Szynka w galarecie to atrakcyjna w wyglądzie i smaku przystawka, zaś dla entuzjastów tej potrawy – nawet samodzielne danie. Poniżej przepis na roladki z szynki wypełnione jajkiem, szparagami i papryką. Szynka w galarecie ze szparagami 2014-12-04 21:28:55 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 16 roladek) 16 lub 8 (zależnie do wielkości) plastrów dobrej jakości szynki, może być również
Kulinarna Pokusauchodzących za nieco bardziej „ekskluzywne”. I chociaż wcale nie musimy kojarzyć pasztetu z kaczki z jakimiś konkretnymi okolicznościami, to z pewnością jest on godzien tego, aby w charakterze zimnej przystawki trafił np. na wielkanocny stół lub kulinarnie uświetnił inną ważną okazję. Warto też pamiętać, że pasztety niekoniecznie musimy jadać po schłodzeniu – większość z nich doskonale smakuje również na ciepło. Pasztet
Kulinarna PokusaEleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka. Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy
Piąty grzech głównytakie nazdeowsze danie. Od dawna jest wiadomo,że naturalną słodycz owoców podnosi odrobina soli lub wytrawny winegret słodko-słono-kwaskowy.Do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki i zdrowy lunch,przystawka lub deser gotowy. Poprzednim razem do truskawek sięgnęłam po ser Brie a tym razem francuski niebieski ser pleśniowy Rochebaron,Jest to z jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą
Sztuka gotowania w/g Samirysię w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki przesianej przez sito 90 g masła 1 jajko
KreatywnePinyPieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości
KreatywnePinyJaja faszerowane aksamitną pastą z żółtek, wyjątkowym w smaku łososiem ułożonym w kształt różyczek oraz wykwintnym kawiorem to smaczna i pięknie prezentująca się przystawka zarówno na święta jak i przyjęcia a także jako element kolacji lub śniadania. Jaja Faszerowane z Łososiem Wędzonym i Kawiorem (Różyczki) - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj) 5 jajek ok. 100-150 g wędzonego
Słodka StronaSzybkie, zdrowe i pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut :) Szparagi w boczku będą również wyśmienitą przystawką bądź szybką przekąską :) Wspaniale smakują również przyrządzone na grillu. Składniki: (na 1- 2 porcje) szparagi zielone- po 4-5 sztuk na osobę. Ja użyłam 4 sztuk plastry boczku- po 1 plaster na 1 szparag zielony; użyłam 4 plastry na 4 sztuki szparagów Sos holenderski
KreatywnePinyinteresował nie miałam wszystkich składników. Improwizowałam więc i stworzyłam własny przepis "na winie" - przepis na mięciutkie, pachnące, pożywne i przepyszne mini pizzerinki w kształcie muffinek ;) idealne na śniadanie, imprezową przystawkę lub przekąskę do pracy czy szkoły :) Moim zdaniem - są świetne zamiast porannej bułki na śniadanie :) można je na przykład zamrozić i wyciągnąć w leniwy, deszczowy dzień, kiedy w domu
Kolorowy Przepisownikokoło 15-35 minut do momentu aż boczek z obu stron będzie upieczony. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podawać na ciepło jako przystawkę. Smacznego:) Propozycja podania z sosem holenderskim Zobacz także
KreatywnePinyBardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki
KreatywnePinypieczenia, masa lepiej z niej odchodzi, szczególnie gdy dodatkowo posmarujemy ją oliwą. Smakuje świetnie na ciepło, jak również na zimno - pokrojona w plastry i polana sosem czosnkowym stanowi świetną przystawkę na domowe imprezy. O tym , że należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego
Kuchenne aromatyJeśli mamy trochę więcej czasu na przygotowanie, polecam "dopieścić" swoje śniadanie ;) Propozycja, którą opisuję niżej może być też przystawką do majowego posiłku. Pachnie pięknie i wybornie smakuje . Składniki : 4 szparagi (miękkie części) 2 plastry szynki 2 źdźbła trawy żubrowej olej, masło sałata 2 łodygi mięty sól morska Obrane szparagi podgotować na parze razem z trawą żubrową. Chodzi
Weekendy w domu i ogrodzieRoladki z bakłażana z pastą orzechową to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam w Gruzji . Badrijani nigvzit podawane jest praktycznie wszędzie jako przystawka, a także zakąska do gruzińskiego wina. Uwielbiam bakłażana, a w połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość
Poezja smakuDziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw. Składniki: 75dag mąki pszennej, 1/2 l letniej przegotowanej wody, 40 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 50ml oleju rzepakowego, łyżeczka rozmarynu, świeżo
Z miłości do słodkości