przystawka - 12862 przepisów (strona:263/858)

Obrochtówka w Zakopanem 172

masło czosnkowe, zmieniamy wymiar tego dzieła. Masło rozpływając się delikatnie wsiąka we wnętrze placka, całość przenika subtelny smak pietruszki załączonej do masełka. Wydając zaledwie 8 złotych polskich za tą przystawkę zrobimy rozsądny ruch. Dodatkowo lokal ma swoją historię, kilka lat już to miejsce istnieje o czym można poczytać na stronie internetowej restauracji. Wystrój lokalu zachęca do spędzenia w nim odrobinę

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 174

cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji.  Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach 40 zł!  Kupując piwo także zostałem wprowadzony w błąd, ponieważ gdy powiedziałem, że chcę piwo polskie, wówczas zaserwowano mi piwo zagraniczne ale informując mnie

Right Behind The Kitchen
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 115

kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak...  ...żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką Na taką zdjęciową przystawkę wystarczy solidna garść żołądków na osobę . Czyścimy je, odcinając błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę z 2 listkami liścia laurowego i dwoma ziarnami ziela angielskiego łyżeczką soli i dużą porcją

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 188

pieruństwo może mieć siłę budującą ale i niszczącą...   Menu Prosta, kilkukartkowa karta od razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 123

jednej damy malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku

Right Behind The Kitchen
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 139

mniej osób proszących o keczup czy sos czosnkowy do pizzy albo o to aby była na grubym cieście. Przede wszystkim pizza ma być lekkim posiłkiem , który spożywa się po przystawkach i powinna być zamawiana jedna na jedną osobę. Dlatego w Aventino dostaniecie prawdziwie cieniutką pizzę, która w piecu siedzi ok. 4 minuty! Jest lekka, nie ocieka tłuszczem i nie załamuje

Right Behind The Kitchen
Nuggetsy w serowej panierce 388

niezbyt cienkie. Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich żółty ser, wymieszać. Kawałki kurczaka moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oliwie z oliwek. Pyszna przystawka przed obiadem. Polecamy Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Grzanki z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą oraz o tym, dlaczego powinniśmy zrezygnować z nadmiernego spożywania soli 136

substancja spulchniająca, podstawowy składnik proszku do pieczenia). Na przekąskę, zamiast chipsów, solonych orzeszków czy innych frykasów z długą listą E dodatków na etykiecie, proponuję Wam prostą, a zarazem wykwintną przystawkę. Chrupiące grzanki z aromatyczną karmelizowaną gruszką z kuminem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, z całą pewnością zaspokoją ochotę na małe  co nieco .  Składniki: 2 gruszki 100 g sera gorgonzola

Smakowity Blog Kulinarny
Pizzerinki pająki 137

Halloween to święto, które powoli znajduje swoich sympatyków również w Polsce. Ja go nie obchodzę, imprez tematycznych nie robię i nie uczestniczę w nich, ale z

Pasja Smaku
Der Elefant tak czy nie? 177

ceny są ok, a przy wykupieniu pakietu Restaurant Week za 39zł osoba to na prawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą

Niezły Młynek
,,Różyczki z ciasta francuskiego’’ 396

Róże z ciasta francuskiego i wędlinką to smaczna i efektownie wyglądająca przekąska idealna na przyjęcia, kinderbale czy nawet jako przystawka na kolację. Gdziekolwiek się nie znajdą będą zdobić półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości. Składniki: • 1 ciasto francuskie • 30 dag wędliny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 1 cm. Na pasku układamy półplasterki wędliny, zawijamy

Podróż w kulinaria
PIZZA CALZONE 116

Lubicie pizzę?  Dziś pierogi calzone niby coś podobnego do pizzy ale zarazem inne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie:   W zależności od pomysłowości i smaków można komponować dowolnie

potrawyregionalne
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 176

plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy bakłażana. Wszystko jeszcze zapiekłam i gotowe. Danie to jest lekkie i można je podawać zarówno jako danie główne     jak i przystawkę do dań mięsnych. Smacznego

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 168

inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.  Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak zany,natomiast w  Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 222

okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.  Tyle o cudownych właściwościach buraka. Polecam dziś pyszną sałatkę z tym czerwonym warzywem. Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka. Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości. Ale jeśli użyjecie robota kuchennego lub malaksera który zetrze za Was warzywa

potrawyregionalne