami 180

Porzeczki niestety już mrożone ale jakże pyszne, aromatyczne i dzięki nim powstała pyszna baba. Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika. Polecam

Moje Małe Czarowanie
Walentynkowe ciasto 373

Dzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii. Czytaj więcej

Świat Ciasta
Sernik z rosą 280

wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut

dom-agi.pl
Keks w czekoladzie. 142

cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować

Przepisy i porady kulinarne
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1141

tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort bezowy 194

"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i

Słodkie Przyjemności
Racuszki z twarogu 129

wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i  puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Sernik wykwintny 129

szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie na pierwszym miejscu. Sernik jest leciutki, puszysty, niezbyt słodki i podstawowa jego zaleta - nie opada! wychodzi prosty jak stół :)  Bardzo(...)ważną rzeczą jest to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Powinny być wyjęte minimum 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Masło utrzeć mikserem do momentu aż stanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować

Świat Ciasta
Faworki 153

malakserze ubiłam jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijałam przez około 10 minut). Do ubitych jajek dodałam mąkę z roztartym masłem i wymieszałam łyżką, dodałam śmietanę i ocet i jeszcze raz wszystko wymieszałam dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut

NA MOIM TALERZU
Świąteczne gwiazdki pierniczki 378

rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy

Kulinarne przygody Gatity
Tort Wenus 150

Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto: Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa: 50 dag białego sera 4 opakowania galaretki cytrynowej 5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy Galaretki

Praktyczna pl
Stokrotka 126

Bułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao. Składniki ciasta: ok. 50 dag mąki 2 jajka 200 ml jogurtu naturalnego                1 opakowanie suchych drożdży 7 łyżek cukru

Praktyczna pl
Bułeczki drożdżowe z jagodami 126

przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę

Emcia Pichci
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 259

zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody,  4,5 szklanki mąki pszennej,  125 g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Ciasto wyśmienite 1105

tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć )  wymieszać z proszkiem do pieczenia i połaczyć z utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę

Słodkości i nie tylko
Placek drożdżowy z truskawkami, serem i migdałami 225

Domowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego ! Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką herbaty będzie smakowało wszystkim. U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie traci na smaku - pozostaje świeże i pachnące. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 203

ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Masę czekoladową wylać na gruszki. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. W tym czasie przygotować sos karmelowy.  Pozostały sos przelać z powrotem do garnuszka, zagotować. Dodać kremówkę; podgrzewać, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 139

Pamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier  i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy

Blondynka Gotuje
Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym 167

Miksujemy do uzyskania puszystej masy, ok 3-5 minut. Dodajemy jajka i dokładnie całość mieszamy. Odkładamy mikser. Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość. Dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i sok z cytryny. Mieszamy wszystko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek

Słodki Pomysł
Kakaowo-rumowa babka z żurawiną 135

dodatkowo przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;)  Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie(...)Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę

Ze smakiem i z pasją
Black velvet cake z jagodową frużeliną. 252

około 40 minut (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest już upieczone) Po upieczeniu odczekać 10 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ściąć ewentualne górki. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia(...)Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę do lodówki. Frużelina jagodowa Frużelinę zrobiłam z jagód ze słoika. 1 szklankę jagód ze słoika razem z sokiem 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny  Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić do napęcznienia.   Do garnuszka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wuzetka 183

Wuzetka jest jednym z moich ulubionych ciasta- z dobrze nasączonym biszkoptem i nie za słodkim kremem :) Jeszcze lepiej pewniej by smakowała nasączona nalewką wiśniową, jednak ze względu na zaawansowaną ciążę musiałam zrobić wersję bezalkoholową :) Składniki: biszkopt: 5 jajek, 150 g ksylitolu (zamiast cukru) ZdrowyMarket24 , 30 g kakao ZdrowyMarket24 , 115 g mąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)deserów, 100 ml wrzątku, 50 ml zimnej wody. dodatkowo: wiśnie w syropie. Przygotowanie:  Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z  połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową ksylitolu (cukru). Następnie przekładamy pianę z białek do żółtek i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakao

Aga w kuchni
Truskawkowo-waniliowy sernik light 350

czerwone cuda.Odkąd zdrowo się odżywiamy, pokochałyśmy ciasta.. te odchudzone. Bo po co dodawać tonę tłuszczu, cukru, tłustych i ciężkich dodatków, skoro można zjeść pysznie i lekko?Polecam ciasto wszystkim na diecie i nie tylko.Idealne na ciepłe dni, galaretka i truskawki świetnie orzeźwiają.Składniki:1 i 3/4 opakowania jogurtu greckiego (700g)100 g cukru2 opakowania budyniu, jeden waniliowy, jeden(...)razem 80 g)3 jajka (białka i żółtka osobno)500 g truskawek2 opakowania galaretki truskawkowej WiniaryPrzygotowanie:Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą. Formę (ok.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, przykrywamy folią  i pieczemy

Czarnawisienka
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką 293

łyżek cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji na piankę jogurtową: 1 szklanka* jogurtu greckiego ¼ szklanki* cukru pudru * szklanka o pojemności 250 ml PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z wiórkami kokosowymi i kaszkę(...)manną, oraz proszkiem proszku do pieczenia, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do masy jajecznej, dodajemy sypkie składniki, wszystko dokładnie miksujemy. Tortownicę (20 cm) smarujemy margaryną, przekładamy do niej ciasto. Na cieście układamy truskawki. Wstawiamy formę do gorącego piekarnika o temp 180 stopni, pieczemy 40 minut. W między czasie przygotowujemy piankę z jogurtu i cukru pudru, dokładnie ubijamy. Piankę przekładamy na powierzchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z czereśniami 172

utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną

Monia miesza i gotuje
Babka orzechowa 196

BackMit 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki , piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z buraczków ćwikłowych 129

Rewelacyjne ciasto z buraczkami, ale tym razem ugotowanymi, a nie surowymi . Świetne, gdy ugotujemy zbyt wiele buraków i szukamy pomysłu co by tu z nimi zrobić. Wilgotne i kakaowe ciasto, które zaskakuje swoim smakiem.    Dla kogo: dla lubiących zdrowe słodkości dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków dla szukających alternatyw dla mąki Składniki(...)375g cukru kryształ 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego (16g) szczypta soli Wykonanie: Buraki obieramy. Gotujemy. Ugotowane buraki miksujemy z olejem na mus. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier kryształ wraz z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mieszamy. Suche składniki wsypujemy partiami

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania