puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:200/329)

Ciasto ryżowe z nasionami chia i owocami leśnymi 192

warzyw. Za to je lubię! Poniższe ciasto jest bardzo zdrowe i smaczne! Nawet dla największego niejadka! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka nasion chia   3 łyżki mąki ryzowej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat borówki maliny Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki, oprócz owoców. Dokładnie

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki II 135

minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano dobrze przemieszać i usmażyć). Po tym czasie patelnie o średnicy ok. 20 cm (lub większej, ale wtedy

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki z różą 148

urośnie. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę oraz rozpuszczamy masło. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. W mące robimy dołek i dodajemy naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarabiamy. Następnie dodajemy żółtka z cukrem i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus oraz rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kuchenne Wariacje
Ciastka imbirowe (świąteczne) 175

miękkiego masła, które zmiksowałam na jasną, puszystą masę, następnie odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania

apetytnapieczenie
Idealne naleśniki- z musem czekoladowym i bananami* 165

Naleśniki wypełnione po brzegi puszystym musem czekoladowym i bananami, posypane odrobiną kakao- fantastyczne na deser, albo i śniadanie- jak u mnie :) Tego musu zachwalać już nie muszę, bo pokazałam Wam go wcześniej w doskonałym deserze z musem, crunchy oraz truskawkami, ale przy okazji zdradzęWam przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe... :)Naleśniki (ok.10 szt.):* mleko- 250 ml* mąka

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki pomarańczowo-marchewkowe z owocami 130

mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce owoców. Przykrywamy

Mienta blog
Babka nutelle spotkała 169

nutellą i  orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać

Wypieki Uli
Japoński makowiec z pijaną śliwką 161

Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek,  po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii  oraz z wyraźną śliwkową nutą.  Rozpływa się w ustach!   Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy  i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółtka przekładamy do dużej miski, dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch. Do puszystej masy,  porcjami dodajemy zmielony mak. Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie  i delikatnie mieszamy łyżką

Pyszności Słodkości
Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą 146

specjalnie dla mojego męża. On wprost przepada za sernikami, zresztą jak i reszta mojej rodziny. Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu jego ulubione ciasto. Był bardzo (!) zadowolony i … zajadał się nim z wielkim apetytem Polecam Wam, ten prosty, ale niezwykle pyszny sernik. Spróbujcie. Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą   Delikatny sernik(...)uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując. Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki. Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni

Słodkie okruszki
Ciasto kokosowo - limonkowe 151

jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki mąki(...)mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Mleko kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę ( ucierać minimum 10 minut ). Dodać mleko skondensowane, zmiksować. Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy, sok oraz skórkę z limonki

Opowieści z piekarnika
Ciasto marchewkowe 243

wysokie, ale z podanych proporcji możecie śmiało upiec je w nieco większej formie, np. o średnicy 20cm. Skorzystałam z przepisu znalezionego na instagramie u użytkowniczki milanemtseva . Ciasto marchewkowe Składniki : CIASTO 200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii 200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju(...)pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne wiórki i odciśnięta z nadmiaru soku - jajka ubić z cukrem na puszystą masę - cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlać olej oraz dodać ekstrakt waniliowy  - do drugiej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę

Smakołyki Bereniki
Ciasto MAXI KING bez pieczenia 119

Wiem że to ona nadawała całości słodkości (ale mi się zrymowało ), ale jednocześnie po zastygnięciu wyszła super zwarta. A to jest punkt o który ja się zawsze martwie przy ciastach bez pieczenia. Ale gdyby połączyć ją z jakąś inną lekką i orzeźwiającą masą, to mogłoby wyjść już całkiem niezłe połączenie :-). Składniki na blaszke 20×20 cm: KREM MLECZNY(...)Następnie idzie warstwa kajmaku (można go lekko podgrzać, żeby lepiej się na herbatnikach rozprowadzał). Kajmak przykrywamy kolejną wartswą herbatników. Zalewamy sie resztą kremu mlecznego, który przykrywamy ostatnią wartswą herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki. Powinniśmy układać wartswy dość zręcznie, ponieważ druga warstwa kremu zaczeła już powoli tężeć. Posiekane orzeszki wrzucamy na suchą patelnie i lekko je podprażamy (tak jak wspomniałam

Relaxtime
Babka adwokatowo - kokosowa 195

Baby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków

Smaczna Pyza
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 177

białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
Ciasto lawendowo - porzeczkowe 207

zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd...  Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki oleju rzepakowego,  szklanka cukru,  4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)łyżki cukru pudru.   Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec

Z miłości do słodkości
Makowiec japoński 132

bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀 Składniki na tortownicę o średnicy(...)ubić na sztywną pianę. Masę odłożyć do innego naczynia. Do misy robota kuchennego przełożyć 3/4 kostki miękkiego masła i wsypać zwykły cukier. Za pomocą miksera, masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie do utartego masła, dodawać stopniowo po jednym żółtku i wsypać kaszkę manny, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Masę cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka

Ugotować

Proponowane wyszukiwania