odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i do każdej muffinki włożyć kuleczkę
https:KKuchniaMniamrozpuścić w kąpieli wodnej ,ostudzić . Masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę . Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać .Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut
Ladylaura.masła (kostka) około 500 g śliwek 0,8 kg mąki pszennej + plus około 300 g do podsypania 4 łyżki brązowego cukru ½ szklanki płatków migdałowych jajko do posmarowania ciasta. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przepis zrobiłam w punktach, po kolei, tak jak ja sobie rozpisałam i robiłam. Może to wam ułatwi pracę. Nagrzewam piekarnik do 30 stopni, żeby zrobić(...)lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową, ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaję zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dolewając powoli mleko. Odstawiam łopatkę i zaczynam „prace ręczne”. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dodaję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką
ladykitchenSerek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami. Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 250 g serka ricotta 250 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, olejek pomarańczowy i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu
Smak mojego domupożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka drobnego cukru(...)WYKONANIE Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników . Śliwki układamy na cieście i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
W kuchennym oknie Ewyoknem szaro i buro, a ja na poprawę humoru upiekłam smaczne ciasto z rabarbarem. W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać. Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1,5 szklanki(...)ubić wraz ze 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Rabarbar obrać i pokroić na 0,5 cm plasterki. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, posypać po wierzchu rabarbarem, a następnie 2 łyżkami cukru. Masło pokroić
O kuchni z uczuciemgrubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem
My simple kitchenorzechowe z paskudnymi pająkami na wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie(...)Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie.Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego
Słodko-Słony Świat Ilonyzastępujemy włoskimi (w osiedlowym sklepiku nie było takowych), a mąkę pszenną zamieniamy na orkiszową (Kasia obecnie ma bzika na punkcie testowania innych rodzajów mąki niż pszenna). Koniecznie spróbujcie tego ciasta w oryginale lub według naszej modyfikacji :) SKŁADNIKI: Na foremkę o wymiarach 23 x 13 cm. 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 200 g masła 250 g cukru trzcinowego 4 jajka(...)Dodajemy 2/3 uprażonych orzechów. 3. W mniejszej misce za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 4. Przekładamy masę do miski z sypkimi składnikami i miksujemy do połączenia się składników. 5. Przekładamy ciasto do foremki posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wierzch “chlebka” posypujemy pozostałymi orzechami. 6. Wkładamy ciasto
W kuchni Katieużyć do dekoracji, ale raczej nie dodawajcie ich do tego ciasta. Jak widać po zdjęciach – ja z rozpędu zapomniałam swoich bakalii namoczyć – elegancko opadły na dno ;) W misce miksera miksujemy na wysokich obrotach całe jajka z cukrem – długo, namiętnie i do białości, masa musi być bardzo puszysta, mocno napowietrzona, a cały cukier rozpuszczony, zajmie to około(...)przesianą mąkę z makiem. Wlewamy, ciągle miksując, przestudzoną margarynę, aromat, dodajemy skórkę startą z cytrusów, sodę rozpuszczoną w mleku, miksujemy razem chwilkę, tylko do połączenia. Kończymy miksowanie i do ciasta drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut
Karo in the Kitchenbędą chciały się połączyć można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy blachę ok 35/20 cm i wkładamy do lodówki. Drugą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy mikserem aż powstanie puszysta biała masa. Dodajemy jajka na przemian z serem(...)miksujemy aż masa będzie gładka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na 4 części. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy będą lśniące dodajemy po łyżce cukru. Na schłodzony spód ciasta wylewamy masę serową. Układamy na niej brzoskwinie. Całość przykrywamy pianą z białek. Druga część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na ser i pianę
sierotka maRysia w kuchnijabłek) Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem. Piec w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasjąoczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz
Kuchnia bezglutenowa LoliDziś mam dla Was pyszny sernik. Jest bardzo delikatny i puszysty. Sernik ten jest na bazie półtłustego twarogu i jogurtu greckiego - po prostu pycha. Rozwiń i
Ewa w kuchniczęściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam na idealne muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką
Chocolate Muffin Blog