Leśna pokusa to przepyszna tarta na kruchym czekoladowym spodzie, z wybornym, puszystym kremem z białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem
maniapieczeniapszennej skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, połączyć. Partiami dodawać mąkę, zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Sernik z wiaderka składniki: Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm na ciasto - spód i góra: 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 100 g schłodzonego masła
Uwaga Babcia Gotujemascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki(...)kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Do dekoracji kolorowa posypka cukrowa koraliki cukrowe kakao Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce
Kulinarne przygody Gatitygodzinę. Po tym czasie wyjąć. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, resztę pozostawić na górę ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka(...)sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta. Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st..C w piekarniku z termoobiegiem przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku. Smacznego
Gosia gotujeszykujemy masę serową. Umyte jajka wyparzamy wrzątkiem, wbijamy do misy malaksera, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy twaróg oraz aromat, ponownie miksujemy. Patelnię do smażenia naleśników smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego i dobrze rozgrzewamy (na słabo rozgrzaną patelnię ciasto przywiera). Wlewamy chochelką porcję ciasta, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni i smażymy, aż się lekko zrumieni
mojewypiekiinietylkominut, aż nasze ciasto będzie złote. Pamiętajcie, że jeśli pieczemy dwa ciasta razem to musimy użyć opcji z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy odklejamy od ciast papier do pieczenia. !UWAGA! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Masa: 250 g margaryny 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru 650 ml mleka (2 i 1/2 szklanki) opakowanie cukru(...)dodać 8-9 łyżek) oraz opakowanie cukru wanilinowego. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy nasz budyń jest zimny, ubijamy masło i margarynę na puszystą, białą masę i stopniowo dodajemy budyń, cały czas mieszając. Na spód naszej karpatki wybieramy ciasto, które jest mniej „wybrzuszone”. Rozprowadzamy na nim masę i przykrywamy drugim ciastem. Górę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu
PatiGotujeprzepisie stąd nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4, bo ciasto było trochę suche. Ale ogólnie smaczne, o dyniowej barwie :) P rzygotowanie: Do całych jaj wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę Dodać puree z dyni i rozpuszczone, przestudzone masło- wymieszać Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, sodką, cynamonem, gałką ewentualnie(...)przyprawą do piernika Suche produkty wsypywać partiami do masy dyniowo- jajecznej i mieszać mikserem Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę wody lub mleka. przepis stąd - zmodyfikowany trochę przeze mnie . W przepisie nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4. Puree zrobiłam z dyni pokrojonej wpierw
Proste Potrawyciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy(...)kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy. Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wycinamy paski i układamy na masie serowej. Musi nam powstać kratka. Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy
VioletoweKucharzenieszklanki mąki 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru owoce Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy po trochu olej. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję tortownicę), na wierzch układamy dowolne owoce np. jabłka, brzoskwinie, truskawki. Pieczemy
Pelusiowa KuchniaPrzepis na sernik z brzoskwiniami, który wyjdzie każdemu. Sernik wygląda na zbity ale gwarantuję, że jest puszysty i „nie zatyka”. Robiłam go wczoraj wieczorem, kiedy „mnie nosiło” i nie wiedziałam „co mam zrobić z rękami”. I został rozkrojony na „śniadanie”. Składniki na ciasto: 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 4 łyżki cukru 1 jajo(...)łyzkę mąki ziemniaczanej oraz jaja. I utrzec masę do momentu, aż będzie gładka i puszysta. Ma być jednolita i lśniąca.Dodać pokrojone w kawałeczki brzoskwinie. Następnie margarynę, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia siekamy a potem ugniatamy na kruszonkę , dodajemy jajo i szybko zagniatamy ciasto. Ja mam troszke ułatwioną sytuacje bo wkaldam składniki do robota i w kilka sekund
Z Kuchni Do Kuchniupieczeniu , świeżutkie , pachnące :) w całym domu unosi się smak drożdży , ten zapach zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem , kiedy to babcia co weekend piekła dla nas drożdżowe ciasta czy bułeczki , pychotka :) O to przepis : 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki letniego mleka 5 dkg świeżych drożdży 100 g margaryny 2 jajka cukier waniliowy
Aromatyczne PodróżeMasę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodaję zimny budyń. 4. Jedną część biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu. 5. Polewę czekoladową przygotowuję wg przepisu na opakowaniu
Tradycyjna kuchnia Kasidlatego o serniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄSERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄSERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMISERNIK Z BRZOSKWINIAMIPOMARAŃCZOWY SERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa(...)cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.CIEMNA MASA:Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.CAŁOŚĆ:Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian
Ostra na Słodkopokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. Jeśli robimy biszkopt z większej ilości jajek można w pierwszej kolejności ubić białka z cukrem, potem dodawać(...)brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty. Gotowy biszkopt w zależności od rozmiaru blaszki pieczemy około
Ciastkozercy