Kolorowy, puszysty, pachnący wanilią, domowy i smaczny! Przełożony Waszym ulubionym kremem- zamieni się w wyjątkowy pod względem smaku i kolorów tort. Stanowi świetną bazę do tęczowego tortu, który często dla uzyskania kolorowego efektu wykonuje się z kilku różnokolorowych biszkoptów. Jednak poniższy przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny
Domowe Tortymisce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić
Marder&Marder ManufactureMasło z cukrem ucieramy na jasną ,puszystą masę. Dodajemy jajka, wbijamy pierwsze - miksujemy, wbijamy drugie - miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz mak i miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez
apetytnapieczeniepieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę i ciepłe mleko-ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i sól. Babkę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Piec ok 60 minut w temperaturze 175 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Następnie z cukru pudru i wody przygotować lukier.Wystudzone ciasto dekorujemy wg.uznania. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytrozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą
kolorowotorcikowoDobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła
kolorowotorcikowoPrzeglądając rodzinny notes z przepisami natknęłam się na sernik, o którym wcześniej nawet nie słyszałam. Ciasto jest naprawdę dobre i cieszę się, że je upiekłam. Sernik nie opada i jest bardzo szybki w przygotowaniu. W smaku delikatny i puszysty. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandryciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić w temperaturze pokojowej, przechowywać pod przykryciem Ciasto ucierane z truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku
Smakołyki Berenikizmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawami - żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę - do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera) - z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy
Smakołyki Berenikiłyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej aromat waniliowy Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite na sztywno białka. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelałam do małej keksówki. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. SERNIK DALMATYŃCZYK
W kuchni Karmel-itkisnikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc . Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickers PRZEPIS Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła 125 g cukru trzcinowego (może(...)czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła(...)mąkami. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy
kulinarnyswiatdomibyło jedno z pierwszych ciast, jakie sama upiekłam;)) Przepis znalazłam w zeszycie mojej teściowej i od razu przypadł mi do gustu. A, że akurat był sezon na rabarbar mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt
Z miłości do słodkościzdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)starta z całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy do formy
Mienta blogWyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą wodą. Mąki wymieszaj z budyniem i cukrem waniliowym. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj twaróg oraz mieszankę z mąk, budyniu i cukru waniliowego. Formę 26 lub 28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, wylej masę twarogową(...)minut w 160°. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl i zostaw sernik do wystygnięcia. Po jakiś 2 godzinach wyjmij, delikatnie oddziel brzegi sernika od formy np. nożem. Pokryj wierzch ciasta masą krówkową i pozostaw najlepiej do jutra. SMACZNEGO> CMOK
Pasje Jolki