puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:144/329)

Mazurek czekoladowy 172

orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami. Masło, cukier puder i cukier brązowy ubijać mikserem przez 8 – 10 minut, do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać jajko i żółtko i miksować(...)składniki wymieszać ze sobą. Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie  a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować

Mama Gotuje
Jesienny skrzat. 158

jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: Jesienny skrzat:  na formę 28x40 cm 2 jajka 150 ml cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 100 ml oleju 200 ml mleka 200 ml zmielonych płatków owsianych(...)waniliowym (dodając kolejno po 1-2 łyżki, za każdym razem dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy 287

obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Składniki na ciasto czekoladowe jasne: 50 g białej czekolady, posiekanej 50 g masła(...)drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem

Blondynka Gotuje
Nadziewany chlebek drożdżowy 110

żółty. Chlebek wyszedł bardzo puszysty i naprawdę pyszny Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że do farszu można użyć praktycznie wszytko. Idealnie sprawdzą się zarówno warzywa świeże, jaki i mrożone, czy tak jak w moim przypadku marynowane. Możecie eksperymentować także z mięsami, grzybami, czy różnymi rodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany

PatiGotuje
Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym 168

już. Więc co zrobić w takiej sytuacji? Ano, wymyślić coś samemu. Tak oto powstało moje własne ciasto buraczane.  Sama nie wiem jak mi smakuje.... coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego. Buraka ogólnie nie czuć, ale po przełknięciu zostaje taki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie właśnie najbardziej(...)łyżeczki kakao 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję olej, potem mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Wsypuję otręby oraz przyprawy, a  na końcu dodaję starte buraki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję otrębami. Wykładam ciasto do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Holenderskie ciasto maślane z rabarbarem 198

można kupić tonę naczyń i tira mebli, wydają przy tym może 50 euro. Jedźcie, patrzcie, smakujcie, przytulajcie, przywoźcie z powrotem! A potem zróbcie sobie nieco oszukane ciasto maślane z tym, co polskie i sezonowe. Ja serwuję je dzisiaj z rabarbarem. Składniki: 250 g masła 50 g cukru 100 g cukru pudru 100 g mąki 150 g krupczatki 2 jajka(...)razem z cukrem i cukrem pudrem na w miarę jednolitą i puszystą masę. Jeśli użyjecie zbyt twardego, Wasz mikser Wam o tym powie, wyłamując sobie trzepaczki… Są sytuacje, kiedy musi być miękko… Dosypujecie oba rodzaje mąki i miksujecie jeszcze kilka minut, aż wyrobi się ciasto. Okrągłą albo kwadratową foremkę wykładacie papierem do pieczenia, na papier wykładacie ciasto

GRUBY WAŁEK
Walentynkowe misie-lubisie 173

smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy. Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Upieczone, ostygnięte misie dekorujemy pisakami cukrowymi. Możemy misiaczkom także przykleić gotowe elementy dekoracyjne, np z czekolady. Smacznego

kolorowotorcikowo
Naleśniki amerykańskie, puszyste 187

rozlewać ciasta na całą patelnię, tylko drugą stroną łyżki lekko rozprowadzić ciasto. Wielkość tych naleśników jest mniejsza troszeczkę od śniadaniowego talerzyka. Smażyć na małym ogniu do momentu aż będzie można naleśnik przewrócić. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Naleśniki mocno urosną i staną się puszyste. Podawać naleśniki na gorąco z dowolnymi owocami, polane jogurtem i syropem

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej. 209

wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (przesiane przez sitko) - miksujemy. Do masy wlewamy masło i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.   Idealne ciasto na szybko :) Wygląda jak murzynek i smakuje jak murzynek

Moje-pitraszenie
Tiramisu cupcakes 171

pychotka:) Lekko kawowe ciasto, w środku mascarpone z kawą i amaretto, a na wierzchu czapa bitej śmietany z serkiem mascarpone... Pięknie brzmi prawda? Jestem pewna, że wszystkim posmakuje, a szczególnie zwolennikom kawy i lekkiej puszystej śmietanki:) Składniki na 24 sztuki: 330 g mąki pszennej; 20 g proszku do pieczenia; 310 g cukru kryształu; 20 g mazeiny; 1,5 łyżeczki(...)małej ilości wody (2-3 łyżki). Wymieszane składniki wlać do miski z sypkimi składnikami i lekko wymieszać wszystko razem (około 2 minuty). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości brzegów formy i piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone muffinki dobrze wystudzić. Składniki na nadzienie: 150 g serka mascarpone; 3 łyżki śmietany

In my kitchen
Jabłecznik z migdałami 274

margaryny mleczna z mlekiem 1/2-1 szklanki mleko, 2 szkl. domowego musu jabłkowego z cynamonem Jajka ubijamy z 1 szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę . Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka 160

przesiać, wymieszać cynamonem, chili, szczyptą soli. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą jasną masę. Dodać jajo, zmiksować. Następnie cały czas mieszając, dodawać partiami pureé z awokado, mieszankę mączną i maślankę. Proszek i sodę rozpuścić w wodzie, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać łyżką. Piec w 170°C przez

Pełny talerz
Drożdżowiec leniwiec 225

zdjęć ... Tym razem się udało.A dlaczego leniwiec   ???Wykonanie tego ciasta wymaga od nas minimalnego wysiłku . Dlatego możemy go przygotować nawet wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie specjalnie chce nam się siedzieć w kuchni .Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta.Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika .Składniki(...)wsypać cukier, wlać mleko , jajka , olej . Zasypać pozostałymi 3 szklankami mąki , dodać sól. Nie mieszamy !!!Całość odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzinyPo tym czasie dodajemy do ciasta nasze dobroci .(rodzynki i suszone owoce wcześniej należy namoczyć i obtoczyć w mące )Ja tym razem dodałam skórkę pomarańczową i rodzynki.Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto jest dość luźne.Wykładamy

Malinowa Kawiarenka
Sernikobrownie z owocami 158

mocno czekoladowy spód brownie dopełniony kremową warstwą serową i owocami. Niebo w ustach Do tego ciasto jest proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Polecam wypróbować. Do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 centymetrów.     Składniki: Masa brownie: 2 tabliczki gorzkiej czekolady – 200gram 1 kostka masła – 200g 200g cukru 3 jajka 140g mąki(...)jednolita odstawiamy ją z ognia *** *** W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę *** *** Następnie dodajemy do nich ciepłą masę czekoladową i miksujemy dalej, aż powstanie jednolita konsystencja *** *** Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy ponownie, ale tylko do połączenia się składników *** *** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja blaszka ma wymiary

Blog z Apetytem
CIASTO Z RÓŻĄ 202

nasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki(...)Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania