moja kolejna świąteczna propozycja- babka herbaciana. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki(...)rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki. 2. Masło razem z cukrem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodaję zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
Tradycyjna kuchnia Kasimuszkatołowej, 1/4 szklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier: białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. Rozpuścić margarynę z miodem i odstawić do przestudzenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i mleko - połączyć z przestudzoną(...)Lukier: Do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę. Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą. Papilotki lub foremki do muffinek napełniać w następujący sposób: 1 łyżeczka ciasta, 1 łyżeczka nadzienia na środek, 1 łyżeczka ciasta. Piec przez około
Nie tylko w kuchnibardzo dobrze smakuje! Składniki na zielone ciasto na formę o wymiarach 30x12; 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag roztopionego masła 20 dag mrożonego szpinaku odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba Przygotowanie; Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.pokojowej umieszczamy w misce i ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dosypujemy cukier i dodajemy jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko masłem, wykładamy ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni
Kolizje Smakówpory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :) Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia(...)dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy
Różne smaki w kuchniostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miski z proszkiem i kakao. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawać małymi porcjami masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Okrągłą formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wlać do niej przygotowane ciasto. Piec 45 minut
Pasja Smakuodstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Jajko i 5 żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem, Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała
Praktyczna plcytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g borówki amerykańskiej Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksowej. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170st
Kocham Czekoladępapierem do pieczenia i natłuścić masłem ścianki. Utrzeć jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dolać wrzątek i delikatnie wymieszać. W oddzielnej misce zmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypać stopniowo do jajecznej mieszaniny. Przelać ciasto do przygotowanej foremki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min - do suchego patyczka. Ciasto ostudź na metalowej kratce
Humanistka w kuchniprzesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli* 6 śliwek* 12 papilotekSposób wykonaniaŚliwki przekroić na pół, usunąć pestki.Margarynę utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec
Mix smakuprzestudziłam na kratce. Czasem warto przemóc swoją niechęć do pieczenia ciasta drożdżowego. Wiem i rozumiem, jest to ciasto baaardzo czasochłonne i wymagające. Lubi ciepło, nie znosi przeciągów, ponoć nawet nie znosi kłótni, podczas przygotowywania. Ale cóż to wszystko znaczy – wobec puszystej, delikatnej, pachnącej… ech, kto nie upiecze może dalej marzyć. Za taką chałką, czy drożdżówką, można iść
mojewypiekiinietylkoczekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie
Słodka StronaWitam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej(...)się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką
Uwaga Babcia Piecze Chleb