Bordeaux. Od tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado
królestwo garówimienia córki Janeza i Mihaeli Istenič. Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej 18 miesięcy. Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee
królestwo garówpudrem. Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając
królestwo garówSurówki powinny jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Tradycyjnie przygotowujemy je do drugiego dania, ale bardzo smaczne są również te podawania samodzielnie jako przystawka. Proponuje kilka rożnych suróweczek z mojego bloga. SURÓWKA PEKIŃSKA SURÓWKA Z BURACZKÓW SURÓWKA COLESŁAW SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie EwyTaki śledzik idealnie sprawdzi się jako przystawka na domowych imprezach. Bo wiadomo rybka lubi pływać… 3 płaty śledzi marynowanych w oleju a’la Matjas 1 cebula 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Oregano Płaty śledzi marynowanych osączamy z oleju. Kroimy w plastry (około 1 cm). Połowę cebulki siekamy w piórka, drugą połowę w bardzo drobną kosteczkę. Śledzie mieszamy z cebulką
VioletoweKucharzenieKluski jaglane Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej ? Moją dzisiejszą propozycją są kluski jaglane, które stanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin. Składniki: (3 porcje) - kasza jaglana
Fit-aminachwilę obecną postanowiłam darować sobie opisywanie przystawek, których ja nie robiłam. Kiedy samodzielnie je wykonam - wtedy się nimi pochwalę. W końcu ten blog to historia moich dokonań kulinarnych ;) Przedstawiam za to przepis na niezwykle prostą zupę - krem z pomidorów. Przygotowałam ją na chrzciny Maksa i wszystkim, którzy się skusili smakowała. Jej zrobienie zajmuje niewiele czasu, wymaga niewyszukanych składników, a mimo
Kuchnia po mojemukawałki bo tak szybko się rozszedł ;) w towarzystwie zieleniny i sosu jabłkowo - borówkowego A na słodki finał - lekki tort owocowy... ...i truskawkowe tiramisu Teściowej Nie udało mi się sfotografować przystawek, ani wszystkich słodkości, ale w końcu nie to wtedy było najważniejsze. W każdym razie było smacznie, rodzinnie i zawsze będę bardzo ciepło wspominać ten dzień. Szkoda, że Maksio jest taki
Kuchnia po mojemumąki. Podajemy z grzankami ziołowymi. Zupa jest dość ciężka dla żołądka. Dużo zjeść się nie da. Za to walory smakowe i prostota wykonania wszystko rekompensują. Doskonale nadaje się na przystawkę w chłodniejsze dni. Gorąco polecam. Goście byli zadowoleni, a z kolei sam prowodyr całego gotowania stwierdził, że zupa zbytnio pachnie wędzonką - za którą także nie przepada ;) Ech, no każdemu
Kuchnia po mojemumoja realizacja pomysłu na ciepłą przystawkę podpatrzona w Doradcy Smaku. Z braku innych opcji zaaranżowana na wersję obiadową. Odkąd zobaczyłam jej wykonanie przez Pana Moran wiedziałam, że muszę spróbować. Wam też polecam - tym bardziej, że sezon na polskie pomidory rozkwita. Składniki (na dwie osoby): 2 średnie dojrzałe lecz twarde pomidory 1 kulka mozzarelli sól, pieprz bazylia suszona Przygotowanie: Pomidory kroimy
Kuchnia po mojemubardzo liczy kalorie to bez śmietany zupa tez jest pyszna. Podajemy z: grzankami paprykowymi, serowymi bądź ziołowymi, prażonymi na sucho pestkami dyni, a w ostateczności z groszkiem ptysiowym. Pyszna przystawka, pierwsze danie, ciepła kolacja czy dodatek do kanapek. Kolejny fantastyczny przepis wynaleziony przez Mamuchę - tym razem w jakiejś babskiej gazecie
Kuchnia po mojemuskładniki: 2 kulki sera mozzarella 2 pomidory świeże listki bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz świeżo mielony wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę
Domowy Smak Jedzeniadużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka
Mama Gotujekapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak mięsa. Kimchi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki
Stare Gary