miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb. No to jeszcze króciutko o figach. Figi są podobno pierwszymi owocami, które ludzie nauczyli się przechowywać - suszyć. Występują w dwóch odmianach - zielonej
Pełny talerzWtedy mieszam ją pół na pół lub w całości zastępuję zwykłą natką pietruszki. Przygotowaną salsę można podawać z tortillą lub nachos, ale meksykanie podobno podają guacamole do prawie każdej przystawki. Całkowicie ich rozumiem :) Na koniec jeszcze ostrzeżenie. Jeżeli lubicie awokado albo nie jedliście jeszcze guacamole, zastanówcie się dwa razy przed przyrządzeniem go w domu. Jest silnie uzależniające :) Składniki: 2 duże
Pełny talerzTartinka wywodzi się ze Skandynawii. Jest to rodzaj małej kanapki, która ze względu na rozmiar i wygodę podania jest serwowana w formie przystawki na imprezach z bufetem w formie szwedzkiego stołu. Składa się z jednej warstwy pieczywa, na której układa się dodatki (np. sery, pasty, jaja, ryby, wędliny). Tartinki obowiązkowo powinny się ładnie prezentować i apetycznie wyglądać. Mam nadzieję
Pełny talerzJaja faszerowane pastą z Tuńczyka to świetna propozycja na wielkanocny stół, przystawkę lub po prostu jako przekąskę oraz element śniadania. Każdemu amatorowi tuńczyka oraz faszerowanych jaj z pewnością zasmakuje to połączenie. Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jajek ok. 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 łyżki majonezu ok. 40 g żółtego sera
Słodka Stronaczęści. Najlepiej jednak robić po 1 przekąsce z 1 papieru ryżowego – wówczas ładnie można zawinąć brzegi i nic się nie rozpadnie. Każdą przewiązujemy nitką szczypiorku. Kategoria: Przystawki
kuchcikowniaDziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona
Kuchnia z widokiem na ogródobiad przychodzi większa grupa osób. Jeden kawałek mięsa, który elegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki
Jem więc Jestemszynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuje, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania ,smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka
Podróż w kulinariaugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego. Smacznego
KreatywnePinyMają być al dente- nie do końca ugotowane. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego. Smacznego
KreatywnePinymało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc idealne na 2 śniadanie, przekąskę czy przystawkę: malutkie, mięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki
KreatywnePinyPianka jest mięciutka, delikatna i jest idealnym daniem samym w sobie, przystawką, bądź dodatkiem do mięs, szczególnie kaczek :) Polecam. Składniki: ( na 3-4 porcje) 0,5 kg buraków 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypta cukru Do dekoracji: cytryna świeży rozmaryn Przygotowanie: Buraki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu
KreatywnePinyobrali takie wybory i kultywują wegetariański styl życia. Jednym z moich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja
KreatywnePinydość że pyszne i chrupiące, to jeszcze od razu podzielone na mniejsze części. Do tego fantastyczny farsz z kurczaka, pieczarek, pora i sera żółtego. Idealne na przekąskę, gorącą przystawkę lub szybki obiad. Po prostu pychota :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje po 4 szt) - ilości podaję jedynie orientacyjnie, wszystko zależy od własnych upodobań 2 placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół
Kto ugości moich gości?Śledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę
Kulinarna rozmowa