puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:201/329)

Piernik litewski 209

utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał.Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 175

dodaj cukier, utrzyj na puszystą masę. Delikatnie wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo

Z Kuchni Do Kuchni
Deser. Na zimno. Torcik serowo-śmietanowy z nektarynkami i galaretką 224

już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem. Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe.... Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tradycyjna babka marmurkowa waniliowo - czekoladowa ( babka piaskowa) 842

pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady UWAGA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. ( ja wolę zrobić to ręcznie, żeby babka wyszła lekka, niezakalcowata).  Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko(...)przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy

Calzonella.com
Internet na zgubę i poziomkowo-różane semifreddo 221

ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki.  Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi.  Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo i zaskakująco(...)różą zmiksować blenderem na gładki mus. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając 50 g cukru pudru. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miekkie nadziewane pierniczki 354

jest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok. 1 godzinę. Kiedy będzie już wystudzona, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. WAŁKOWANIE: Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Będzie twarde jak kamień, ponieważ, zarówno miód, jak i masło stwardnieją. Na tym etapie jest to jego prawidłowa konsystencja. Odkrajamy kawałek, resztę chowamy do lodówki(...)Szklanką wycinamy koła. Na każde z nich nakładamy ulubiony dżem, przykładamy drugim kołem i dociskamy dookoła nadzienia. Powinna w środku powstać komora z powietrzem. Dzięki temu pierniczki będą puszyste, dopiero teraz wycinamy właściwy kształt. Uważając, aby nie wypłynęło nadzienie. PIECZENIE: Gotowe pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w 160 stopniach

Kuchnia od dwojga
Babka majonezowa 264

wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :) 5 jajek 3/4 szkl mąki(...)ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka. Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty

Smakołyki Asi
ciasto anielskie 434

stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy(...)jajka 280 g cukru dodatkowo: 250 ml mleka wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy i gorącym zalewamy wiórka kokosowe, odstawiamy. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na parze, na puszystą masę (naczynie z jajkami i cukrem umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy). Do ubitych jajek wlewamy powoli 125 ml gorącego mleka, cały czas miksujemy, następnie zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Racuszki na kwaśnym mleku 188

cukru pudru olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkami i przesianą mąką. Wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cukier i sodę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, to dodać około 2 łyżki mąki. 2. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 3. Podawać wedle uznania, z cukrem pudrem, dżemem, sosem owocowym

Kuchnia domowa Ani
Sernik "Zebra" 184

Wszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik  w paski. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku  250g margaryny "Kasia" 4 jajka 200g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 op. budyniu wanilinowego w proszku 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy ser, miękką margarynę

Pyszności Słodkości
piernik kętrzyński z dżemami... 163

minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko

W Mojej Kuchni Lubię
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 242

pierwszą, wolna chwilę. Puszyste. Chrupiące z wierzchu. Z aromatycznym nadzieniem (już mam głowę pełną pomysłów na inne nadzienia). Przepraszam za jakość zdjęć. Tak naprawdę nie było już czego (i kiedy) fotografować. Postaram się zrehabilitować z następna porcją. Tymczasem nie patrzcie na zdjęcia. Bierzcie się do roboty! Nie ma na co czekać ;) Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych

OliveandThyme
Złote kukurydziane babeczki z gruszką 182

ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki

Słodkie okruszki
Ciasto z tahiną i koniakiem 154

ciasta potrzebujemy: – 1 filiżankę tahiny – 1 filiżankę cukru (ewentualnie zmniejszcie ilość) – 1 świeżą pomarańczę (sok+ skórkę) w ostateczności można dodać soku z kartonika – 2 1/2 kubki mąki – 1/4 kubka koniaku/brandy – 1 łyżeczkę cynamonu – 1/4 łyżeczki zmielonych goździków – 2 łyżeczki proszku do pieczenia W misce (za pomocą miksera) ubić na puszystą masę

Szybko Tanio Smacznie
Szybkie ucierane ciasto.... 220

Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać aż sobie wystygnie... składniki Używam szklanki 250 ml szklanka brązowego cukru u mnie DIAMANT 4 jaja półtorej szklanki mąki pół kostki dobrej margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia owoce- mogą być jabłka, owoce leśne, brzoskwinie, truskawki .... Najpierw roztop margarynę. Utrzyj cukier z jajami na puszysta masę. Dodaj mąkę z proszkiem

Z Kuchni Do Kuchni