Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki(...)obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mia Cucina Sofietarozpuszczą. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy stopniowo dodając ciepłe mleko. Ma ono mieć gładką konsystencję. Ja użyłam do tego miksera i wyrabiałam ciasto około 5 minut. Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką
PatiGotujewyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 18cm x 18cm. Piec w 180 o C około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić. Biszkopt jest dosyć cieniutki dlatego przekrawałam ciasto nitką. Składniki na malinowe nadzienie: 4 szklanki mrożonych malin (dałam świeże); 0,5 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki żelatyny; 0,25 szklanki zimnej wody; Wykonanie: Maliny zmiksować, podgrzać, dodać cukier(...)cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając. Całość zagotować ponownie. Do gorącej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę
In my kitchenpiekarnika, studzić w formie. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty. krem: 300ml śmietanki 30% 200g mascarpone 100g białej czekolady Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce. Pozostałą śmietankę również mocno schłodzić. Obie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem. Dżem pomarańczowy: 2 pomarańcze
Obiad gotowytłuszcz. Zagniatamy do czasu kiedy ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Krótko wyrabiamy i wykrawamy kółka szklanką oraz zakrętką środek. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem. Mówiłam, że bardzo prosto się je robi? Smacznego :) Zapraszam po przepis na bardzo puszyste pączki z dziurką. Kliknij
Pani na desermąki 25 g cukru pudru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia Przygotowanie: kefir połączyć z jajkiem na gładką masę dodać mąkę i cukier puder - wymieszać - ciasto będzie jak gęsta śmietana dodać sodę i raz jeszcze sprawić, aby wszystkie składniki się połączyły smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron - jak pojawią się
Gotowanie z pasjącukier utrzeć mikserem na puszystą masę. 2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków
Kuchnia domowa Anidniem staje się lepszy :) Składniki ciasta: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy 100 ml amaretto 7 żółtek 500 g serka mascarpone 150 g cukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw Przygotowanie: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut
Moja Delicjapuszysta, mięciutka, rozpływa się ustach. Na wierzchu niezwykle prosty, aksamitny, puszysty, delikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe
Zdrowie na języku :Pśrodek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Serdecznie polecam;) Składniki zaczyn: 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki żytniej typ 2000 250 gram letniej wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 gram
Krakowskie smaki AniPrzepis na biszkopt, który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec
RAROSSAżółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza GALARETKA POMARAŃCZOWA: ok 6 pomarańczy (500ml) skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23×33 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć(...)delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na podpieczonym spodzie w paski po skosie. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko
https:KKuchniaMniamwypróbować. I tak o to już dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam, owoce dowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec. Składniki na formę 26 cm : ~ 4 szkl mąki orkiszowej białej ~ 4 jajka ~ 294g masła(...)drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów lub olejek migdałowy. Ubić. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na samym końcu dodać jogurt i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać suche składniki, wymieszać. Maliny,jeżyny i pokrojone na kawałki nektarynki wymieszać z pozostałą mąką
Smaczne Zdrowejest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą skórką. Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo(...)ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię