przystawki - 17402 przepisów (strona:178/1161)

Chrupiące kalmary 162

może zabraknąć czosnkowego majonezu w postaci pysznego  sosu aïoli . To co szykujecie się ze mną wieczorem na kalmary? :) Składniki  (na danie główne dla 2 osób lub przystawkę dla 4) : 500 g rozmrożonych i osuszonych kalmarów (tusze oraz macki) 1 szklanka mąki ryżowej 2 dobrze roztrzepane białka 2 łyżeczki słodkiej bądź ostrej papryki w proszku odrobina soli olej

Food Square
Ziemniaki z pastą jajeczną 350

szczerze powiedziawszy nie przepadam, zjem ale raz na jakiś czas, natomiast tak podany jak dziś Wam proponuję smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno. Polecam serdecznie jako przystawkę lub danie główne, zależy ile lubicie zjeść. Przy okazji do obierania ziemniaków wypróbowałam widelec do ziemniaków ze sklepu Rossi [ klik ] i nie poparzyłam sobie palców jak niegdyś to bywało. Ziemniaki przyrządza

Moje Małe Czarowanie
Roladki z tortilli pełnoziarnistej 512

tortilli pełnoziarnistej        W ciągu dnia warto zadbać o smaczną pożywną przekąskę, którą możemy zaproponować swoim gościom. Roladki z pełnoziarnistej tortilli to szybka oraz pełnowartościowa przystawka.  Składniki:   - tortille pełnoziarniste,  - pierś z kurczaka,  - jajka, - ser Feta,  - pomidory, - papryka, - zielona pietruszka,  - koncentrat pomidorowy,  - zioła, pieprz, sól  Sposób przygotowania: Wierzch tortilli smarujemy

Fit-amina
Krakersy z pastą serową, łosoś z mozarellą, sałatka owocowa 146

KRAKERSY LUB BABECZKI Z PASTĄ SEROWĄ są super przystawką Amuse-bouche - z języka francuskiego jest to drobna przekąska podawana jako poczęstunek dla rozbudzenia kubków smakowych w sam raz na czas oczekiwania na konkretny obiad, ale również jako przekąska na imprezie imieninowej itd. Smak tej pasty poznałam dzięki mojej przyjaciółce Krysi, pasta była tak pyszna, że została w pamięci do dziś

Kuchnia Beaty
Jajka w sosie wiosennym. 158

Idealnie przygotowane śniadanie wielkanocne, to marzenie każdej gospodyni domu. Wyczekiwane po długim okresie postu musi zaskoczyć smakiem i kolorami. Wobec tego kolejna wielkanocna przystawka  JAJKA W SOSIE WIOSENNYM. SKŁADNIKI: 6 jaj 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany łyżka musztardy  łyżka majonezu żółtko szczypiorek rzodkiewka mały ogórek zielony WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i ułożyć

Kuchnia Beaty
Przystawka/przekąska - terrina z łososia. 172

Czas karnawału i spotkań z przyjaciółmi rozpoczęty, więc chcę Państwu zaproponować przystawkę z łososia wędzonego. Myślę, że nie tylko dla smakoszy ryb-  każdy chętnie przekąsi coś tak dobrego. SKŁADNIKI: 200gr. wędzonego łososia serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.) 1/2 opakowania serka Almette z ziołami ogórek zielony 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 1/4 marchewki ugotowanej przyprawy: sól, pieprz (świeżo

Kuchnia Beaty
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 231

czego trudnego, nieosiągalnego, ekstrawaganckiego i horrendalnie drogiego. Wystarczy nadać odrobinę finezji, aby coś, co wydawałoby się mało eleganckie, zyskało na statusie.  Tatar z wędzonego łososia stanowi bardzo prostą przystawkę, która pomimo łatwości w przygotowaniu, jest bardzo elegancka, wykwintna i nadaje się na każdą ważniejszą okazję.  TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA /własny;/ na 2 porcje 200g wędzonego łososia dobrej

W kuchni Karmel-itki
Brzoskwinie nadziewane tuńczykiem 127

Zapraszam na pyszne brzoskwinie nadziewane tuńczykiem . Przepis na tą przystawkę dostałam od cioci z Francji gdzie często ją podają.    Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki  nie spróbowałam .     Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki :    1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka   1 cebula

Sama słodycz i szczypta chili
Homar zapiekany z masłem ziołowym 206

Bardzo efektowny początek uroczystej kolacji ! Pierwszy raz robiłam homara. Kupiony w Lidlu, mrożony, gotowany, homar, okazał się po rozmrożeniu niedużym homarkiem. Jako niewielka, ale elegancka przystawka dla dwóch osób  - wielkości wystarczającej. Ponieważ z takim stworzeniem miałam do czynienia po raz pierwszy, musiałam znaleźć prosty przepis na jego przyrządzenie. Z pomocą przyszła grupa Zdrowo Podjeść na Fb i przepis jednej

Stare Gary
Grzyby Portobello z kozim serem 173

Prosta przystawka. Dla miłośników pieczarek idealna. Użyłam miękkiego serka koziego - roladki. Sądzę, że każdy ser o wyrazistym smaku się sprawdzi. Podawać ciepłe. składniki - 4 porcje 4 grzyby Portobello 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól, pieprz tymianek, pietruszka - posiekane oliwa z oliwek przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.  Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki

Stare Gary
Terrina ze śledziem 182

Idealna przystawka na imprezę. Śledź w tej postaci smakuje cudownie. Za każdym razem znika ze stołu jako pierwsza:) Przepis pochodzi z książki “Z miłości do jedzenia”, którą dostałam w prezencie:) Terrina ze śledziem Drukuj przepis Składniki tacka filetów a la matias (około 8 sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek

CoolinarniePL
Ogórkowy Śledź a'la Matias 142

sobą różne smaki. Czasami miewam na kilka rzeczy do jedzenia jednocześnie. Tym razem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju

ClauditteMissCooking
Szpinak z cebulą i parmezanem 203

siostry, i tak zrobiony  szpinak jest na prawdę bardzo smaczny. Właściwie może stanowić samodzielne danie, smakował mi i na ciepło i na zimno. Możemy go podać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. Sądzę, że byłby też bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, może być też znakomitym nadzieniem naleśników. Polecam! składniki 250 g świeżego szpinaku baby 2 czerwone cebule

Stare Gary
Mięso mielone zwinięte w kurczaka na pesto z rukoli, z kuskusem, groszkiem i talarkami z buraka 166

kuskus spęczniał, a groszek się otworzył i na pesto się położył. Tak ładnie wszyscy razem wyglądali, a jak smakowali? Chrupiące z kremowym połączone zostało, delikatne z pikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita. Składniki na 2 porcje: 1 filet z kurczaka, 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 20 g mozzarelli, 2 garście

Moniki Smakołyki
Przekąska z królika - Antipasto di coniglio 201

było ułożone w miarę ściśle. Wszystko zalać oliwą, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 1  - 2 dni do lodówki.  Podawać jako przystawkę lub przekąskę z oliwkami, suszonymi pomidorami i pieczywem. Smacznego

Stare Gary