przystawki - 17402 przepisów (strona:167/1161)

,,Bukiet pomidorkowych tulipanów z nadzieniem ricotty’’ 128

dzień, cierpliwości, dumy i zadowolenia ze swoich dzieci oraz ciepła i odwzajemnionej miłości. Z tej okazji prezentuję Wam dziś wiosenne tulipany nie tylko do ozdoby stołu. To także lubiana przystawka w formie bukietu, wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeb. Zapraszam! Składniki: około 5 łyżeczek ricotta lub serka kremowego (kupiony tutaj) 5 pomidorków koktajlowych (kupiony tutaj) sól do smaku (kupiony

Podróż w kulinaria
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 119

Pomysł przyszedł do głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację. Składniki: 1 duży kalafior 25 dag sera żółtego 3 jajka 2 duże marchewki 4-5 średnich

Kolorowy Przepisownik
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce 82

oraz suto skropione wyborną oliwą z oliwek. Całości dopełniła grillowana na węglowym grillu chałka, przesiąknięta dymnym aromatem, który przełamał jej słodycz. Pochwała prostoty w pełnej krasie. Chcąc z tej przystawki wyczarować posiłek godny nazwania go daniem głównym, postanowiłem pomidora nafaszerować kaszą gryczaną, pachnącą rozmarynem oraz smażonymi na maśle kurkami. Jest pysznie i lekko! Czego można chcieć więcej? * SKŁADNIKI

Food Square
tatar ze śledzia 190

jesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni  starta skórka z cytryny grzybki marynowane ogórek kiszony młode liście kopru , natki pietruszki  groszku cukrowego oraz boćwiny pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ostrej musztardy Filety śledziowy kroimy w drobną kostkę dodajemy do nich skórkę z cytryny oraz musztardę

na gazie
Krokiety z farszem mięsnym 120

kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity   Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce

Ogrodnik w podróży
OGÓRKOWE KORECZKI 117

Ogórkowe koreczki to doskonały sposób na przystawkę.Budzi zachwyt wśród gości i szybko znika ze stołu.Na letnie przyjęcie przy grillu doskonałe. Składniki:   2 długie ogórki sałatkowe 10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki) sól,pieprz świeże zioła,kiełki ( u mnie listki

Niespełnione zdolności kulinarne
FASZEROWANE OGÓRKI 134

Uwielbiam zaskakiwać moich gości nowymi potrawami.Uwielbiam gdy na talerzu z moimi przystawkami jest kolorowo.Takie ogóreczki z pewnością cieszą oko i podniebienie. Składniki:   2 długie grubsze ogórki pęczek rzodkiewek 5 dag żółtego sera  1/2 pęczka drobnego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól,pieprz Ogórki wyszorować,obrać lub pozostawić ze skórką.Pokroić w słupki  długości ok.10 cm,a następnie każdy

Niespełnione zdolności kulinarne
marynowane parówki 315

może zabraknąć słoika tych marynowanych grubych parówek*. ostatnio jednak postanowiłam zaryzykować i kupić same parówki, które różnią się i konsystencją i smakiem od polskich, i samodzielnie przygotować tę prostą przystawkę. utopence - marynowane parówki 1 kg parówek, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 1 ostra papryka (opcjonalnie), 2 litrowy słoik marynata: 1,5 szkl. octu spirytusowego, 3,5 szkl. wody

Eksperyment sobotni
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 194

Paprykowe fryteczki z powodzeniem zrobią furorę na Waszym stole jako ciekawa przystawka do innych dań. Choć równie dobrze możecie sobie taką sałatkę przygotować na późną kolację, gdy ciężkie mięsa są już niewskazane. Jest mało kaloryczna, swoimi kolorami bardzo cieszy oko i w połączeniu z dipem czosnkowym oraz szczególnie gałką muszkatołową zrobi na Was wrażenie. Składniki : 2-3 żółte papryki sałata

zobacz ich smak
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 347

wypełnia posiekanymi orzechami włoskimi oraz pysznym dressingiem baladi.  Taką sałatkę podobno podają lokalne restauracje w całym Kairze jako dodatek do dania głównego. Według mnie może stanowić ona efektowną przystawkę, która na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach. Mocnym punktem tego przepisu jest nie tylko sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku

Chilli Czosnek i Oliwa
Spring rolls z nasionami chia 165

rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych) przekrojone ukośnie na połówki. Spring rolls z nasionami chia w wersji mięsnej i wegetariańskiej to wspaniała przystawka, lunch, obiad, czy kolacja. Możemy je przygotować na spotkanie towarzyskie, czy też piknik. Lekkie, świeże i wbrew pozorom pożywne. Można je przechować przez noc w lodówce. Ich zaletą jest dowolność

mojewypiekiinietylko
Portobello nadziane quinoą 100

Ulubione nasze grzyby czyli pieczarki portobello nadziane zdrowymi ziarnami komosy ryżowej, zwanej także quinoą to pyszny obiad albo fantastyczna przystawka. Polecam gorąco do spróbowania. Portobello nadziane quinoą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką 1425

wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły. Faszerowane ćwiartki kurczaka są rewelacyjną przystawką na zimno, mogą być okładem na kanapki, czy podane na gorąco stanowić danie obiadowe. Polecam. The post Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bruschetta z tapenadą po toskańsku 126

Propozycja na szybką przystawkę, wyrazistą, nadającą się na różne okazje.   Składniki mała puszka anchois szklanka drylowanych czarnych oliwek 2 łyżki kaparów sól pieprz cytryna 1/3 szklanki oliwy extra virgin łyżka brandy musztarda do smaku 2 ząbki czosnku pieczywo pełnoziarniste Przygotowanie   Anchois po wyjęciu z puszki osączyłem, pokroiłem na małe kawałki. Oliwki i kapary posiekałem, ząbek czosnku przecisnąłem przez

R'n'G Kitchen
Pęczak z warzywami i chorizo 147

groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić . Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jest jeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka

Eli Gotowanie