jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka(...)temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć
Na słodko lub wytrawnieszklmargaryna 1 kostkacukier wanilinowyolej 6 łyżekocet 2 łyżkiolejek cytrynowypolewa czekoladowawiórki kokosoweSposób przygotowaniaŻółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę.Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.Po upieczeniu i wystygnięciu, polewamy
Kuchnia Danusimasę. Cały czas ucierając dodajemy żółtka (po jednym), sok i skórkę z cytryny. Krok 2. Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając , przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Krok 3. Do utartego już ciasta dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy
Moja Książka Kucharskatemperaturze 180°C, następnie wystudzić i przekroić na pół.Krem - jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, dodać 1/2 szklanki mleka oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotować a następnie dodać mieszankę i gotować do zgęstnienia, wystudzić. Budyń zmiksować z masłem i cappuccino na puszysty krem.Likier kawowy wymieszać z naparem z kawy a następnie nasączyć nim biszkopty.Obie galaretki rozpuścić(...)wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia.Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania.Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem i polać polewą.Smacznego
Złote przepisysię w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada to najlepszy z afrodyzjaków, z pewnością(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masło, czekoladę i kremówkę rozpuścić, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, wymieszać. Partiami dodawać mąkę, delikatnie połączyć łyżką. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wylać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch. Podpiec w 160 st. C. przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową
Pożeraczka, czyli raz adobrzewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto nosi nazwę "kubeczkowego", gdyż do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie. We Francji znane jest tak samo - jak w Polsce - szarlotka. Jest delikatne i puszyste - naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Możecie upiec je o każdej porze roku użyć dowolnych owoców. (Tortownica o średnicy 22 cm) 150-200g czereśni(...)cukier puder do posypania Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujesmakiem [ wczoraj musiałam spróbować].. Zaczyn 40 g drożdży 80 ml wody 30 ml mleka pełnotłustego 2 łyżeczki cukru 15 g masła 2 łyżki mąki tortowa Młynoamag Ciasto właściwe: 50 dkg mąki tortowej Młynoamag 50 g mąki kukurydzianej 0,5 płaska łyżeczka soli 3 żółtka 1 białko 2 łyżki cukru waniliowego 200 ml mleka pełnotłustego 150 g masła zaczyn(...)wyrośnięcia.Mąkę tortową i kukurydzianą przesiać. Żółtka i białko utrzeć z cukrem waniliowym na puszysty puch. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Część mleka dodać do drożdży, rozmieszać, przelać do mąki wraz z żółtkami i rozpuszczonym masłem. Posolić. Wyrabiać, dodając resztę mleka wraz z wódką. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Stolnicę posypać mąką. Od wyrośniętego ciasta odrywać
Moje domowe kucharzenieJajka ubij z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dolewaj rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksowaną kaszę. Dosyp mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Żurawinę i orzeszki ziemne pokrój na drobne kawałki. Dodaj orzeszki i żurawinę do ciasta. Ciasto przelej do "keksówki" wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
Mania Wypiekaniaczęści i każdą zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest miękka i puszysta. Warto spróbować! Składniki na dużą chałkę: Na początek: 1 szklanka cukru 200ml chudego mleka 100g margaryny(...)naczyniu cukier, mleko, drożdże, jajka, sól i roztopioną, lekko przestudzoną margarynę. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę. Blendujemy. Dodajemy 150g mąki i wyrabiamy ciasto. Do drugiej części dodajemy buraka, blendujemy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. To samo robimy z częściami ciasta do których dodajemy szpinak oraz kakao. Ostatnia część ma pozostać jasna, więc dodajemy
Wrzosowa PolanaPiątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj masłem, a następnie wysyp mąką. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką i puszystą masę przez kilka minut. Następnie wbijaj po jednym jajku miksując dokładnie(...)pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj wierzch ciasta i pozostaw do zastygnięcia
Słodko-Słony Świat Ilonymisce umieść jajka, cukier, siadłe mleko, wanilię i roztopione masło. Zmiksuj na puszystą masę. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj z masą. Formę do donutów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nabieraj ciasto miarką i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez
codojedzeniaPosmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać, dodać połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki z kakao i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wlać do formy(...)temperaturze 180 stopni 45-50 min (do suchego patyczka).Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę.Wystudzone ciasto przekroić w poziomie dwa razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz.masa orzechowa Mleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość
Mix smakumnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa! A bułeczki też będą... kiedyś...:) Składniki: 250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany(...)zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać
Obiad gotowyprzez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez godzinę w 180 Firma 10.2625 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pianka: 3 białka
Delicious Titbitstortowej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie :Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam biszkopt do całkowitego
Magiczne Życie Marty