przystawki - 17402 przepisów (strona:171/1161)

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 167

szybka w przygotowaniu. Zamiast łososia możemy dać inną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę ze taka rolada może być fajną i elegancką   przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia, 250 g serka naturalnego ( ja użyłam Piątnicy), 500 g szpinaku ( rozdrobnionego), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, olej

Passion of Cooking
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 210

około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne

W poszukiwaniu inspiracji
Sushi z holenderskim matjasem i musem z fenkuła 201

Kcal) więc będąc na diecie można sprawiać wrażenie,że bierze się na przyjęciu wraz z innymi czynny udział w konsumcji.Porównując:jedno jabłko ma +/- 50 Kcal. Do tej przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko: 70 Kcal białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g SKŁADNIKI: 1 fenkuł (koper włoski

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pianka szparagowa z pomidorami 120

Delikatna, lekka przystawka z zielonymi szparagami i soczystymi pomidorami. Składniki: (na około 4 porcje) 1 jajko 100 ml śmietany 18%  szczypta soli  szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Farsz: 1-2 pomidory pokrojone w kostkę bądź w łódki 2-3 szparagi pokrojone na plasterki świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: 1. Jajka ubić mikserem na puszystą pianę. 2. Dodać

KreatywnePiny
Tatar wołowy, befsztyk tatarski 397

Tatar to jedna z moich ulubionych przystawek.  Mogłabym go jeść chyba każdego dnia.  W przygotowaniu nie jest zbyt skomplikowany, więc polecam go każdemu krwiożercy ;) Ilość do datku zależy od gustu konsumującego. Ja najbardziej lubię go w poniższych proporcjach. Na jedną porcję potrzebne są: polędwica wołowa 250-300 g na porcję 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju

Jemy Pijemy
Gotowana rzodkiewka 150

przygotowana rzodkiewka to doskonały dodatek do wielu dań głównych. Sama w sobie może być wspaniałą przystawką. Warto się do niej przekonać :) Pęczek rzodkiewek 1 łyżka masła sól  pieprz 1/2 łyżeczka cukru Rzodkiewki umyć i przełożyć do małego rondelka, zalać wodą tak aby w niej pływały. Dosolić i lekko posłodzić. Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min. Wyjąć

Jemy Pijemy
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 160

Prosta ale smaczna przystawka z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele

Trzeci talerz
Chrupiący kurczak 314

dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki

Wielki apetyt
Jajka otulone wędzonym łososiem z musem z awokado 137

wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka

Wiem co jem
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 140

smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto sami. Farsz można przygotować

Wiem co jem
Śledziowa kopuła 316

Śledziowa kopuła to wspaniała przystawka na świąteczno-wigilijny stół ale nie tylko, doskonale sprawdzi się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu! Składniki 40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów 1 łyżka soku z cytryny 30 dag pieczarek marynowanych 400 ml małych buraczków marynowanych 2 cebule 3 łyżki majonezu z czosnkiem  KIELECKI sól

Wanilia i Kardamon
Jajka w laskowej skorupie 154

Święta idą coraz szerszym krokiem, ostatni dzwonek aby zaplanować Wielkanocne  menu. Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę  w formie zapiekanych jajeczek   w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko!     Składniki: 4 jajka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 4 łyżki żółtego sera

Wanilia i Kardamon
Sałatka z ryżem i szczypiorkiem 375

Dziś w poście prosto i łatwo -sałatka z ryżem i szczypiorkiem to propozycja na przystawkę czy jako dodatek do bułeczki na śniadanie, jest pyszna i aromatyczna. Warto spróbować! Składniki: 100 g ryżu 5 jaj 3-4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypioru 1/2 jabłka 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz

Wanilia i Kardamon
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 174

Doprawiamy sos do smaku cukrem, solą oraz odrobiną pieprzu i smarujemy nim dość obficie górkę warzywno-śledziową, którą ułożyliśmy na talerzu. Jajko drobno siekamy i posypujemy nim górę sałatki. Przystawkę zwieńczamy ozdobami z buraków, rzodkiewek i szczypiorku. Najlepiej pozostawić ją w lodówce na noc, by składniki przeszły aromatem śledzi. Bardzo dobra i prosta sałatka, która w różnych wariacjach znajduje fanów

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak w galarecie 270

wstępu i zakończenia.  Po prostu zimno. A ja marzę, żeby w końcu ktoś mi zrobił kolację :P Kurczak w galarecie to jedna z moich ulubionych przystawek. Uwielbiam jej smak. Jadłam już u wielu osób galaretę, ale powiem nieskromnie, że najlepszą przygotowuje mój tata. Jest wprost fenomenalna. Nawet mój M, który kiedyś bronił się rękami i nogami przed tym smakołykiem

My simple kitchen