Burak nie musi się prezentować wyłącznie jako starty dodatek do obiadu, czy być jednym ze składników barszczu ukraińskiego. Można z niego przygotować smaczną i zdrową przystawkę . Ja wykorzystałem buraka na carpaccio. Połączyłem go z aromatyczną rukolą i serkiem kozim. Jest pysznie :) Lubicie takie połączenie? Czas przygotowania: 15 min Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania
kulinarnyJaPora na przystawkę z wędzoną rybką. Dziś bruschetta z wędzonym łososiem, kremową pastą z kaparami i rukolą. Przepis zda egzamin zarówno w porze śniadaniowej jak i kolacyjnej :) Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 100 g wędzonego łososia w plastrach 100 g serka kremowego (philadelphia) 1 łyżka jogurtu naturalnego 6 kromek pieczywa
kulinarnyJaodłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej. Czas przygotowania: 8 min. Porcja dla 2 osób Koszt
kulinarnyJaformie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraki 200 g marynowanych karczochów ser feta szczypiorek 2 łyżeczki oliwy z oliwek
kulinarnyJaWitam po majowym grillowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania lekkiej i bezglutenowej przystawki z pieczywa lnianego , mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Samo zdrowie ma talerzu. Chyba się ze mną zgodzicie? Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki 1 plaster szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe
kulinarnyJaktóra jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie. Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku
W kuchni wieczoremświąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie. Składniki: filet z łososia ze skórą 300g włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera) cebula z wbitym goździkiem 1 listek laurowy 4 ziarna
W kuchni wieczoremgruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój wpis na blogu o kuchni gruzińskiej oraz relację .) Świetne danie na przystawkę, kolację lub nawet lekki obiad. Ajapsandali: 1 duży bakłażan 2 duże cebule (lub 3 średnie) 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 2-3 jędrne pomidory 4-5 ząbków czosnku 1 mały
Poezja smakuOstatnio eksperymentuję z sharonem. Ten pomidor o delikatnym, słodkim posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem. Czego użyłem: -obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon -twaróg półtłusty moczony
BaRepassylwestra minęło już kilka dni, ale dopiero dziś mam więcej czasu by opisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem. Oprócz roladek warzywno-szwarcwaldzkich zrobiłem takie z farszem, z piersi kurczaka, groszku i ogórka konserwowego. Można zjeść go zarówno jako sałatkę, a także użyć jako nadzienie do przekąsek :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 puszka groszku zielonego
Parowar Facetapapryką Śledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko. Składniki 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka. Farsz z groszkiem: Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź. Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą
Pasje JolkiKarnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne. Składniki na ok 32-35szt : 150 g gotowanej lub smażonego filetu z kurczaka 1 nieduża cebula 50-70 g serka kanapkowego 4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie) 4 łuskane orzechy włoskie różne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek
Mechanik w kuchnizapiekamy do zarumienienia boczku, w trakcie należy posypać żółtym serem. Przepis pochodzi ze starych zapisków :) Danie potraktowałam jako przystawkę, ale uważam, że może być też daniem głównym
Proste PotrawySylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g
mojewypiekiinietylko