wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczakakilka łyżek oleju rzepakowegosól, pieprz2 łyżki mioduok. 1/2 kg śliwek1 łyżka octuŚliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć
Praktyczna plJako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 1 mały (500 g) kalafior100 g jogurtu naturalnego1 mały ząbek czosnku1 mały obrany ogórek kiszonygarstka koperkusólPrzygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło:1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze)2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek
Malowane smakiemprążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy. Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko - kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę! Carpaccio z dyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno
Sajkofanka smakuMało wyczuwalne, ale w połączeniu z awokado tworzą prawdziwą bombę witaminową i mineralną. Prawdziwe "superfood", czyli jedzenie, które zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Pasuje do śniadania, jako przystawka z krakersami czy dip do warzyw - wszechstronność pełną parą! PASTA Z AWOKADO I JAJEK. /w sieci;/ 1 dojrzałe awokado 3 jajka na twardo 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli sok z 1/2 cytryny
W kuchni Karmel-itkiKolejna potrawa z cyklu "weekend u Mamy" :) Składniki (5 porcji): 500 g filetu z łososia, świeży, bez ości 1 cytryna 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki
My Culinary Artniezły pomysł na przystawkę SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjeniej całą pomarańczową warstwę skórki. 3/4 otartej skórki dodałem do miski z mąką. Całość zmiksowałem na konsystencję przypominającą kruszonkę, po czym dodałem jedno jajko i całość miksowałem przy użyciu przystawki do wyrabiania ciasta na gładkie ciasto, które zawinąłem szczelnie w folię plastikową w celu zapobieżenia jego wysychaniu i umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciastem wykleiłem wysmarowaną
Wyprawy kulinarnejest to album, a nie książka kucharska. W pierwszej kolejności ogląda się zdjęcia i czyta dopiski, a dopiero później zwraca uwagę na przepisy. Książka, jest podzielona tematycznie na: przystawki (np. bliny mojej Babci, borowiki na grzance) zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania
Brzuszki Łakomczuszkicelu przesiałem przez sitko mąkę do miski i dodałem 150 gram schłodzonego w lodówce masła, 3 łyżeczki cukru trzcinowego i szczyptę soli. Całość za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta zmiksowałem na masę przypominającą okruchy. Przerwałem miksowanie i dodałem jajko, po czym zmiksowałem całość uzyskując jednolite ciasto, które zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę. Po wyjęciu
Wyprawy kulinarnedodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej jednolitej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem
Wyprawy kulinarneDzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka
Niezły MłynekPodczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników daje nieporównywalne walory smakowe! Ilość porcji: 2 naleśniki Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia Składniki: szklanka mleka 2 jajka 150 g mąki 3 kulki mrożonego szpinaku 200g wędzonego
Kolizje Smakówwymyślić jakąś przekąskę z tymi dodatkami. Wykorzystałyśmy do tego placki z tortill i trochę wędliny. Wyszły super szybkie i bardzo smaczne zapiekane trójkąty. Szczerze polecamy każdemu kto potrzebuje szybkiej przystawki lub przegryzki w ciągu dnia. Składniki: 2 placki do tortilli 2 kulki mozzarelli 7 plastrów polędwicy łososiowej Garść rukoli Na placku od tortilli układamy pokrojoną w plastry mozzarellę
Kolizje Smakówdokładnie myjemy oraz przekrajamy ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy farsz do połówek papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Smacznego
Kolizje Smaków