jedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie". Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy
Eli Gotowaniesmak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety
Kuchenna KontrrewolucyaHmmm..... Sałatka w skład której wchodzą: maleńkie gotowane pulpety, pomidory koktajlowe, pieczarki oraz rzodkiewka a do tego gęsty sos czosnkowy. Pomysł na sałatkę zrodził się u mojej siostry jako przystawka do grilla i musiał się doczekać debiutu na blogu, bo sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Zjada się ją od początku do końca, bo całość świetnie ze sobą współgra. Sałatka będzie
Poezja Smaków - blog kulinarnyBigos na golonce jest prawdziwą staropolską potrawą i uwielbia go większość Polaków. Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której
Smaczne Potrawyskładniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku
Smaki Przyprawy i Kolorykawałek Francji w centrum Dublina:-) Kwiaty i klimat typowo francuski, który bardzo przypadł mi do gustu. Jedzenie było przepyszne i właśnie chcę podzielić się z Wami moją interpretacją przystawki, którą tam jadłam. Podobne danie już gościło na naszym blogu szparagi z jajkiem w koszulce Na 4 porcje potrzebujemy: 2 pęczki szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej Młode listki różnych sałat
Smaki Przyprawy i KoloryRoladki z tortilli Kliknij po przepis. 6. Frykasy Kliknij po przepis 7. Ślimaczki szynkowe Kliknij po przepis. 8. Caprese Kliknij po przepis. 9. Pomidory na przystawkę Kliknij po przepis. Szczęśliwego Nowego Roku
W kuchni u Monikimałej pomarańczy 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki, ewentualnie jak mamy taką możliwość- wysługujemy się robotem kuchennym z odpowiednią przystawką. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do startych warzyw, sok mieszamy z cukrem i przelewamy do naczynia z surówką. Mieszamy, by składniki się połączyły i podajemy
Kuchnia w czekoladziejajka, dodajemy olej, sól oraz posiekane drobno liście bazylii. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy za pomocą wałka lub specjalnej wałkownicy (przystawka do robienia lasagne). Rozwałkowane cienko ciasto z każdej strony oprószamy mąką po czym zwijamy w rulon i siekamy na ok 6mm paseczki. Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron
Kuchnia w czekoladzieTzatziki to klasyk greckiej kuchni, który przyjął się również na polskim gruncie. Tradycyjnie podawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna to grecki jogurt, starty (lub drobno
Szybko Tanio SmacznieKolejna propozycja przystawki na niespodziewanych gości. Ja takie słoiczki zawsze mam w zanadrzu, są świetne, szczególnie wtedy kiedy nie mam za dużo w lodówce, wystarczy przerzucić do miseczki i wsadzić kilka wykałaczek. Bardzo przyjemnie się je zajada podczas spotkania z przyjaciółmi. Składniki: 500 g pomidorków 4 małe cebulki lub szalotki po ok 1 łyżeczce gorczycy na słoik
Niezły MłynekPlacki ziemniaczane robię zawsze, kiedy nie wiem co mam zrobić do jedzenia. Wbrew pozorom bardzo szybkie i sprawne jedzenia. Mało tego bardzo często podawane są jako przystawka w ekskluzywnych restauracjach, właśnie ostatnio jadłam na Saskiej Kępie a dokładnie w "Saska Gęba", kosztowały miliony monet kiedy produkcja domowa to zaledwie 5 zł. Wikipedia podpowiada mi, że pochodzą
pieprzny smaczekpyszny i pełen aromatów konkurs! Zatrzymajmy smaki lata na dłużej, rodzinne, towarzyskie spotkania w domu i w plenerze! Zadanie polega na stworzeniu dania -śniadanie,obiad lub kolacja,od przystawek, przekąsek, aż po dania główne- czyli szerokie pole do popisu- w którym został/by/ użyty jeden z wybranych sosów ze strony FOLWARK . Pisząc przepis p odaj link do sosu ze strony
Z Kuchni Do KuchniTo chyba najprostsza zapiekanka jaką kiedykolwiek robiłam. Dzięki niej doceniłam smak dyni. Wcześniej jadałam dynię w kremach , przetworach,ciastach – ale dopiero jej najczystszy smak, właściwie
Sezonowy Garnek