puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:141/329)

Placek korzenno - jabłkowy 89

Kolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu ucieramy na puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne

peggiwkuchni
KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 174

także świetnie się prezentuje. Ciasto to jest przykładem, że nie trzeba w kuchni stać godzinami, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Należy ono jednak to tych słodkich i bardziej kalorycznych ciast, na które możemy pozwolić sobie tylko od święta 😉 Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole... Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki(...)przyprawę do piernika i cynamon. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy wymieszane składniki suche. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około

Kuchnia MagdaLeny
Bananowiec zdrowiem nadziany 212

Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu WykonanieOdmierz bakalie i wszystkie składniki. Natłuść keksówki masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Utrzyj masło z cukrem na jasnopoastelową puszystą masę.  Pokrojone w kawałeczki banany dodaj stopniowo do masy i miksuj , aż skończysz(...)składniki czyli śliwki suszone Kresto i ziarna od Ziarenkowo wymieszaj już ręcznie, łopatką, aż składniki ładnie się połączą ze sobą. Przełóż do keksówek, i piecz około godziny czasu, aż ciasto będzie twarde z wierzchu. Wyjmij, wystudz i wyłóż z formy na ściereczkę . Ciato idelane na drugi dzień. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 161

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę przesiać przez sitko. Ciągle mieszając dodawać składniki suche i wlewać powoli olej. Masa musi być dobrze rozmieszana bez grudek. Wlać olejek waniliowy, dodać maliny, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Formę prostokątną tzw. Keksówkę wysmarować rłuszczem i obsypać kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić

Kuchnia Pokoleń
Babka keskowa 86

mama. Najlepszy jest taki już trochę wysuszony, a jednak nadal pełen soczystych bakalii. Moja wersja to babka z delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów. ciasto: 250 g mąki orkiszowej 50 g ksylitolu 125 g masła 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)pieczenia oraz przyprawami. Masło ucieramy z ksylitolem do czasu, aż masa będzie jasnokremowa i puszysta. Do masy dodajemy kolejno jajka, stale ucierając. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i partiami dosypujemy mąkę. Stale ucieramy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę

Kucharzyca
CIASTO CYTRUSOWE 191

Owoce dokładnie umyci  wyparzyć  a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę  pozostałą po owocach) Ciasto Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,       następnie dodać(...)aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną    pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec          około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić

RAROSSA
Kostka alpejska 229

masła,  2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy,  5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Torcik ryżowo-jabłkowy, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina e burro) 148

minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy ricottę, 1 łyżeczkę cynamonu, ziarenka z laski wanilii oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy

La grande e la piccola cuoca
,,KARNAWAŁOWE KOKARDKI” 109

soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz

Podróż w kulinaria
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 211

miejscu.Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta

Walijskie Pichcenie
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 186

nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest proste w przygotowaniu, wygląda niezwykle efektownie, i smakuje dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam... Idealnie jesienne. Polecam.Waniliowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)180 g miękkiego masła120 g cukru3 jajka1 łyżeczka kestraktu z wanilii200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenianasiona z 1 laski(...)mały ogniu przez 10 minut.Gruszki wyjąć z syropu, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i ziarenkami wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sękacz z marcepanem w polewie czekoladowej 339

nieustannie trzeba pilnować proces pieczenia poszczególnych warstw, ale warte jest zachodu :) Zatem uzbrójcie się w cierpliwość i zapraszam do pieczenia! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.  Składniki na ciasto: 6 jajek 200g masła 150g masy marcepanowej* 100g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 100g cukru 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady(...)miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozdrobnioną masą marcepanową na puszystą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli żółtka, a następnie po łyżce mąki. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  3. Na dno tortownicy o wymiarach

My Culinary Art
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 109

temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ciasto"odpoczęło". Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinam na pół. Crème pâtissière: Mleko zagrzać z miąższem z laski wanilii (można też na czas podgrzewania wrzucić samą laskę). Żółtka utrzeć z cukrem(...)lodówce na całą noc. Krem pralinowo - maślany: Mikserem utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać Nutellę, mielone migdały i ucierać. Łyżką po łyżce dodawać przygotowany wcześniej Crème pâtissière ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu.  Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przekrojone ciasto wypełnić kremem i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi

Kuchnia w opałach
Czekoladowe ciasto z truskawkami i likierem 196

Sezon truskawkowy zmierza ku końcowi. Jedzmy więc ciasta z truskawkami ! Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem likieru i truskawek kusi zapachem. Wykonacie je naprawdę szybko i wcale nie napracujecie się zbytnio. Wiem, że to lubicie, tak samo jak ja :) Składniki: ( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm ) 5 jajek  3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)masło rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec

kolorowotorcikowo
Wiśniowy przekładaniec 2135

gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście. Biszkopty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu, dzięki temu uniknęłam

Smakołyki Bereniki