puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:134/329)

Puszyste muffiny z mango i jogurtem, bez masła (Muffin allo yogurt e mango, senza burro) 214

misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym; dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.  Do jogurtowej masy stopniowo dodajemy mąkę.  Na sam koniec dodajemy mango pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego

La grande e la piccola cuoca
Ciasto ucierane z owocami 202

żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, do wyczerpania wszystkich składników. W osobnej misce ubij pianę z 6 białek - potem delikatnie wmieszaj ją w ciasto. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja 35x25). Piecz

Kulinarna (nie)codzienność
Lemon 'n' ricotta Bar 222

najlepiej prostokątną, wykładamy papierem i smarujemy masłem Składniki na ciasto ucieramy na konsystencję mokrego piasku, wysypujemy na papier i wylepiamy, tak jak mazurka- boki odrobinę wyżej, aby nadzienie się nie wylało:) pieczemy do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.  Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, do żółtek dokładamy ricottę, skórkę(...)białek.  Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut.  Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:) Podajemy oprószone cukrem pudrem:) P.S Ciasto sprawdzi się także idealnie w formie cytrynowego mazurka, ma piękny kolor

Luźna Kuchnia
Ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną 198

ubiegłorocznym, sierpniowym numerze „Przepisów czytelników” znalazłam przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną. Właśnie ta szybkość przygotowania (15 minut + czas na pieczenie) skłoniła mnie do przetestowania przepisu, i ciasta.Ode mnie tylko dodam, ze składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Składniki:     - 200 g jogurtu naturalnego- 4 jajka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- ½ opakowania cukru wanilinowego  (dałam 1,5 łyżki cukru(...)podanym przepisem – jajka z cukrami ubiłam mikserem na puszystą masę. Dodałam jogurt i olej, wymieszałam. Do masy dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam

mojewypiekiinietylko
Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc 426

Wielkanoc- Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy

Słodka Strona
Popękane ciasteczka migdałowe (Biscotti alle mandorle) 139

wystygnięcia. Jajko m iksujemy z cukrem i szczyptą soli do otrzymania gęstej i puszystej masy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wodę wymieszaną z 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego. Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki

La grande e la piccola cuoca
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 140

cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi 12 sztuk puszystych bułeczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700 lub pszennej) - 1/4 szklanki(...)puszystą masę. W kubeczku roztapiamy masło, dodajemy 3/4 szklanki mleka, doprowadzamy prawie do wrzenia. Następnie zdejmujemy kubek z palnika, dolewamy resztę mleka i olej. Do miski z utartymi drożdżami, żółtkami i cukrem wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko z masłem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, ja nie wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto

Smaczne Zdrowe
Ciasto z malinami i bita smietana 150

przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C Bita śmietanka 400 ml śmietanki 30-36 proc. 2 łyżeczki żelatyny 4-6 łyżek(...)Śmietankę, miskę dobrze schłodzić. Ubijać śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Teraz łyżkę śmietanki połączyć z rozpuszczoną żelatyną,wymieszać ,a następnie dodać do całości śmietanki nadal ubijając na niskich obrotach,tylko do połączenia skladników.   Na ciemny spód wyłożyć śmietankę i posypać malinami ,u mnie resztki ciasta tez za posypkę posłużyły.:)) slodkie ciasto ,niesłodka śmietanka i kwaśne maliny

w mojej kuchni
Murzynek z budyniem czekoladowym 393

znowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny.Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia:  około 50 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki(...)łyżki kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewąPolewa czekoladowa

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Muffinka gigantka (Giant Cupcake) z niespodzianką 158

ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego)  dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki Wykonanie ciasta: Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem) a na jej dolną położyć krążek papieru do pieczenia.Należy bardzo dokładnie pokryć tłuszczem wszystkie zakamarki formy. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę(...)cukrem pudrem i ekstraktem pomarańczowym, a na końcu dodać mleko. Miksować, aż masa stanie się puszysta a masa po spróbowaniu nie będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa). W spodniej części babeczki "wykopać dołek" i napełnić go cukierkami czekoladowymi/żelkami i przykryć kawałkiem ciasta ("zatkać dziurkę").   Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą

Mania Wypiekania
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem 559

smaku masła, 200ml mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać.  Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm. Piec około

Z miłości do słodkości
Dżemowiec 183

Szukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką ale możecie je po prostu posypać cukrem pudrem :) U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie jeden(...)renklod) Jajka ubijać z cukrem aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste a masa zbieleje. Wlać mleko i olej a następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodać dżem i całość dokładnie ze sobą zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

My simple kitchen
Tarta cytrynowa z mascarpone, truskawkami i miętą 165

zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut(...)listki drobno posiekanej mięty Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Błyskawiczne ciasto z brzoskwiniami 243

mycia jest wręcz przytłaczająca. Moją propozycją na te "bolączki" jest ten przepis. Ilość czynności oraz  poświęcony czas ograniczone są do minimum. A efekt? Otrzymujemy pyszne, pachnące, wilgotne ciasto idealne do filiżanki kawki czy kubka ciepłego mleka :) Składniki - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - ¾ szklanki oleju - ¾ szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki - łyżka(...)góry dziękuję. Wykonanie Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubić na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać porcjami mleko i mąkę. Na końcu dodać olej i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta przełożyć na blaszkę, rozprowadzić równomiernie. Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto nakładać łyżką

Świat Smaku
Czekoladowe ciasto z gruszkami 266

Czekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami. Składniki:( na podłużną blachę długości około 35 cm )* 160 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 60 g mlecznej )* 50 g masła* 200 g mąki pszennej* 10 g ciemnego(...)masłem.Połączyć w miseczce mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę - wymieszać. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - dokładnie połączyć składniki.Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlać ciasto czekoladowe. Na cieście ułożyć gruszki, lekko je wciskając w ciasto.Ciasto czekoladowe piec w 170 stopniach

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania