przystawka - 12862 przepisów (strona:312/858)

Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 466

upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta.   Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 175

zezłociło. Galette pomidorowo - bazyliowe - Przepis przepis inspirowany blogiem Two Peas & Their Podna 2 porcje obiadowe (w oryginale mamy 6-8 porcji, ale to może na przyjęciu lub jako przystawka, albo dla jakiegoś wróbelka:P)Składniki: 230 g mąki pszennej 1 łyżka (14 g) cukru 33 g kaszki kukurydzianej lub manny (u mnie manna) 1/4 łyżeczki soli 113 g zimnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

oliwy, co bardzo mi odpowiada. W menu odwiedzanych przeze mnie tawern trochę brakowało mi dań wegetariańskich (brakuje ich wśród dań głównych, alternatywą jest wybranie 2-3 wegetariańskich meze - przystawek) i irytowało mnie dodawanie frytek prawie do każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne i uważam kuchnię grecką za niezwykle smaczną.Zapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 206

oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest gotowanie w oliwie, dlatego nie bądźcie zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 248

mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa, pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades, liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki, moussakę i gyros, ale trzeba sobie uświadomić

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 253

innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka, souvlaki i gyros. Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad.  Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista, czyli warzywa faszerowane ryżem. Znana również

Chilli Czosnek i Oliwa
surówka z kapusty 189

Bardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z marchwii i pietruszki 133

Bardzo prosta i szybka przystawka. Składniki: 3 marchewki korzeń pietruszki ewentualnie sos  Rozwiń przepis

w kuchni i w ogrodzie
Kolorowa przekąska 165

Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Przejdź do przepisu

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z kapusty 205

Bardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Główkę kapusty myjemy i obieramy z brzydkich liści. Dobra kapusta ma tych brzydkich liści nie wiele ale zawsze te wierzchnie usuwamy. Kapustę osuszamy. Odkrajamy potrzebną

prawdziwe jedzenie
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 164

Tydzień temu odwiedziłam Poznań. Wszystko to za sprawą wygranej w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku", gdzie zdobyłam główną nagrodę za przepis na przystawkę - Tartę z serem korycińskim, siemieniem lnianym i botwinką. Gdyby nie wygrana w konkursie, zapewne do dziś nie wybrałabym się do tego pięknego miasta, z niepowtarzalną starówką i malowniczym Starym Rynkiem.  W Poznaniu odbywał się VIII Ogólnopolski

Sajkofanka smaku
Dania na sylwestra 1954

roladki z szynki konserwowej  ZOBACZ PRZEPIS sałatka zapałeczka ZOBACZ PRZEPIS  sałatka z kurczaka na każdą okazję ZOBACZ PRZEPIS   W najbliższym czasie napiszę jeszcze o jednej świetnej przystawce, ale to jutro, albo po jutrze, w każdym razie przed sylwestrem :)  A co Wy szykujecie na Sylwestra i Nowy Rok? Może podrzucicie mi jakiś pomysł, na coś co można

Co w głowie piszczy
Paluszki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 323

Obiecałam Wam przepis na jeszcze jedną fajną przystawkę, więc o to i ona :) PALUSZKI Z PIERSI KURCZAKA Składniki: 2 filety z piersi kurczaka sos sojowy 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżka vegety 0,5 szkl. wody Pierś kurczaka trzeba pociąć w paski i lekko rozbić tłuczkiem. Zalać sosem sojowym i zostawić na noc. Następnego dnia rozrobić ciasto z mąki

Co w głowie piszczy
Terrina z łososiem 153

Niedługo Sylwester, a jak pożegnanie końca roku to na stole pojawiają się u nas przystawki, najlepiej takie mini finger food , czyli na jeden kęs. Mogą to być vol-au-vent , tartinki, koreczki, mini kanapeczki , roladki i wszelkie inne różności. Polecam również mini kanapeczki z chleba pumpernikiel z łososiem. A terrina na bazie ricotty, śmietanki 30% z siekanym szczypiorkiem, siekanym gravlaxem(...)ułożona na pumperniklu będzie idealna na Sylwestra. Terrina z łososiem na pumperniklu będzie pyszną sylwestrową przystawką. Składniki: plastry gravlaxu z łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gala wręczenia Kryształowych Tasaków – Poznań 133

był bardzo wysoki i znacznie podniósł się od ubiegłego roku. Uroczystą galę prowadził znany prezenter telewizyjny Tomasz Kammel. Zaserwowane menu doskonale komponowało się z uroczystym charakterem wieczoru. W charakterze przystawki wystąpiły zwycięskie wędliny. Na część artystyczną składały się występy poznańskiej  Rewii „Viva” , które trochę trąciły chałturą i nijak pasowały do tego co reklamuje się na stronie rewii. Należy podkreślić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania