danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut. Wyjmuję
Bea(u)ty kitchenPyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :) Składniki: 1- 1 1/2 kg surowej szynki Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka kminku 1 łyżka curry 1 łyżka soku z cytryny
Bea(u)ty kitchenwstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę. Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę
Bea(u)ty kitchenDziś przedstawię Wam moją wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję
Bea(u)ty kitchenCiebie (na ten moment) najważniejszym elementem Twojego życia? Ulubione narzędzie kuchenne? Znienawidzone narzędzie kuchenne, bez którego jednak nie umiesz sobie poradzić...? Kategoria kulinarna, w której najlepiej się odnajdujesz to...? (przystawki, dania mięsne/bezmięsne, desery/ciasta, bezglutenowe etc...) Gdy masz chwilę wytchnienia, jakiej muzyki słuchasz (i dlaczego zamiast tego zwykle włączasz telewizor)? Gdybyś mógł/mogła wybrać, którą postacią z kreskówki
Ciasteczkowy PotwórWierzę, że mój najulubieńszy i najsympatyczniejszy Pascal jeszcze nie raz coś smacznego dla mnie przygotuje:) A więcej o tym magicznym miejscu poczytasz tutaj: Domaine La Francoise... Na początek przystawki: Pyszny ser na kromeczce prawdziwie francuskiej bagietki polany lawendowym miodem, posypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie
In my kitchenprzerażać się rodzynkami tutaj, bo nawet Ci co sceptycznie do tej potrawy podchodzili to się i tak tym jedzonkiem zajadali:) Danie doskonałe na imprezę jako przystawka:) Składniki: 0,5 kg śledzi; garść rodzynek; 3 średnie cebule; 1 łyżeczka cukru; 1 słoik majonezu (najlepiej majonez kielecki) chrzan w słoiczku (do smaku); sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Cebule obrać i pokroić
In my kitchenDziś przedstawiam przepis, który tak na prawdę jest dziełem przypadku. Jakiś czas temu robiłam zupę brokułową z cheddarem i pomidorami i niestety w trakcie miksowania pękł
karmelowyśniadanie. Powiem Wam, że taka dawka świeżych witamin działa na mnie świetnie. Jestem mniej zmęczona i czuję się lepiej, więc polecam spróbować. Przy okazji prawie wykończyłam swojego robota kuchennego. Przystawka, która ma być sokowirówką poległa na burakach. A tak miałam na nie ochotę :( Choć mam już wiele sprzętów kuchennych i nie miałabym, gdzie trzymać nowych, to porządna sokowirówka jest
W kuchni wieczoremskładniki: 2 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 5 oliwek (zielonych lub czarnych) 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki majonezu
Domowy Smak JedzeniaSambousa (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od..... pomysłowości kucharza
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert
Humanistka w kuchniczasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają się na przystawkę lub imprezę :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pierś kurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo
Niezły MłynekW tym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się schab w galarecie. Co prawda już jest po świętach, więc przepis ciut spóźniony, ale ten Schab w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoże być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy
Trzeci talerz