puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:202/329)

Markizy piernikowe 172

Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki jogurtowe z orzechami, suszoną morelą i ananasem 148

dodajemy erytrol i miksujemy. Ma powstać nam puszysta masa. Następnie dodajemy jogurt, miksujemy, żeby połączył nam się z jajkami. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy orzechy, morele i ananasa. Mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta i na patelni formujemy placuszki. Smażymy

kruche babeczki
Babka marmurkowa 329

utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę na przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać

magiczna kuchnia Kasi
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 84

spulchnia mąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, czy też w inny sposób tłuczemy i też dodajemy do całości. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy 15-20 minut. Ciasto będzie się

Marder&Marder Manufacture
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 137

drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą, jasną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Gdy masa będzie jednolita, dosypujemy do niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami).Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki

Słodkie Przyjemności
Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają 267

Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!  Ciasto pieczemy przez

Z Kuchni Do Kuchni
Owsiane ciasteczka 179

brązowe zdejmujemy je z ognia, odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że ciasteczka urosną

Kulinarne przygody Gatity
ROLADA Z JABŁKAMI 106

oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące

RAROSSA
NALEŚNIKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 166

Pyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające.   Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić na cieście widelcem kilka malin i mamy gotowy farsz. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne, dosłownie jak puszek, a olej nadaje im elastyczność. Z podanych składników w ychodzi

Smaczne Zdrowe
Bułeczki cebulowe 111

minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Po tym czasie nasz zaczyn powinien być wyrośnięty i puszysty. Wlewamy do niego mleko, dodajemy sól i resztę mąki, mieszamy. Dodajemy olej i dalej mieszamy składniki. Blat podsypujemy mąką, wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy do momentu gdy ciasto będzie się odklejało od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.   W między czasie przygotowujemy farsz

Kolizje Smaków
ROLADA TRUSKAWKOWA 130

oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące

RAROSSA
Kruche ciasteczka z Nutellą 197

szklanki mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia      Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, turlamy i formujemy płaskie ciasteczka. Układamy na dużej blaszce i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym

sama złodycz
Delikatne racuchy 219

sól szczypta olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie:   Masło roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód

Ala piecze i gotuje
Świąteczne smakołyki z nutellą 222

zastąpić cukrem waniliowym),  łyżeczka kakao,  krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao).  1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao.  Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej

Z miłości do słodkości
Drożdżowe racuchy śniadaniowe 203

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-). Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Babeczki z kremem z mango i pomarańczy 133

Dzień dobry! Któż nie lubi babeczek, delikatnych i puszystych, przykrytych owocowym kremem ze słodką dekoracją. Cieszą oko, cieszą podniebienie. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszne babeczki, nieco tropikalny krem, delikatne ciasto. W sam raz na wiosenny dzień. Dodatek mięty wprowadzi element orzeźwiający :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Świąteczne fińskie ciasto figowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.168 198

wilgotne, zwarte, wg mnie najlepsze po kilku dniach, takie lekko suche a jednocześnie pełne smaku. Zmieniłam troszkę proporcje i użyłam innej formy niż w oryginale. Świąteczne fińskie ciasto figowe (Viikunakakku) 170 g masła w temperaturze pokojowej 165 g drobnego cukru 1/4 łyżeczki soli 3 jajka (lekko roztrzepane) 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy 225 g mąki pszennej(...)rodzynek (najlepiej jasnych) 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich cukier do wysypania formy masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania wierzchu Masło z cukrem i solą miksujemy na puszystą jasną masę. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli jajka, aż do połączenia się ich z masą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 193

ciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą Młody(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch

Blondynka Gotuje
makowiec japoński z kremem 366

ulubiony makowiec japoński. Wyszło duże, podzielne ciasto. Można je dłużej przechowywać w lodówce, dzięki czemu starczyło nam na kilka dni do kawy.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g masy makowej 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki(...)garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać masę makową, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie).  Podzielić na dwie części

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 231

jednej pomarańczy - skórka z umytej i wyparzonej cytrynyNa polewę czekoladową:- 100 g czekolady deserowej- 100 g czekolady mlecznej- 100 g masła- 2 łyżki mlekaMasło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek.Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną,sok z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Ubijaj cały czas i po łyżce(...)zmielony ser.Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki

Pasje Jolki
Fiona – ciasto 71

dodawałam po jednym żółtku i łyżce cukru.  Dosypałam cukier waniliowy i mieszałam jeszcze chwilkę na wysokich obrotach miksera. Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam.  Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut.  Masa: * 900 ml soku malinowego * 3 budynie malinowe * 2-3 łyżki cukru * 2 opakowania delicji malinowych(...)Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany 18 % * 200 ml śmietanki 30 % * 2 opakowania galaretki malinowej * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Śmietany wylałam do wysokiego naczynia i ubiłam na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Dolałam – wcześniej już rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance gorącej wody. Do żelatyny dodałam również 1/2 opakowania galaretki malinowej.  Zanim doleje się rozpuszczoną

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową 148

Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto.  W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią

Emcia Pichci
tort lalka 183

przełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt.  Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody(...)soku z cytryny perełki cukrowe niebieski barwnik spożywczy lalka Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę cukru. Do ubitej piany dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić najlepiej przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kremówki 233

biszkopt upieczony wg mojego ulubionego przepisu. Krem budyniowy wyszedł bardzo puszysty, delikatny i żółciutki. Przygotowanie kremu również jest bardzo proste. Producent zaleca nasączenie biszkoptu, ja jednak pominęłam tę czynność ponieważ nie lubię mokrych biszkoptów. Jeśli będziemy stosować się do wskazówek  które producent umieścił na opakowaniu gwarantuję, że ciasto uda się nawet początkującym. Do wypieku oprócz mieszanki Emix dodatkowo potrzebujemy

Ala piecze i gotuje
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 219

sprawnie – skoro Simy potrafią , to i Wy! *protip – mleko skondensowane/zagęszczone kupicie w tubkach lub puszkach – znajdują się w sklepach w dziale z mlekiem/nabiałem Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 448 kcal | 9 g białka | 56 g węglowodanów | 21 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTECZKOWY SPÓD (5 min) Herbatniki(...)tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki

Nerds Kitchen
Biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń 153

Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku

CookYourself

Proponowane wyszukiwania