przystawki - 17402 przepisów (strona:182/1161)

Kulki drobiowe w migdałach-karnawałowa przekąska 227

Karnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :) Składniki: ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek) 1 jajko szklanka płatków migdałowych sól, pieprz 1 łyżka tartej bułki gotowy słodki sos chili kilka pomidorków koktajlowych wykałaczki Gotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem 175

bogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki. Te danie można serwować również jako przystawkę.   Składniki: ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola) kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek) kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto  garść orzechów

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 209

Fajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków.  Składniki: kilka dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo 100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 133

Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :) Składniki: 2-4 cykorie szczypiorek do dekoracji Składniki na sos: 150-200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki kilka listków szałwii pół łyżeczki szafranu pieprz Sos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowany camembert z truskawkami i octem balsamicznym 134

przystawka to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam pleśniowe sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :) Składniki na 1 porcję: 1 ser camembert 10 truskawek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego listki świeżej mięty świeżo mielony pieprz. Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 166

zrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa.  Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie potrawy mogłabym jeść na okrogło. A anemicy wręcz powinni! ;) nie bójmy się jeść buraków. Buraki są cool! :)  Składniki na 1 porcję: 1 duży ugotowany burak 1 ogórek konserwowy 1/4 papryczki chili 1 łyżka pestek

Bon Appetit Małgorzaty
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 201

złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić. 3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy. 4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 172

wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie

ladykitchen
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 419

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty

Słodka Strona
BAKŁAŻAN PO GRECKU 217

czym smażę na złoto z obu stron. Odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Układam w naczyniu na warstwie warzyw, zakrywam pozostałością. Można spożywać na ciepło lub jako zimną przystawkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 111

Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Grzanki z jarmużem 107

Pyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z  tej  strony składniki (4 porcje) kilka liści jarmużu 4  kromki pszennego chleba lub ciabaty 3  ząbki czosnku, w plasterkach  2  łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polania sok z połowy cytryny  sól morska i świeżo zmielony pieprz kilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino

Stare Gary
Jajka faszerowane z estragonem i majonezem z awokado 205

jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z jajkami. Do tego majonez z awokado i pyszna przystawka gotowa składniki 4 jajka 2 - 3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 2 łyżki pokrojonego szczypioru dymki 3 spore łyżki majonezu z awokado

Stare Gary
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 200

Sałatka. Smaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki.  składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka  przygotowanie Wymieszać składniki

Stare Gary
Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem 162

bardzo prosty, ale i niezwykle smaczny sposób przygotowania zielonych szparagów. Doskanała przystawka. Parmezan , oliwa, cytryna to świetne dodatki do szparagów. Bardzo polecam! Przepis z książki "Jamie at home"  Jamie'go Oliver'a składniki ( 2 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz parmezan w kawałku, do starcia przygotowanie Umyć

Stare Gary