jednej pomarańczy - skórka z umytej i wyparzonej cytrynyNa polewę czekoladową:- 100 g czekolady deserowej- 100 g czekolady mlecznej- 100 g masła- 2 łyżki mlekaMasło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek.Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną,sok z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Ubijaj cały czas i po łyżce(...)zmielony ser.Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki
Pasje Jolkidodawałam po jednym żółtku i łyżce cukru. Dosypałam cukier waniliowy i mieszałam jeszcze chwilkę na wysokich obrotach miksera. Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam. Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut. Masa: * 900 ml soku malinowego * 3 budynie malinowe * 2-3 łyżki cukru * 2 opakowania delicji malinowych(...)Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany 18 % * 200 ml śmietanki 30 % * 2 opakowania galaretki malinowej * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Śmietany wylałam do wysokiego naczynia i ubiłam na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Dolałam – wcześniej już rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance gorącej wody. Do żelatyny dodałam również 1/2 opakowania galaretki malinowej. Zanim doleje się rozpuszczoną
Pieprzyć z FantazjąPorzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto. W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią
Emcia Pichciprzełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody(...)soku z cytryny perełki cukrowe niebieski barwnik spożywczy lalka Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę cukru. Do ubitej piany dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić najlepiej przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiszkopt upieczony wg mojego ulubionego przepisu. Krem budyniowy wyszedł bardzo puszysty, delikatny i żółciutki. Przygotowanie kremu również jest bardzo proste. Producent zaleca nasączenie biszkoptu, ja jednak pominęłam tę czynność ponieważ nie lubię mokrych biszkoptów. Jeśli będziemy stosować się do wskazówek które producent umieścił na opakowaniu gwarantuję, że ciasto uda się nawet początkującym. Do wypieku oprócz mieszanki Emix dodatkowo potrzebujemy
Ala piecze i gotujesprawnie – skoro Simy potrafią , to i Wy! *protip – mleko skondensowane/zagęszczone kupicie w tubkach lub puszkach – znajdują się w sklepach w dziale z mlekiem/nabiałem Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 448 kcal | 9 g białka | 56 g węglowodanów | 21 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTECZKOWY SPÓD (5 min) Herbatniki(...)tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki
Nerds KitchenCiasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku
CookYourselfSzybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder Wykonanie: Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła. W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko(...)ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto. Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą
kolorowotorcikowowaniliowy200 g masła300 ml mleka550 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.Do ubitych jajek dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło(...)masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.Studzimy w piekarniku.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwody łyżka cukru łyżka soku z cytryny 250 g borówki amerykańskiej (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta cytrynowego bez pieczenia z malinami: Krem cytrynowy: Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle(...)małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa. Masę dokładnie wystudzić. Zmiksować masło i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzoną masę z budyniu. Powinien powstać jednolity i puszysty krem. Krem przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, które wcześniej posmarować wodą rozmieszaną z cukrem i cytryną. W krem powciskać umyte i osuszone borówki. Wstawić do lodówki na około 20 minut
Kuchcik gotujejest suche nawet przez kilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami na sodzie, możecie pominąć śmietanę. Ja (jako jedyna w domu) bez śmietany zawsze czuję sodowy posmak. Jakkolwiek to nie zabrzmi, jeżeli jesteście wielbicielami wilgotnych babek, to gorąco polecam Wam ten przepis(...)masło i mąka do przygotowania formy Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 170°C Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Mąki przesiać przez sitko do miski. Dorzucić otręby, które zostały na spodzie sitka, cynamon i sól. Wymieszać, odstawić na bok. Rodzynki osączyć, migdały grubo posiekać. Do ubitych jajek
Pełny talerzpuszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy
Mania GotowaniaWczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie i francuskie, birkes i croissanty, tarty z truskawkami i temperowanie czekolady. A potem siedzieliśmy na ławkach przed szkołą, piliśmy colę i rozmawialiśmy o planach na przyszłość. Na końcu opróżniłam szafkę, i tak jakoś(...)mój nostalgiczny nastrój, a także dla wszystkich romantyków, idealnie nada się poniższa tarta. Ma wyjątkowy, prostokątny kształt, i odpowiednio przycięty rabarbar wygląda tutaj po prostu pięknie. Podtrzymuje go puszysta chmura delikatnego kremu z białą czekoladą, a pod nią skrywa się warstwa konfitury z lilaka. Tej samej, o której niedawno pisałam, a która nas po prostu zachwyciła. Jej lekko gorzki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części. Całe jajka i dwa żółtka ubijam na parze z cukrem pudrem, aż masa będzie puszysta i prawie biała. Masło ucieram dodając
Ciasteczkowy Potwórmiski i ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać masę czekoladową i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Do masy jajecznej dodawać partiami na zmianę suche, wymieszane wcześniej składniki oraz śmietanę.Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników. Do papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych
Chocolate Muffin Blog