puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:141/329)

Rolada z jabłkami 236

Kolejny już wypiek z jabłkami w tak krótkim czasie :) O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam! Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka(...)Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu. 4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką

Kuchnia domowa Ani
Wegańskie leniwe pierogi 194

sekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy(...)dodaj mleko, banany, sok z cytryny i cukier. Zblenduj wszystko jak najdokładniej. Do powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym

greenscarf
MUFFINKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 249

bazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska. Składniki na 12 sztuk: - 270g(...)całość wymieszać. W drugiej mieszamy składniki sypkie. Następnie zawartość miski z płynami przelewamy do miski z produktami sypkimi i całość mieszamy, energicznie i niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto rozkładamy do papilotek do muffinek (najlepiej użyć łyżki do nakładania lodów). W każdą muffinkę wcisnąć lekko maliny i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Torcik ''Kokosowa Hawana''. 117

minuty. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo przestudzoną masę budyniową. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą ze sobą , dodaj odsączonego i pokrojonego w kostkę ananasa, wymieszaj.    P oncz : Rum wymieszaj z sokiem z cytryny i tak przygotowanym ponczem nasącz cały biszkopt przeznaczony na spód ciasta.   P olewa :  W gorącej

Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa ucierana 139

Babka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru  4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)Sposób przygotowania:  Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo żółtka oddzielone od białek i śmietanę. Białka ubić na szywną pianę ze szczyptą soli i dodać do całości. Na końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać

Gosia gotuje
Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami ) 368

upiec ciasto. Ja swoje ciasto posypałam kruszonką. Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki  ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)umyć, oddzielić białko od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką

kolorowotorcikowo
Sękacz 170

zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam.Składniki:6 jajek (oddzielić żółtka od białek)200 g masła (temp. pokojowa)pół szklanki(...)przygotowania:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitejmasy jajecznej.Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowocukier.Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy

Moje pyszne gotowanie
Tymiankowy eksperyment 186

kuchni. Zwykły tymianek też i przy okazji przypomnę moje dotychczasowe przepisy z tymiankową nutą: Na słodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu(...)misce ubijamy jajka (temperatura pokojowa- to ważne po się grudy robią) z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy. W kolejnym naczyniu mieszamy suche składniki- przesiane mąki i proszek do pieczenia. Łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy masło z sokiem cytrynowym i jeszcze raz mieszamy. Otrzymaną masę wlewamy

les mirabelles
Mazurek czekoladowy 188

orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami. Masło, cukier puder i cukier brązowy ubijać mikserem przez 8 – 10 minut, do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać jajko i żółtko i miksować(...)składniki wymieszać ze sobą. Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie  a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować

Mama Gotuje
Jesienny skrzat. 173

jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: Jesienny skrzat:  na formę 28x40 cm 2 jajka 150 ml cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 100 ml oleju 200 ml mleka 200 ml zmielonych płatków owsianych(...)waniliowym (dodając kolejno po 1-2 łyżki, za każdym razem dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy 301

obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Składniki na ciasto czekoladowe jasne: 50 g białej czekolady, posiekanej 50 g masła(...)drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem

Blondynka Gotuje
Nadziewany chlebek drożdżowy 126

żółty. Chlebek wyszedł bardzo puszysty i naprawdę pyszny Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że do farszu można użyć praktycznie wszytko. Idealnie sprawdzą się zarówno warzywa świeże, jaki i mrożone, czy tak jak w moim przypadku marynowane. Możecie eksperymentować także z mięsami, grzybami, czy różnymi rodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany

PatiGotuje
Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym 180

już. Więc co zrobić w takiej sytuacji? Ano, wymyślić coś samemu. Tak oto powstało moje własne ciasto buraczane.  Sama nie wiem jak mi smakuje.... coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego. Buraka ogólnie nie czuć, ale po przełknięciu zostaje taki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie właśnie najbardziej(...)łyżeczki kakao 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję olej, potem mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Wsypuję otręby oraz przyprawy, a  na końcu dodaję starte buraki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję otrębami. Wykładam ciasto do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Holenderskie ciasto maślane z rabarbarem 216

można kupić tonę naczyń i tira mebli, wydają przy tym może 50 euro. Jedźcie, patrzcie, smakujcie, przytulajcie, przywoźcie z powrotem! A potem zróbcie sobie nieco oszukane ciasto maślane z tym, co polskie i sezonowe. Ja serwuję je dzisiaj z rabarbarem. Składniki: 250 g masła 50 g cukru 100 g cukru pudru 100 g mąki 150 g krupczatki 2 jajka(...)razem z cukrem i cukrem pudrem na w miarę jednolitą i puszystą masę. Jeśli użyjecie zbyt twardego, Wasz mikser Wam o tym powie, wyłamując sobie trzepaczki… Są sytuacje, kiedy musi być miękko… Dosypujecie oba rodzaje mąki i miksujecie jeszcze kilka minut, aż wyrobi się ciasto. Okrągłą albo kwadratową foremkę wykładacie papierem do pieczenia, na papier wykładacie ciasto

GRUBY WAŁEK
Walentynkowe misie-lubisie 190

smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy. Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Upieczone, ostygnięte misie dekorujemy pisakami cukrowymi. Możemy misiaczkom także przykleić gotowe elementy dekoracyjne, np z czekolady. Smacznego

kolorowotorcikowo