było ułożone w miarę ściśle. Wszystko zalać oliwą, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 - 2 dni do lodówki. Podawać jako przystawkę lub przekąskę z oliwkami, suszonymi pomidorami i pieczywem. Smacznego
Stare GaryMałe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej. Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku
Pyry na GazPyszna podhalańska przystawka po mojej małej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie. Składniki Duży oscypek gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa) orzechy włoskie Sposób przygotowania Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut tak aby ser był miękki ale nie przesuszony. Na każdym kawałku
Pyry na GazPyszna podhalańska przystawka po mojej małej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie. Idealny jako przegryzka na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Składniki Duży oscypek gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa) orzechy włoskie Sposób przygotowania Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut
Pyry na Gazwpadłam po zrobieniu łososia w galarecie . Połączenie łososia z marynowanym imbirem tak bardzo mi zasmakowało, że postanowiłam z niego ponownie skorzystać. A ponieważ jest czas karnawału, taka przystawka na pewno się przyda. składniki (4 porcje) 100 g łososia 30 g imbiru marynowanego 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka kaparów 15 szt oliwek czarnych + 4 do przybrania
Stare Garyjest w niej bardzo dominujący, dlatego pasta może posmakować nawet osobom, które go nie jadają na co dzień. Dobre jako kanapkowe smarowidło na śniadanie i kolację, ale także świetna przystawka na przyjęcie – jeśli posmarujemy pastą krążki pumpernikla. My najbardziej lubimy z ciemnym pieczywem i kiełkami brokuła. Pasta z tuńczyka i jajek: 4 duże lub 5 małych jaj 1 puszka
Poezja smakuzrobiłam sobie długą przerwę w blogowaniu, pragnę Was powiadomić, że ponownie wracam z wielkim hukiem i codzienną dawką nowych, zdrowszych, lżejszych przepisów. Dzisiaj pragnę Wam przedstawić dwie fenomenalne przystawki na trwający już, i niestety zbliżający się ku końcowi, karnawał. Oba przepisy mogę w stu procentach polecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła
Mango Papajaparze gotujemy, a do kuskusu oliwę, sezam i słonecznik dodajemy. Gdy wszystko na talerzu poukładamy, kolorowe dodatki dodamy, oliwą z oliwek całość polejemy to smaczną i zdrową przystawkę mieć będziemy. Składniki: 2 plastry z filetu z indyka, ¼ papryczki chili, 2 garście rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, ok. 20 zielonych oliwek, oliwa z oliwek MONINI
Moniki Smakołykiorzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka
Poezja smakuCukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii na dwa sposoby, to zawinięty w cukinię ser feta z suszonym pomidorem oraz kremowy serek naturalny z wędzonym łososiem. Niesamowicie proste w przygotowaniu będą królować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych! Składniki
PastelFoodnadzieję, że i Wam spodoba się forma podania takiego jedzonka :). Ring jest świetny jako przystawka na karnawałową zabawę jednak jako kolacja czy obiad też się świetnie nadaje. Jest bardzo sycący no i z mięsem. Na ciepło i na zimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej
Niezły Młyneksię nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego
Ratunku obiadskąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 4,50 zł SKŁADNIKI: 1/2 świeżego ogórka 200 g gęstego jogurtu tupu greckiego 2 żabki czosnku sól, pieprz
kulinarnyJaPora na przystawkę. Dziś cukinia zrolowana z wędzonym łososiem i avocado. Palce lizać :) Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 50 g wędzonego łososia 1/2 cukinii 1/2 avocado kremowy serek typu Bieluch kapary cytryna sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry i smażymy je tłuszczu. Usmażone plastry cukinii
kulinarnyJawybierajcie części ogonowej łososia, raczej polecam mięso z bocznej części rybki. Jak również wybierajcie bardzo chude mięso. Do szatkowania tatara będziecie potrzebowali bardzo ostrego noża. Polecam jako świetna przystawka dla wielbicieli tatara. Jak również dla tych, co są otwarci na nowe smaki kulinarne. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego
kulinarnyJa