puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:162/329)

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 139

Dostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole

Kuchnia Pokoleń
Grahamki 142

moich ulubionych rodzajów bułek są właśnie grahamki. Nie są tak lekkie i puszyste jak np. te tradycyjne bułki pszenne , ale są zdrowsze, bo wypiekane z mąki o typie 1850. Bardzo polecam, szczególnie tuż po upieczeniu!     Składniki: (na 10-12 sztuk)   Ciasto: 450 g mąki graham typ 1850 250 g mąki pszennej 2 szkl ciepłej

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 144

miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : płatki owsiane , mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Domowe Solanki 147

miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka. Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki wstępnie się połączą Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 157

ciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ wręcz terapeutyczny, gdy zawalona zajęciami nie wiem, w co ręce wkładać. Przy cieście drożdżowym trzeba się wyciszyć, cierpliwie czekać, aż będzie można przejść do kolejnego etapu. Na te kilka godzin wypadam z biegu, a po powrocie mam więcej energii, jakby bardziej mi się(...)dodatku w większości pełnoziarnistej. Bułeczki wyszły zaskakująco puszyste, choć muszę przyznać, że zdecydowanie najlepsze są pierwszego dnia (preferuję takie jeszcze lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe . Orkiszowe drożdżówki z budyniem, malinami i rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) ciasto: 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki orkiszowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z małych pączków z dziurką 157

cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo

Mama Gotuje
Sernik bez sera 146

jednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto ..  polane czekoladą.  Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy ..  a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~   Delikatny  miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis  na ten smakołyk znalazłam

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 120

czekolady+2-3 lyzki mleka kokosowego+chipsy kokosoweWykonanie: zoltka i jajko ubic z cukrem na bialy puszysty kogel-mogeldo ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo  luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosciwyrosniete ciasto wylozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 585

śmietankowy bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło – 200 g – cukier – 3 łyżkiDODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem(...)rozpuszczamy w 250 ml wody.Studzimy.Masło miksujemy na puszystą masę.Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy do przygotowanej masy. GALARETKA:Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.Studzimy.Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą

Ostra na Słodko
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 277

nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarniste pancakes z malinami 212

nowej patelni:) Maliny z dodatkiem fruktozy zmiksowałam i kładłam po kupce jogurtu i malin na wierzch placka. Wydaje mi się, że ciasto było trochę za mało gęste, następnym razem zagęszczę je bardziej. I nie tak puszyste jak widuję na zdjęciach, nie wiem czy to kwestia mąki pp czy może braku sody, bo też z reguły występowała w przepisach

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik Klaudyny 133

wladamy do piekarnika na 15min  Upieczone ciasto zostawiamy do ostygniecia  Potem wkladamy do lodowki do nastepnego dnia  Ser powinnien wyjsc puszysty  Smacznego! PS Sernika odstawienie do lodowki na drugi dzien jest konieczne poniewaz masa na poczatku bedzie leista i dopiero jak sie odstanie to zrobi sie spojona i puszysta Ja podalam ten sernik z bita

Klaudynkowa kuchnia
Prawdziwy biszkopt ze śliwkami 162

Koniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)białek. Z białek mikserem  ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i  reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto

prawdziwe jedzenie
Piernik z jabłkami 246

piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy Wykonanie: - margarynę stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania