Tradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem schabowym marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki 350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę
Gosia gotujesłoiki, wstawić do garnka ( dno wylozyć ściereczką) i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut. Wyjać i ustawić naściereczce do góry dnem. Buraczki są idealne na barszcz, sałatkę, czy przystawkę do obiadu. Polecam
Gosia gotujemałymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze
Stare Garykroimy na połówki wydrążamy gniazda nasienne i faszerujemy naszą pastą. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek :) Podajemy np. z kanapkami z papryką, z grzankami. Jaką będziecie mieć inwencję :) To idealna przystawka np. na rodzinne imprezy. Każdy to lubi :) Smacznego :) Życzymy miłego dnia
vegetaniesmaki są na innym poziomie. Tak jest ze szpinakiem. Teraz nam smakuje, a kiedyś był nie do przełknięcia. Macie podobne wspomnienia ? Może już dość wspomnień i skupmy się na przystawce :) Marchewka z groszkiem w białym sosie. Składniki: 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 słodka śmietanka ok. 150 ml 1/2 opakowania gorgonzoli 1/2 szklanki dobrego żółtego sera
vegetaniePyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek
karmelowypodczas imprez, nie tylko rodzinnych, wybieracie miejsce blisko marynowanych grzybków czy raczej korniszonów i ogórków? Ja zawsze koło grzybków. Zresztą wystarczy zostawić w miseczce widelczyk do przystawek, dać mi herbaty i ma się mnie z głowy na czas potrzebny do dyskretnego pochłonięcia zawartości miseczki. W towarzystwie grzybków robię się
Gotuj z Blue Ravenrozczyn. Odstaw, niech trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie
Z Kuchni Do Kuchniwłoskiej flagi i tak jak tamtejszy klimat - lekka, orzeźwiająca - idealna na upały... lecz nie tylko. Choć mało skomplikowana w przyrządzeniu, to jeśli zadbamy o kilka detali może być efektowną przystawką, która zachwyci swym wyglądem i smakiem :) Składniki : 1 opakowanie mozzarelli 1 duży pomidor pól pęczka świeżej bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz Koszt: ok. 6,50 zł / porcja KROK
smacznieinatematOrganizatorom tych wspaniałych warsztatów bardzo dziękuję za zaproszenie a wszystkim blogerom za wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystko dokładnie. Dzięki temu przypieczona passata stanie się nieco rzadsza i dobrze pokryje warzywa. Gotowe fenkuły dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu i podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako przystawkę. Tuż przed wstawieniem do piekarnika Gotowe danie
W SMAKteraz, kiedy rozpoczął się sezon na świeże owoce, warto zrobić z nich coś pysznego. Moja propozycja to figi z gorgonzolą, zapiekane w szynce parmeńskiej. Doskonale sprawdzą się jako przystawka. Jak dla mnie - palce lizać! Składniki (dla 2 osób): 6 świeżych fig 6 plasterków szynki parmeńskiej 6 drobnych plasterków gorgonzoli ok. 2 łyżeczek octu balsamicznego mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Umyte
W SMAKodciąć, co usunąć. Dotyczy co prawda dużych sztuk, ale z małymi jest dokładnie tak samo - tylko więcej pracy. Podawać z ryżem, jako danie główne, lub bez niczego, jako przystawkę. Polecam! składniki 1 kg oczyszczonych małych kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka pasty pomidorowej
Stare Garyproces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw. Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań
Powiedz dietom nieProsta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości
Salonik smaków