przystawka - 12862 przepisów (strona:279/858)

Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 173

Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów

karmelowy
Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta 184

mojej mamy na pyszny obiad dla jaroszy i mięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną cebulka z pomidorami.  Składniki  (2 porcje obiadowe lub 4 przystawki) : 2 bakłażany 1/2 kostki sera feta 3 ząbki czosnku 4 cebule 1 pomidor 1/2 chilli bez pestek 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz, bazylia i tymianek do smaku Przygotowanie

Pora na pora i pomidora
Sałatka grecka 161

względu na ser który sam w sobie jest już słony. Sałatkę najczęściej jadamy ze świeżą bagietką posmarowaną masłem lub zawiniętą w gotową tortille. Sałatka doskonale nadaje się jako przystawka, śniadanie lub na kolację. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Lody jagodowe 105

zmiksowaniu w blenderze wszystkich składników otrzymujemy od razu masę lekko zmrożoną i gęstą. Wystarczy tylko trochę pokręcić w maszynce do lodów i gotowe. Ja robię to przy pomocy specjalnej przystawki do robota kuchennego. Lody są mocno owocowe i niezbyt słodkie. Można je przechowywać w zamrażarce przez tydzień. Przed nakładaniem wyjąć 15 minut wcześniej, gdyż są dość ścisłe. Przepis dodaję

Wiem co jem
Frittata con zucchine czyli omlet z cukinią 128

Toskańska przystawka zrobiona przeze mnie w ramach akcji Viva Italia! . Oparta na prostych i naturalnych składnikach dominujących w ubogiej toskańskiej kuchni. Wykorzystałam do niej moje ulubione ostatnio warzywo czyli cukinię. Dodałam jeszcze czosnek, jajka, przyprawy i powstał pyszny omlet. Jeśli ktoś walczy z cholesterolem i unika nadmiernego spożywania żółtek, których w omlecie akurat jest dość sporo, może z części

Wiem co jem
Sorbet melonowy z limonką 141

przegrał konkurencję z lodami. Obecnie, gdy wszyscy się odchudzają, znowu wraca do łask. Pojawiają się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw. Zazwyczaj podaje się je po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Moja propozycja to mocno orzeźwiający sorbet z melona, limonki i białego wytrawnego wina. Co prawda upały trochę nam odpuściły, ale jak wrócą będzie w sam raz.” Czytaj

Wiem co jem
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami 106

Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii 171

ogrodzie i byłoby żal gdyby się zmarnowała. Dodałam do niej jeszcze jajka, pomidorki koktajlowe, szynkę szwarcwaldzką i ser grana padano. Taka sałatkę możemy podać na kolację lub jako przystawkę przed daniem głównym.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kruche babeczki z pastą łososiową 94

pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Wszystkie te przepisy a także ponad 100 innych z wcześniej publikowanych świątecznych e-booków dostępne są pod tym adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true

Wiem co jem
Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone 128

widok cieszą się jak małe dzieci. Występują w trzech odmianach: białej, zielone i fioletowej. Do kuchni zawitały ponad 4,5 tysiąca lat temu. Sprawdzają się zarówno jaka wykwintna przystawka, zdrowy obiad czy też pyszna kolacja. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego dania z nimi można wyczarować dosłownie w kilkanaście minut. Są niskokaloryczne - 100g to zaledwie 18kcal. Szparagi to doskonałe źródło

Wiem co jem
Pissaladiere 121

cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać

Marder&Marder Manufacture
Carpaccio z buraków 190

Madzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę wypasiony. Była przystawka, pierwsze danie i drugie danie. I tylko zadzwoniła do mnie jak z pracy wracałem żeby się pożalić, że deseru nie ma żadnego. Na co odpowiedziałem, że trudno, nic się nie stało

Marder&Marder Manufacture
Tymbaliki z indyka i żurawiny 136

zrobieniem tych tymbalików zbierałam się dość długo. Ale jako że akurat idą święta to jest to idealna przystawka na świąteczny obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Czerwień żurawiny idealnie komponuje się z blaskiem choinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a potem reszta zrobi się sama w lodówce. Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 172

mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki. Posypujemy tartym serem i podajemy gorące. Gdy podamy je samoistnie mogą służyć za przystawkę, z frytkami, czy innym dodatkiem, swobodnie spełnią rolę dania głównego

Kuchenna Kontrrewolucya
Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 156

przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione są ze starożymskimi obchodami Juno Februata, które było świętem czystości i płodności, czyli elementów, jakże w miłości ważnych. ;) Na jedną foccacię

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania