przystawka - 12862 przepisów (strona:283/858)

Focaccia z oliwkami i pomidorami 170

Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g mąki pszennej + do podsypywania ciasta 1/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 5 pomidorów koktajlowych 5 zielonych oliwek łyżeczka gruboziarnistej soli łyżeczka suszonego oregano

Bullio
Gulasz wieprzowy z karczochem 187

gulaszu można dodać w zamian  karczochy   z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe  warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta  papryki

Zakamarki mojej kuchni
Przepis na nadziewane, ostre papryczki 282

Wyborna, włoska przystawka… Składniki na 12 porcji: 60 pikantnych papryczek kapary 150 g tuńczyka 250 g sera typu feta oliwa z oliwek 500 ml wody 300 ml octu 300 ml białego wina sól pieprz     Wydrążone papryczki umieścić w naczyniu dodając wodę, ocet i białe wino. Przykryć naczynie i odstawić na dobę. Następnie wyjąć je i pozwolić przez

Bon Ton Italia
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 242

Kolejna dość skomplikowana, jednak warta zachodu potrawa :) Zainspirowało mnie TO danie, troszkę je zmieniłam. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: świeży filet z łososia odrobina

My Culinary Art
Surówka z kapusty pekińskiej, pieczarek i pomidora (182 kcal) 274

Surówka, która powstała w efekcie sprzątania lodówki. Nadaje się również jako lekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną. Składniki (2 duże porcje) : pół niewielkiej kapusty pekińskiej 250 g pieczarek puszka groszku pomidor czerwona cebula sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka makaronowa z szynką wędzoną DUDA 212

Sałatki - idealne przystawki do podania gościom. Łatwo i szybko się je przyrządza. Można dostosować je do swoich upodobań Zmieniając niedogodny składnik na inny, bądź pominąć go, a z pewnością i tak wyjdzie kulinarne cudo!  Szynka wędzona od Dudy to idealny nośnik smaku w tej sałatce. Polecam do śniadania wielkanocnego. Potrzebujemy: 200 g dowolnego makaronu, który następnie gotujemy według wskazówek

MamaOskarka
Fantazyjna przystawka z kozim serem 195

Danie jest dość skomplikowane, jednak warte zachodu :) Możecie je przygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie ' Akademia Kulinarna '. Zapraszam do

My Culinary Art
Forszmak ze śledzi 298

Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej. Smakuje wyśmienicie, choć może nie wygląda zbyt fotogenicznie. Łudzę się, że minimalnie zmieniłam ją w wersję light, zastępując szklankę śmietany jogurtem greckim. Nie zmienia to jednak faktu, że bułka i śledzie to chyba

W kuchni wieczorem
Akademia na Różanej 96

przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka.  Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się

królestwo garów
Navona 141

czuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie

królestwo garów
„Flavours of Portugal” - Esporão 124

winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012.   Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością po zamorskich wyprawach Kolumba, kiedy to szukano

królestwo garów
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 108

sama, robiłam to razem z Mirą, gdyż do obsługi drylownicy potrzebne były dwie osoby..... Pierwszym daniem był „palony chleb prądnicki z olejem rydzowym z chutneyem z wiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb

królestwo garów
krewetki w szynce serrano - tapas 146

wina małe przekąski zwane tapasami. Na zaproszenie importera najlepszych hiszpańskich produktów Złoto Hiszpanii , zostałam zaproszona do udziału w konkursie „ ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ”. Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki

królestwo garów
Tuńczyk w palonym sianie z foie gras 153

napojów w barach Hiszpanii.  Na zaproszenie importera najlepszych hiszpańskich produktów Złoto Hiszpanii , zostałam zaproszona do udziału w konkursie „ ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ” . Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. Ten przepis bierze udział w konkursie.  Ocet z wina riesling – octu winnego generalnie nie lubię i staram się

królestwo garów
Festiwal smaku w Grucznie 116

Turniej Kucharzy są naturalnym uzupełnieniem festiwalu. Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbył się Turniej Kucharzy, podczas którego 9 zespołów kucharzy mistrzowie miało za zadanie przygotować przystawkę z jesiotrem, oraz danie główne z użyciem mięsa z daniela. Konkurs organizowany jest przez organizowany przez Akademię Molekularną Jeana Bosa. Zwycięzcy tegorocznego Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii: Pierwsze miejsce, Wojciech Rabiega

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania