gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy około minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy dalej. Krem wykładamy na jeden z blatów i przykrywamy drugim blatem. Ciasto należy schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Miksturownikopadła piana. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pół białej czekolady i mieszając rozpuszczamy ją. Odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puszystą jasną masę, dalej ucierając dodajemy(...)smarujemy połową mlecznej masy, wylewamy na nią przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie pozostała masa mleczna i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy z 6 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce. I tak otrzymamy olbrzymią blachę diabelnie kuszącego ciasta. Miłośnicy czekolady i mleka w proszku będą w siódmym niebie. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkipowstałą masę najlepiej przelać do innego naczynia aby cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło aż zrobi się puszyste, cały czas miksując masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować rrarossa@gmail.com
RAROSSAnaszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki(...)cukrem około 5 minut, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie wlewamy rozpuszczone, ostygnięte masło. Ubijamy krótka chwilę. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy do połączenia się składników. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką. Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy. Wstawiamy
Made By Mom And Sonsody oczyszczonej 400 g truskawek (świeżych lub z kompotu) 3 łyżki cukru pudru Przepis: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (miksując aż do połączenia wszystkich składników). Przesiewamy szklankę mąki i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając (najlepiej w łyżką). Dodajemy kolejną przesianą szklankę mąki i ponownie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, sodę, cukier
Emcia PichciZdrowo i kolorowo :), mam dla Was łaciate ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków. Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki(...)puszystą białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkategorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego sernika robiłam po ok. godzinie, ale zdecydowanie rekomenduje, żeby pozwolić mu dobrze się schłodzić , najlepiej przez całą noc. Wtedy kropelek rosy pojawi się jeszcze(...)białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli
Ciastkozercychoinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki(...)rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy
Kulinarne przygody Gatitypapierze do pieczenia), wkładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10-11 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. KREM: W garnku umieszczamy mleko, kaszę manną i cukier wanilinowy. Zagotowujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i w konsystencji będzie przypominać budyń. Przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni(...)puszysta. Łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną kaszkę, za każdym razem dokładnie miksując - w tym momencie należy szczególnie uważać, aby masa nam się nie zważyła. POLEWA: W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, aż zacznie parować, ale jeszcze przed zagotowaniem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. WYKOŃCZENIE: Blaszkę, w której piekliśmy ciasto, wykładamy papierem
My Culinary Artdżemu, jak lubię. Jeśli użyte ilości cukru i masła wydają się trochę wygórowane, oczywiście można je zredukować o 50 g, będzie rwnie pyszne, choć już nie cztery-czwarte J Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu(...)puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na zmniejszonych obrotach. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i roztopione masło. Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy
Mia Cucina Sofietaciasto 100 g miękkiego masła 120 g cukru trzcinowego 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 130 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżeczka masła 10 g posiekanych migdałów do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy(...)pieczenia u bułkę tartą. Wszystko łączymy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w 190 C przez 35-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto ostudzamy ok 30 minut przed położeniem polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, mleko i masło. Wszystko mieszamy i delikatnie ostudzoną masą polewamy ciasto, na środku dekorujemy
Niezły Młynekoraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut
The Sweet Damselstało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)Jajka (o temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
SzczyptaSmaQskładniki powinny być w temperaturze pokojowej jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i dalej miksujemy do masy dodajemy pozostałe składniki sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Słodkie zapomnieniedość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki(...)ciepłego mleka sporządzić rozczyn, odstawić go na pół godziny do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę - margarynę stopić i ostudzić - do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki - wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić
Smakołyki Bereniki