przystawki - 17402 przepisów (strona:177/1161)

Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 209

całości zjadamy i wyrzutów sumienia nie mamy, bo nie dość, że jest nietypowy, to jest bardzo zdrowy. Więc torty takie przygotowujcie i nim się na obiad lub przystawkę delektujcie.  Składniki: 120 g kuskusu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (180 g), 1 marchew w plasterkach, 50 g   brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo

Moniki Smakołyki
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 216

Propozycja  smacznej przystawki  wywodząca się  z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki  z piekarnika z mięsem mielonym  w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka  bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii

Zakamarki mojej kuchni
Galaretka drobiowa z warzywami 136

innego , lekkiego :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na taką oto galaretkę drobiową z marchewką i kukurydzą :) Galaretka jest pyszna i prosta w wykonaniu :) można podać ją na śniadanie lub jako przystawkę dla gości .                             Zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili
Mini kanapeczki z biedroneczki, czyli mój przystawkowy hit ostatnich imprez :) 48187

się co zastanawiać, trzeba to przetestować :) Kupiłam, zrobiłam wg sposobu, który opisuje poniżej i okazały się świetne! No, a potem stwierdziłam, że to całkiem fajny pomysł np. na urodzinową przystawkę. W ostatnim czasie robiłam je chyba z 4-5 razy i nie było osoby, której by nie smakowały, a ze stołu schodziły jak przysłowiowe „świeże bułeczki”. Prawdopodobnie w innych sklepach

Smakowy Raj
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 346

Szukałam pomysłu na jakąś fajną przystawkę ze śledziem, przekopałam zeszyt babci mojego męża i znalazłam! :) Trzeba przyznać przepis stary i sprawdzony. Klopsiki wyszły rewelacyjne, dlatego jeśli planujecie zrobić je na większą imprezę, proponuje podwoić porcję :) Ja tak zrobiłam, a ciągle się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki

Smakowy Raj
Kurczaczki - jajka faszerowane z curry 704

tygodnie do Wielkanocy a więc najwyższy czas na świąteczne propozycje. Faszerowane jajka są hitem przystawek chyba w większości polskich domów. Czym je wypełnimy pozostaje tylko sprawą naszej wyobraźni i gustu. Proponuję dla urozmaicenia farsz curry i wesołą formę kaczuszek.   Składniki 4 jajka 150g serka śmietankowego kanapkowego sól, biały pieprz, curry do dekoracji: ziarna pieprzu, marchew, koperek Sposób przygotowania Jajka

Pyry na Gaz
Jajka faszerowane pastą tuńczykową z korniszonem i keczupem. 364

Takie faszerowane jajeczka to szybka przekąska-przystawka imprezowa a jednocześnie doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Ja osobiście nie przepadam za typową pastą z tuńczyka wymieszaną z tylko żółtkiem, więc swoją pastę postanowiłam nieco urozmaicić i dodałam do niej maleńkiego korniszona i łyżeczkę keczupu.... niby nic a zmienia smak. Wyszło naprawdę smacznie...Polecam spróbować :) Składniki - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka

Kuchnia z widokiem na ogród
PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH 196

zakupy kończy się kilkoma produktami, których nie planowałam kupić. Tak było z mątwami grillowanymi. Kupiłam te mątwy i... Rety, co ja mam z nimi zrobić? No to znalazłam sposób. PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH /własny;/ 1 opakowanie mątw grillowanych w oleju słonecznikowym garść świeżych liści kolendry 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

W kuchni Karmel-itki
Zawijane daktyle w boczku z mozzarellą 170

Może nie bardzo postne, bo przystawka idealnie nadająca się do piwa, za to bardzo prosta i pyszna. Słodkie i słone z delikatną nutą wyczuwalnego sera. Jednym słowem - PYCHOTA! Składniki:   125 g mozzarelli 20 daktyli 10 plastrów wędzonego boczku Równie pyszne przekąski  tutaj    Przygotowanie:   Daktyle oczyszczamy z pestek, nacinając wzdłuż, w środek wkładamy

Niezły Młynek
Pieczone jabłka z oscypkiem 134

góralską nutę. Banalnie prosta przystawka która tylko zaostrzy apetyt na kolejne dania. Składniki : jabłko oscypek konfitura z żurawiny Przygotowanie : Jabłka kroję w ok 0,5 cm plastry, podobnie oscypka. Plaster oscypka układam na plastrze jabłka i zapiekam w piekarniku 10-12 minut w 200 oC. Po upieczeniu puki jeszcze ciepłe nakładam konfiturę z żurawiny

Mechanik w kuchni
140. Roladki z bakłażana z serkiem Almette 133

można je poprzecinać na połówki. Serek dokładnie i delikatnie wymieszać z oliwami i kaparami. Wystudzone plastry bakłażana smarować serkiem i zawijać w roladki. Podawać z pieczywem, schłodzone jako przystawkę lub nawet danie główne

Jadło i czytadło
Miodowe buraczki przekładane serkiem z dodatkiem świeżego chrzanu 132

tarce na papkę, dodać do serka, można ewentualnie posolić i popieprzyć, masa powinna być dość mocno chrzanowa. Na talerzyku układać naprzemiennie plasterek buraczka i warstwę serka chrzanowego. Podawać jako przystawkę z pieczywem

Jadło i czytadło
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 128

Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę.   Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy Almette 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki suszonej żurawiny sól, pieprz olej do smażenia i pieczenia

Jadło i czytadło
Kremowy pasztet z tuńczyka 148

Pasztet niekoniecznie musi być praco i czasochłonny, może być szybki, prosty i smaczny. Taki właśnie jest pasztet z tuńczyka z serkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek.   1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić

Jadło i czytadło
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka. 166

Śledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :) Składniki ( na 10 porcji ) - 5 filetów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki

Kuchnia z widokiem na ogród