jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki mąki(...)mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Mleko kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę ( ucierać minimum 10 minut ). Dodać mleko skondensowane, zmiksować. Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy, sok oraz skórkę z limonki
Opowieści z piekarnikawysokie, ale z podanych proporcji możecie śmiało upiec je w nieco większej formie, np. o średnicy 20cm. Skorzystałam z przepisu znalezionego na instagramie u użytkowniczki milanemtseva . Ciasto marchewkowe Składniki : CIASTO 200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii 200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju(...)pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne wiórki i odciśnięta z nadmiaru soku - jajka ubić z cukrem na puszystą masę - cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlać olej oraz dodać ekstrakt waniliowy - do drugiej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę
Smakołyki BerenikiWiem że to ona nadawała całości słodkości (ale mi się zrymowało ), ale jednocześnie po zastygnięciu wyszła super zwarta. A to jest punkt o który ja się zawsze martwie przy ciastach bez pieczenia. Ale gdyby połączyć ją z jakąś inną lekką i orzeźwiającą masą, to mogłoby wyjść już całkiem niezłe połączenie :-). Składniki na blaszke 20×20 cm: KREM MLECZNY(...)Następnie idzie warstwa kajmaku (można go lekko podgrzać, żeby lepiej się na herbatnikach rozprowadzał). Kajmak przykrywamy kolejną wartswą herbatników. Zalewamy sie resztą kremu mlecznego, który przykrywamy ostatnią wartswą herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki. Powinniśmy układać wartswy dość zręcznie, ponieważ druga warstwa kremu zaczeła już powoli tężeć. Posiekane orzeszki wrzucamy na suchą patelnie i lekko je podprażamy (tak jak wspomniałam
RelaxtimeBaby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków
Smaczna Pyzabiałek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku
RAROSSAzużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd... Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, szklanka cukru, 4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)łyżki cukru pudru. Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec
Z miłości do słodkościbardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀 Składniki na tortownicę o średnicy(...)ubić na sztywną pianę. Masę odłożyć do innego naczynia. Do misy robota kuchennego przełożyć 3/4 kostki miękkiego masła i wsypać zwykły cukier. Za pomocą miksera, masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie do utartego masła, dodawać stopniowo po jednym żółtku i wsypać kaszkę manny, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Masę cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka
Ugotowaćniej dobre gofry :) Z podanych składników robię 12-13 sztuk. Moja gofrownica to jednocześnie opiekacz do tostów, więc mniej więcej takiej wielkości jak tost wychodzą gofry. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Przepis na gofry Suche
CiastkozercyWszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia(...)zagęszczone i wódkę. Zakręcić i wymieszać. Trzymać minimum dwa dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Gotowy kokos odcisnąć przez sitko, umieścić w misce, dodać miękkie masło i zmiksować na puszysty krem. Jeżeli krem jest za suchy, to dodać trochę płynnej masy. Krem powinien być lekko mokrawy. Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić
Passions hobbies lifepierwsze moje myśli były takie "ale zakalec". Ale dzisiaj wiem że to tak ma wyglądać.Jest bardzo smaczne w smaku przypomina mi trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki: 450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka(...)limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem
Ala piecze i gotujecytryny (około 8g) – 15g proszku do pieczenia – szczypta soli – 20g czekolady (u mnie mleczna) Miękkie masło ubić z cukrem. Ubijać przez około 3-4 minuty na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Dodać mascarpone i ubić na jednolitą masę. Stopniowo (na 2 lub 3 razy) dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem(...)każdym dodaniu mąki. Dodać skórkę z cytryny i czekoladę pokrojoną w kostkę i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu wyjąć z formy i opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
Smaki ArmineForemkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę
Tradycyjna kuchnia Kasidodajemy erytrol i miksujemy. Ma powstać nam puszysta masa. Następnie dodajemy jogurt, miksujemy, żeby połączył nam się z jajkami. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy orzechy, morele i ananasa. Mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta i na patelni formujemy placuszki. Smażymy
kruche babeczkiutrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę na przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać
magiczna kuchnia Kasispulchnia mąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, czy też w inny sposób tłuczemy i też dodajemy do całości. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy 15-20 minut. Ciasto będzie się
Marder&Marder Manufacture