puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:129/329)

Tort Marcello 219

pieczenia formy na ciasto i smarujemy tłuszczem od strony ciasta. Łyżka wykładamy masę, tak aby pokryła cała powierzchnię formy do pieczenia (maja wyjść cieniutkie placki). Pieczemy każdy biszkopt 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. W moim przypadku wyszło 9 placków. Krem -  Jajka ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Jajka dodajemy(...)rozpuściły tłuszczu) i miksujemy.Po otrzymaniu gładkiej masy dołączamy do niej kakao. Łączymy ze sobą składniki ponczu. Gotowe placki nasączamy ponczem i smarujemy masą. Co trzeci placem wykładamy również wiśniami. Ciasto dekorujemy Roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

ChilliJemy
Sernik z brzoskwiniami 208

oraz cukier i ucieramy mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo cały czas mieszając dodajemy jajka. Następnie stopniowo również cały czas mieszając dodajemy twaróg i mąkę, do połączenia składników. Brzoskwinie należy odsączyć z syropu i pokroić na 4 części. Głęboką masę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy z zamrażalki i trzemy na tarce

Ciastka i ciasta
Przepyszny Murzynek z Kremem 1251

Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy.  Dolną część murzynka umieszczamy w formie w której się p ie kł , po jego powierzchni rozprowadzamy przygotowany krem i przykrywamy górną cz ęś ci ą ciasta.   Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) , wrzucamy połamaną

Słodka Strona
Kokosowe ciasto z burakami i karobem 215

wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;)  Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku(...)rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka przełożyć do misy i ubić na puszystą pianę z dodatkiem ksylitolu i soli. Dodać buraki, zmiksować.  Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, karobem, przyprawą korzenną. Dodać do masy z burakami. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 35-40 minut. Przed krojeniem pozostawić

FitKot
Ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii 165

gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko odcisnąć sok, odlać. Odmierzyć 2 szklanki. Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, rozpuszczoną kawę, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)papierem do pieczenia. Wlać przygotowaną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-175°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przekroić na dwie części. Jeśli ciasto urośnie z „górką” można ją ściąć. Krem kawowy: Kawę zalać jak najmniejszą ilością gorącej, przegotowanej wody (około 1-2 łyżek). Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę

Oryginalny smak
Tort miś 200

ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Teraz już wykańczamy tort :)Schłodzony tort smarujemy większą częścią masy budyniowej.    UszyPo trzy kółka przekładamy i smarujemy w koło masą budyniową. Uszy przyklejamy do tortu.    NosekTrochę pokruszonych resztek ciasta z miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę

NA MOIM TALERZU
Makowiec na kruchym spodzie 209

dodając cukier i mąkę.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami – Blogmas 2019 #11 116

czym się przekonałam, tworząc ciasteczka na bazie mascarpone . Ten serek naprawdę świetnie zastępuje masło i na pewno to nie koniec moich eksperymentów Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami 3 jajka 125 g ksylitolu lub erytrytolu 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 2 łyżki oliwy lub oleju 150 g zmielonych płatków owsianych 1/4 szklanki(...)ubić z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę, dodać olej i stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Zmielone płatki owsiane wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zmiksować z mokrymi składnikami. Owoce obrać i pokroić, wymieszać z ciastem. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia

Fitkot
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 202

wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około

Fitkot
Świąteczny sernik z masą makową 171

Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie porcjami nakładamy masę makową z bakaliami.   4. Pieczenie

Izabelawkuchni
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 133

wybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar! Lubicie? Korzystacie? Do czego najczęściej go wykorzystujecie? Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji do których dziś dołączy to ciasto. Mięciutkie, słodkie, owocowe i chrupiące. Ma wszystko co powinno mieć. Śmiało, częstujcie się :)Składniki:150 g cukru6 małych jaj (m)1/2 szklanki oleju rzepakowegoszklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki(...)miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę - dodajemy ekstrakt cynamonowy i olej, lekko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj.Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa.Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą

Słodkie Przyjemności
Murzynek z nektarynkami i jeżynami 188

Całość przygotowania wszystkich tych ciast zajmuje włącznie z pieczeniem 35 minut. Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie, mocno kakaowe i bardzo owocowe. To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z nektarynkami i jeżynami jest puszysty i wilgotny, posypany cukrem trzcinowymi cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam(...)misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, kwaśne mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksujemy. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy pokrojone w kostkę nektarynki, jeżyny, posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keks marcepanowy z bakaliami 307

Marcepanowe ciasto, a w nim bogactwo bakalii i kandyzowanych skórek, czyli to co w keksie powinno się znaleźć. Smaczne ciasto, które można upiec nie tylko od święta ;) 200 g masła 200 g masy marcepanowej 1/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek(...)Stale ucierając dodawać po jednym jajku, kolejne po rozmiksowaniu poprzedniego. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować, na końcu dodając wszystkie bakalie łącznie z alkoholem, w którym się moczyły. Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego

https:KKuchniaMniam
Ciasto Mleczna kanapka 2365

250g masła lub margaryny,  2 szklanki pełnego mleka w proszku.  Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku. Masą przełożyć ciasto. Polewa: 150 g czekolady mlecznej,  ok. 6 łyżek mleka. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Karpatka 208

część ciasta ( można oczywiście upiec 2 części ciasta na raz, jeżeli posiadacie 2 takie samy formy i jeżeli Wasz piekarnik jest przystosowany do pieczenia na kilku poziomach równocześnie ). Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 1 szklankę mleka ( 250 ml ) zmiksować z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę.  Pozostałe mleko ( 500 ml ) przelać do garnuszka z grubszym(...)całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucierać/miksować przez kilka minut, do powstania jaśniejszej, puszystej masy. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń ( np. po 3 łyżki ), ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia.  Gotowy krem wyłożyć na jeden z płatów ciasta, na to położyć drugi płat. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto

Opowieści z piekarnika