puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:133/329)

Blinki serowo - truskawkowe. 116

Sposób wykonania :   Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj twaróg, zmiksuj. Następnie wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni

Przepisy i porady kulinarne
Babeczki z jagodami w kubeczkach 175

Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy  w niej kubki. Wkładamy

Anioły w kuchni
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 208

podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego.SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek300 g mąki 150 g cukru (użyłam brązowego)1,5 łyżeczki sody1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli  3 jajka(...)przyprawy, orzechy, proszek, sodę, sól)- w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka)- gotowe

Basia w kuchni
Babka kokosanka 175

pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie(...)składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i piec przez 45-50 minut.  5. Upieczoną babkę studzić przez 10 min. w formie, a następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.  6. Polewa: czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki

Pasja Smaku
Chałka z kruszonką 195

jeżeli drożdże są suszone należy tą czynność pominąć. Masło lub margarynę rozpuścić. Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko ponownie

Na słodko lub wytrawnie
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 160

sobie na dwa dni, wczoraj przygotowałam nadzienie a dzisiaj ciasto i wypiekanie. Jest z nimi trochę roboty, ale naprawdę warto je przygotować samodzielnie. Przepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 120 g cukru 120 g masła 2,5 jajka (użyłam 2 jajka i 1 żółtko) 4 g soli 20 g świeżych(...)łyżki mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie ubijamy cukier z jajkami na puszystą masę i roztapiamy masło. W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i mleko. Wyrabiamy i pod koniec partiami dodajemy letnie masło. Gdy ciasto jest zagniecione i nie lepi się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia

Pieguskowa Kuchnia
Pyszny makowiec :) 243

Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe muffiny ze śliwkami 134

Rewelacyjne bezglutenowe muffiny ze śliwkami. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną.. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek

Kuchnia bezglutenowa
Niebiańskie sernikobrownie 254

Największą  popularnością na blogu cieszą się przepisy na brownie, a że ja całym sercem jestem również przy sernikach, postanowiłam to połączyć i stworzyć ciasto dwa w jednym! Jest obłędne! Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje delikatność sernika. Jest nie za słodkie, mięciutkie i wilgotne. Słodycz dla każdego, zwłaszcza na poprawę humoru w gorszy dzień! :) Niebiańskie sernikobrownie Składniki na masę brownie(...)czekolada mleczna 100 g mąki gryczanej Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, po jednym. A potem, stopniowo mąkę gryczaną i kakao. Na koniec dodajemy roztopioną (i lekko przestudzoną) w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) czekoladę. Nie przestraszcie się, że coś jest nie tak - ciasto jest gęęęęste! Około 3/4 ciasta przekładamy do foremki posmarowanej masłem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Muffinki - kokosanki (bez glutenu, mleka i jajek) 167

Tym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2

głodny alergik
BABKA 221

łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać obie mąki(...)proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną  pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około  45 minut w temperaturze 180 C. Lukier Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony) 512

Sernik bez sera? To ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera.   Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie.  Polecam też inny mój wypiek: Styropian ( klik ) - podobną wersję sernika bez sera. Zapewniam, że obie są rewelacyjne. (Forma o wymiarach(...)minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu można posypać pudrem.   UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut

Di gotuje
Babka kokosowa (bezglutenowa) 285

niedzielę z gatunku tych, gdy nie ma nic w lodówce, takie ciasto kryzysowe . Na tę babeczkę składniki znajdą się zawsze w każdej kuchni i już można piec. Oczywiście bezglutenowe ciasto kokosowe a właściwie babka , zapraszam :-) * * * Składniki (na keksówkę o wymiarach:  27cm x 8 cm mierząc od spodu): 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek (białka i żółtka(...)masła z cukrem na średnich obrotach. 2. Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę. 3. Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich

Kawa z mlekiem
Ciasto malinowy pocałunek. 194

wniosku, iż mój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy(...)masy kakaowej. Bardzo delikatnie mieszając najlepiej szpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam puszysta, kakaowa masa. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy

Malinowe Pocałunki
Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie) 153

babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5x5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek 😌). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy - do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem

Kolorowy Przepisownik

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję