mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona! To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką kolację. Żaden mięsożerca nie powie, że nie lubi jeść smażonej polędwicy wieprzowej czy też wołowej. Dodatek podsmażonych pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, natka pietruszki dobrze komponuje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChoć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki
Kulinarne przygody Gatityktóre przygotujemy ze składników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części:- przystawki- zupy- makarony i kluski- pizza- dania z ryżu- dania z ryb i owoców morza- dania z mięs- dania z warzyw- ciasta i deseryW książce znajdziemy najbardziej typowe dania
Kulinarne przygody GatityPatatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki są najlepsze, gdy się je wymiesza z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie
Kulinarne przygody GatitySkładniki (18 koreczków): 18 pomidorków koktajlowych 9 małych kulek mozzarelli 9 listków świeżej bazylii sos balsamiczny +18 wykałaczek Przygotowanie: Pomidorki i kulki mozzarelli kroimy na połówki
My Culinary Artdyni,polać przygotowanym dresingiem z oleju z pestek dyni. Oleje wydają mi się smaczne, świeże i naprawdę godne polecenia, dlatego już wkrótce zaproponuję użycie oleju słonecznikowego w pysznej, prostej przystawce, Zapraszam na strony mojego bloga oraz do odwiedzenia sklepu
Proste PotrawySałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy
Moniki SmakołykiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką przekąskę czyli parówki w cieście francuskim. W formie takich małych kąsków świetnie sprawdzają
Marta Gotujektóra gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki
Poezja smakuPÓŁFINAŁ KONKURSU GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIEM 14.06.2014 Warszawa Udział w pierwszym etapie konkursu „Grilluj i Gotuj z Charliem” w Osadzie Firleje. Należało przygotować na grillach gazowych Broil King przystawkę, danie główne i deser, pod czujnym okiem Charliego Daigneault. Zakwalifikowałam się do Wielkiego Finału, który odbędzie się we wrześniu. http://grillujgotuj.pl/aktualnosci,90,polfinaly-konkursu-grilluj-i-gotuj-z-charliem.html I WIELKIE MISTRZOSTWA W GRILLOWANIU O PUCHAR
Moniki Smakołykiszpinaku jest produktem głęboko zamrożonym i jak zapewnia producent szpinak jest mrożony i pakowany w taki sposób, by przypominał nam świeże warzywo. Nadaje się do przygotowywania dań obiadowych, czy przystawek. Zakupiony szpinak rozmroziłam i po kilku godzinach zobaczyłam to, co przedstawia moja fotografia. Rzeczywiście
Proste Potrawysłoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały. Nie jest to może super przystawka, ale dla urozmaicenia menu warto zrobić kilka małych słoiczków (mnie z tej ilości cebulki wyszły
Proste PotrawyRenatki, ale widziałam już gdzieś na blogach pod nazwą "śledzi kaszubskich". Jak zawał tak zwał, śledzie są naprawdę świetne w smaku, polecam :) Najlepsze na drugi dzień.Mogą być świetną przystawką na wieczerzę wigilijną
Proste Potrawyzapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką. Inspiracja "Przekąski i przystawki
Proste Potrawywprowadzania swoich talentów kulinarnych w czyn :)Wskazówki były bezcenne.W dość krótkim czasie udało się nam przygotować aż 4 dania : czerwoną zupę z soczewicą czarny ryż z krewetkami -przystawka pappardelle- kluski jajeczne z ragout bolońskim - danie główne tiramisu - deser Wszystkie okazały się smaczne, kolorowe i co ważne proste do wykonania.Kucharze udzielali
Proste Potrawy