puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:203/329)

Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta ) 184

Szybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder Wykonanie: Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła. W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko(...)ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto. Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą

kolorowotorcikowo
Babka marmurowa 281

waniliowy200 g masła300 ml mleka550 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.Do ubitych jajek dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło(...)masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.Studzimy w piekarniku.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami 160

wody łyżka cukru łyżka soku z cytryny 250 g borówki amerykańskiej (opcjonalnie)  Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta cytrynowego bez pieczenia z malinami: Krem cytrynowy: Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle(...)małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa. Masę dokładnie wystudzić. Zmiksować masło i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzoną masę z budyniu. Powinien powstać jednolity i puszysty krem. Krem przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, które wcześniej posmarować wodą rozmieszaną z cukrem i cytryną. W krem powciskać umyte i osuszone borówki. Wstawić do lodówki na około 20 minut

Kuchcik gotuje
Babka marchewkowa 217

jest suche nawet przez kilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami na sodzie, możecie pominąć śmietanę. Ja (jako jedyna w domu) bez śmietany zawsze czuję sodowy posmak. Jakkolwiek to nie zabrzmi, jeżeli jesteście wielbicielami wilgotnych babek, to gorąco polecam Wam ten przepis(...)masło i mąka do przygotowania formy Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 170°C Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Mąki przesiać przez sitko do miski. Dorzucić otręby, które zostały na spodzie sitka, cynamon i sól. Wymieszać, odstawić na bok. Rodzynki osączyć, migdały grubo posiekać. Do ubitych jajek

Pełny talerz
Ciasto Pijok 5996

wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 15-20 minut(...)budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch). Budyń pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do suchej i czystej miski, utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo- w kilku partiach dodawać wystudzony budyń adwokatowy, miksować do uzyskania puszystego jednolitego kremu. Poncz:  Whisky wymieszać z ciepłą wodą i cukrem pudrem. Jasny biszkopt umieścić w formie, w której był pieczony. Nasączyć

Nastoletnie Wypiekanie
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 174

puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy

Mania Gotowania
Tarta z bzem i rabarbarem 126

Wczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie i francuskie, birkes i croissanty, tarty z truskawkami i temperowanie czekolady. A potem siedzieliśmy na ławkach przed szkołą, piliśmy colę i rozmawialiśmy o planach na przyszłość. Na końcu opróżniłam szafkę, i tak jakoś(...)mój nostalgiczny nastrój, a także dla wszystkich romantyków, idealnie nada się poniższa tarta. Ma wyjątkowy, prostokątny kształt, i odpowiednio przycięty rabarbar wygląda tutaj po prostu pięknie. Podtrzymuje go puszysta chmura delikatnego kremu z białą czekoladą, a pod nią skrywa się warstwa konfitury z lilaka. Tej samej, o której niedawno pisałam, a która nas po prostu zachwyciła. Jej lekko gorzki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort prezydenta 122

wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części.  Całe jajka i dwa żółtka ubijam na parze z cukrem pudrem, aż masa będzie puszysta i prawie biała. Masło ucieram dodając

Ciasteczkowy Potwór
Muffinki piernikowe z powidłami 164

miski i ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać masę czekoladową i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Do masy jajecznej dodawać partiami na zmianę suche, wymieszane wcześniej składniki oraz śmietanę.Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników. Do papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych

Chocolate Muffin Blog
Pancakes 205

jednej misce roztrzepujemy jajka na puszystą masę i dodajemy do nich mleko i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju. Wylewamy na rozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy

Aga w kuchni
Babka twarogowa 185

idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać. Składniki: - 4 jajka; - szklanka oleju rzepakowego; - 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego; - 0,5 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - 200 g mąki pszennej; - 100 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg

dom-agi.pl
Sernik na zimno z brzoskwiniami 159

proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i zmiksować na puszystą masę.Dodać do masy 6 łyżek syropu

Mix smaku
Bajeczny sernik 191

Dzisiaj mam dla was klasyczny sernik. Pyszny, puszysty i prosty do wykonania. Z przepyszną polewą. Mój pierwszy, ale nie ostatni :). Bo uwielbiam serniki i wszystko co serowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła

Moje pyszne gotowanie
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 137

ubijamy mikserem na białą, puszysta masę. Gdy żółtka są ubite, przygotowujemy pianę z białek – ponownie wykorzystujemy mikser i ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Gdy mamy wszystko gotowe, na masę z żółtek porcjami wykładamy pianę oraz orzechy połączone bułką tartą. Wszystko delikatnie mieszamy, na końcu dodając rum i wanilię. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania