Pisałam już o cukinii, która ma jadalne kwiaty. Kupicie je za kilka złotych na większości targów w sezonie. Super dodatek , którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest
Sezonowy GarnekKolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić
Polska Zupacaprese powstał ok. 1950 roku na położonej na południe od Neapolu wyspie Capri, jednej z najpiękniejszych i najromantyczniejszych wysp Morza Tyrreńskiego. Bardzo szybko stała się ona jedną z najpopularniejszych przystawek we Włoszech – i nie tylko. Sekret tej prostej sałatki tkwi w idealnym połączeniu subtelnej mozzarelli, dojrzałych pomidorów, aromatycznej bazylii oraz delikatnej oliwy z oliwek extra vergine, oczywiście tłoczonej na zimno
mojewypiekiinietylkojakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno. Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu. S ą bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków
Poezja Smaków - blog kulinarnymozzarellą, cukinią, bakłażanami, oliwkami, papryką.... Można również wszystkie te składniki połączyć w jednej kanapce i zapiec, też jest bardzo smacznie. Dziś przedstawiam najprostszy sposób na pyszną i lekką przystawkę we włoskim klimacie. Składniki: 2 średnie pomidory malinowe ( nie za miękkie ) 1 żółty pomidor ( chciałam żeby było bardziej kolorowo ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 2-4 ząbki czosnku przeciśniętego
Jemy Pijemyzwykłą patelnię. Mają się mocno zagrzać, ser w środku musi się rozpuścić. Gotowe burrito kroimy ostrym nożem po skosie na pół, otwieramy zimne piwo. Zdrówko! Ta porcja to przystawka lub lunch dla 4 osób, obiad dla dwóch, albo syty, wielki obiad/kolacja dla jednego głodomora. Burrito można w całości zamrozić (na max 3 miesiące) i z powodzeniem odgrzać sobie
Karo in the KitchenNajpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze
Karo in the Kitchenwyborze ziemniaków przeczytacie w poście o śląskich kluskach ) obierzcie cienko i jak najcieniej pokrójcie w równe, zgrabne plastry. Ja zawsze pomagam sobie mandoliną. Można to zrobić w malakserze z przystawką do krojenia albo na szatkownicy. Plasterki będą idealne. Ziemniaki ułóżcie w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, nakładając plastry jak dachówki, tak by jeden zachodził odrobinę na drugi. Każdą warstwę ziemniaków oprószcie
Karo in the KitchenWspaniałe na przystawkę czy jako bogate danie główne. Doskonałe dla niespodziewanych gości, idealne w roli posiłku ‘na pocieszenie’. Pachnące i aromatyczne, proste i eleganckie, wcale nie wymagające- włoskie risotto. Risotto jest nie tylko wszechstronne, ale i łatwe do wykonania. Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie
Karo in the Kitchenrestauracja z gwiazdką Michelin. Consomme w naprawdę malutkich porcjach (wielkości kieliszka, łyżeczki) podaje się jako amuse-bouche, czyli ‘czekadełko’ przed właściwym wydaniem zamówionych dań, a w odrobinę większych –jako przystawkę – gorący i bardzo elegancki starter. Przepis jest moją własną wariacją przepisu Hestona Blumenthala, celebrity chefa, odznaczonego Orderem Imperium Brytyjskiego autora wielu książek i programów kulinarnych, właściciela i szefa gwiazdkowych
Karo in the Kitchensię aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym
Karo in the Kitchenpoprzek na pół, miejsce przecięcia ostrym nożem w kilku miejscach nacinamy i szorujemy tak naszykowanym czosnkiem po grzankach. Delikatnie je solimy. Grzyby dzielimy na porcje (4 małe na przystawkę lub 2 większe, na mały obiad), posypujemy kawałkami grubo startego parmezanu, posypujemy pietruszką. Grzybowy gulasz jest dobry ze śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się
Karo in the KitchenWywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku
Kraina Miodem PłynącaSezon cukiniowy w pełni i przyznam, że bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej
karmelowy