puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:126/329)

Orkiszowe bułki z makiem i sezamem 154

razem testuję mąkę orkiszową i przyznam się , że jestem pozytywnie zaskoczona . Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże .Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych :) Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek. Składniki : - 200 g mąki orkiszowej razowej - 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 - 25 g masła temp. pokojowa - 150 ml letniej wody(...)minut do wyrośnięcia . Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy , 10 minut robotem, 15 minut ręcznie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny do wyrośnięcia . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie przez chwilę i dzielimy na 9 porcji ( można na 12 jak chcemy więcej a mniejszych bułek) Ręce smarujemy olejem i formujemy bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Wypieki Rene
Śniadaniowe bao bans z gotowanym indykiem i warzywami 191

dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu.  Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie.  Co wyróżnia margarynę spośród innych dostępnych na rynku?, Bogaty wybór(...)więcej. Mąki przesiewamy dodajemy cukier oraz drożdże a także proszek do pieczenia oraz sól. Łączymy z letnim mlekiem i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie rosnąć i nie będzie kleiło się do rąk.  Odstawiamy w ciepłe miejsce uprzednie nakrywając miskę lnianym ręczniczkiem na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Mięso w całości umieszczamy

vaniliowoczekoladowa
Ciasto szwedzkie z dżemem 188

proszkiem do pieczenia, przesiać.Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać.Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat

Moje pyszne gotowanie
Ciasto z owocami II 175

owoceSposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać na delikatnych obrotach mikserem lub łyżką.Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć mrożone owoce lub świeże.Wstawić

Mix smaku
Babka serowa 287

"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki  postanowiłam przygotować Babkę

Słodkie Przyjemności
NAJPROSTSZE CIASTO Z RABARBAREM 235

poskubania w pracy :) To jedno z tych ciast, jakie piekły nasze babcie i mamy, z kilku podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu.  W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm(...)żółtka razem) oraz cukier i cukier wanilinowy ubij mikserem przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Wsyp mąkę i proszek oraz dolej olej i zmiksuj ponownie wszystko krótko na gładką masę. Przełóż ją do formy, na wierzchu poukładaj rabarbar.  Piecz ciasto około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 157

niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)Odstawić do przestudzenia. W misce utrzeć masło ze 100 g cukru np. blenderem) na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać.  Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut. Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę

Chocolate Muffin Blog
Tarta z waniliowym kremem i truskawkami 571

malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Teraz możemy przygotować krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do  niego 2/3 cukru, rozkrojoną laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie żółtka ubijamy na puszysta masę razem z  pozostałym cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek(...)malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta.  Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając. Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również  do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 478

cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa budyniowa: Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka(...)temp pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem. Masa krówkowa: Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować

Wanilia i Kardamon
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 220

łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki.Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Piernik z powidłami 535

łyżki (20g) drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do rondelka przełożyć masło, miód i powidła śliwkowe, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i połączenia się składników - mieszankę zdjąć na blat, ostudzić - jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę (ubijać przez kilka minut) - sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku(...)ostudzoną mieszankę miodu, masła i powideł, wszystko zmiksować - do masy przesiać mąkę, dodać kakao oraz przyprawę korzenną, wszystko krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy (powinno zajmować około 2/3 wysokości keksówki) - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka - upieczony piernik wyjąć

Smakołyki Bereniki
Biszkoptowa rolada z jabłkami 147

roladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Składniki: ok. 1 kg jabłek 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia(...)składniki się połączą. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte jabłka a następnie wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto

Mama Gotuje
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 159

podszepnęło, że połączenie jeżyn z kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które(...)mąki pszennejdodatkowo:150 g jeżynlukier:150 g cukru pudru3 łyżki mocnej kawyMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 246

można by go było dodać śmiało więcej. W proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość. Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i   migdały doskonale się ze sobą   komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi     Składniki

Mania Gotowania
Drożdżówka z kruszonką. Najlepsza. 176

jest ciepło, czy jest zimno, czy świeci słońce, czy pada deszcz!  Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!! Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką! Przepis inspirowany  drożdżówką Doroty . Składniki: 280 g mąki pszennej, szczypta soli, 60 g cukru, 5 g drożdży instant, 1 jajko, 75 g roztopionego masła, 130 g ciepłego mleka 1 roztrzepane jajko - do posmarowania(...)płaskie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego Mąkę należy przesiać do miski, wsypać cukier, drożdże i sól.  Następnie dodać jajko oraz mleko, zacząć wyrabiać ciasto - ja robię to mikserem z hakami, ciasto będzie klejące - kiedy mąka zbierze już mleko dodajemy rozpuszczone masło, najlepiej w dwóch turach. Wyrabiamy ciasto  7 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte

Plate of Joy