puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:179/329)

Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 172

mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem waniliowy: 3/4 l mleka(...)żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać nasiona wanilii oraz ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta nasączyć herbatą, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem

Z miłości do słodkości
Ciasto "(Nie)typowe jabłuszko" 591

Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Kiedy skądś go spisałam i nie potrafię teraz odnaleźć źródła. Po kilku małym modyfikacjach publikuję przepis na Nastoletnich. Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje. Ciasto składa się z kilku warstw herbatników przełożonych przepysznym, cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków nieprawdaż? Nie przejmuj się, one wszystkie naprawdę dobrze ze sobą(...)łyżka dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Krem umieścić w lodówce.   Gdy jabłkowa masa zacznie gęstnieć wyłożyć połowę na herbatniki w keksówce i ponownie przykryć herbatnikami. Na nie rozsmarować krem cytrynowy, znowu herbatniki, reszta masy jabłkowej i ostatnia warstwa herbatników. Keksówkę z ciastem przykryć folią spożywczą, by ciasto nie nabrało zapachów z lodówki. Schłodzić kilka

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto marchewkowe II 317

cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania(...)cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik Oreo // Oreo Cheesecake 420

razem. Ubite białka dodadzą lekkości naszemu sernikowi i sprawią, że będzie puszysty. Gotową masę przelewamy do formy, w której wcześniej formowaliśmy spód z ciasteczek. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasteczka Oreo dzieląc je według uznania. Pieczemy w 160°C przez około 70 minut. Po tym czasie dobrze pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce

PastelFood
Babka budyniowa 341

oddzielić od białek - żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy żółtkowej dodawać na przemian proszek budyniowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietankę oraz ekstrakt waniliowy, miksując na wolnych obrotach lub mieszając szpatułką - z białek ubić sztywną pianę, dodać ją w 2-3 ratach do ciasta, delikatnie wymieszać - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - ciasto

Smakołyki Bereniki
Gotowane muffinki pomarańczowe 87

moim blogu walory wypieków gotowanych. Znajdziecie u mnie sporo przepisów na babki gotowane w różnych smakach. Na Wigilię był nawet piernik gotowany, a jakiś czas temu migdałowo - czekoladowe ciasto gotowane. Aby nie było nudno, tym razem postanowiłam ugotować muffinki. Nie są to jakieś nadzwyczajne muffinki, bo zrobiłam je z resztek produktów pozostałych po świętach. Ale są smaczne i pięknie pachną(...)zwykły oraz waniliowy i ucierałam na puszysty krem. Do utartego masła dodałam jajka i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam w osobnej misce z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę suchych składników wmiksowałam powoli do masy maślano - jajecznej. Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Otarłam z niej skórkę i wrzuciłam ją do ciasta. Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki

Waniliowe Improwizacje
Migdałowe ciasto z ricottą 167

daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym kawałku (1/8 całości) byłam najedzona, ale jednocześnie chciałoby się go zjeść jeszcze, wciąga, nie można się oderwać. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki(...)/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć

moj przepis na
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1675

Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Gdy budyń ostygnie chwilę go miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek.Masło ubijamy na jasną, puszystą(...)układamy herbatniki. Następnie wykładamy: połowę masy budyniowej, herbatniki, 2/3 masy śmietanowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch smarujemy cienką warstwą pozostałej śmietany. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno trafić na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki. Całość oprószamy kakao. Możemy również posypać startą czekoladą. Ciasto Cappuccino przed podaniem powinno spędzić

Słodka Strona
Sernik ze śliwkami 159

zabrała do pieczenia aż do Bożego Narodzenia, ale to ciasto z okładki czasopisma kulinarnego urzekło mnie tak, że postanowiłam jeszcze raz spróbować z wypiekami. I udało się, a jak na sernik to po prostu wspaniale - bo nie tylko urósł, nie pękł, nie oklapł, ale jeszcze wyszedł niesamowicie delikatny i puszysty. A smak śliwek węgierek pozostawił w ustach tęsknotę za upalnym(...)sierpniem... Bo znów leje. Polecam mój pyszny śliwkowy sernik, skoro mnie się udał, to Wam na pewno też się pysznie upiecze! :) Puszysty sernik śliwkowy Składniki: 500 g śliwek węgierek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rumu lub wódki 125 g herbatników  50 g roztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku 120 g cukru 3 jajka 120 g słodkiej

Kuchnia Prezydentowej
Paleo tort Misz- masz 144

mango i malinami! Jeżeli ktoś z Was wyobraził sobie w tym momencie puszysty pszenny biszkopt przekładany konfiturą i kremową bitą śmietaną, to niestety jest jednak w dużym błędzie. Ten mój odbiega bowiem odrobinę od standardowych wyobrażeń o torcie… Jest w dodatku trochę przekombinowany – jeden blat ciasta to ciasto marchewkowe, a drugi to brownie z cukinii, stąd właśnie taka

Modern Cave Girl
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 132

minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Ożyrok vel Pijak 230

drewnianą szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem - budyń ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksować. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić

Domowa cukiernia Ewy
Babka – zebra 171

Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy

Camilla w kuchni
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 173

Kiedy wystygł zupełnie, oddzieliłam lekko nożem brzeg ciasta,  zdjęłam delikatnie obręcz tortownicy, oblałam wierzch polewą z białej kuwertury i zostawiłam na całą noc w kuchni - nie radzę go kroić przed upływem 12-u godzin po upieczeniu - jest bardzo delikatny i puszysty, nawet kiedy stężeje. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia Prezydentowej
Chleb marchewkowy na zakwasie 156

sezamem. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Mój zakwas był rozleniwiony ostatnio, więc ciasto wyrastało 4 godziny. Jeśli macie zakwas tygodniowy, myślę, że wystarczą ok. 3 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny.Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb jest bardzo puszysty. Po przekrojeniu widać spore pęcherze-dziurki. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik królewski 529

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych i obowiązkowych ciast świątecznych. na blogu znajdziecie już naprawdę sporo przepisów na serniki, zarówno pieczone jak i na zimno. Dziś mam dla Was przepis na taki zwykły sernik, jednak w smaku jest niezwykle delikatny i puszysty. Wręcz sprawia wrażenie pianki. Zdecydowanie podbił moje serce:) foremka 23 x 33 cm Składniki:   150g herbatników

Z miłości do słodkości
Rustykalny chleb Hiszpański 141

Bajkorady.  Chleb z programu Hairy Bikers' Bakeation .  Chleb puszysty, delikatny.  Pięknie wyrósł, chociaż podczas wyrastania wydawało się, że tak nie będzie.  Do powtórzenia.     Składniki: STARTER: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 5 g drożdży instant 125 g mąki pszennej chlebowej CIASTO WŁAŚCIWE: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdży instant

Sto kolorów kuchni
Grube pierniczki z marmoladą 130

ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i miękkie masło - dalej miksować do rozpuszczenia się cukru.W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na około

Słodkie Przyjemności
Key Lime Pie 155

masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 244

Nie wiem jak Wy, ale my doskonale widzimy jak bardzo mocno i gruntownie zakorzeniają się w naszej kulturze obyczaje anglosaskie. W pogoni za dorównaniem Zachodowi czasami

W kuchni Katie
Ciasteczka czekoladowe. Po prostu 160

ciemnje czekolady (70%)85 g białej czekoladyMasło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką.Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną).Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami 212

białego cukru.Sposób przygotowania:Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany.Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec przez

Gospodyni Miejska
Keks 150

Piątnicawiśnie kandyzowane PiątnicaBiałka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temp.180 stopni.Razem

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania