obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło lub jako zimną przystawkę. *w opcji z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy jak wyżej. Grzyby myjemy, osuszamy, przyprawiamy: solą, pieprzem, obtaczamy w otrębach lub mące pieczemy/grillujemy. Rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie naczynia
Przepysznik - BLW i nie tylkotakiej szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje. Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu 1,5 łyżeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiski indeks glikemiczny – a więc była zdrowa, nie tucząca i odpowiednia dla osób chorych na cukrzycę? Poniżej spis potraw, których przepisy pojawią się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa
Przepysznik - BLW i nie tylkoZacznijmy zatem nasza przygodę z Wigilią o niskim Indeksie Glikemicznym. Na początek oczywiście przystawki, poniżej przepis na zaproponowane przez dietetyka danie. Tofu z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 146 kcal, Białko – 8,8g, Tłuszcz – 9g, Węglowodany – 14g, IG – 36 Składniki tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g 1 puszka pomidorów lub koncentrat
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzypomnieć kilka zeszłorocznych przepisów. Może coś wam przypadnie do gustu i pojawi się na waszym świątecznym stole? Sałatki : Sałatka jarzynowa Sałatka marokańska Sałatka z pieczoną marchewką i fasolą Przystawki: Paszteciki pełnoziarniste z pieczarkami Zupy : Barszcz ukraiński Zupa rybna Pierogi
Polska Zupazacznę nucąc piosenkę z reklamy pewnego popularnego napoju "Coraz bliżej święta...." sialala..... Zastanawialiście się już nad świątecznym menu? Może znajdziecie inspirację kulinarną na moim blogu? Zachęcam! Dania główne: Przystawki i sałatki: Ciasta: Ciastka: Likier
paapilotkaaDanie szybkie, pyszne i znikające szybciej niż je zrobimy. Polecam na obiad, kolacją czy przystawkę, zawsze dobrze smakuje. Następnym razem pokuszę się sama upiec chlebki piada a dzisiaj kupiłam gotowe podczas włoskiego tygodnia w kuchni Lidla. Smakują wyśmienicie. Polecam serdecznie pyszne danie. Włoskie chlebki piada z małżami i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania. Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj do całości. Wymieszaj
Z Kuchni Do KuchniŚledzie robimy trzy dni przed wyłożeniem je na stół.Smakują korzennie pierniczkami,winnie bo był dodany świeży imbir , a miód nadał im lekkiej słodyczy.Wspaniała przystawka na rodzinne spotkania.Polecam jeśli lubicie takie smaki. 1 kg.płatów śledziowych 3 szkl.mleka 1 szkl.oleju słonecznikowego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru mały kawałek kory cynamonu 4 goździki 6 ziaren pieprzu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasło klarowane czy ciekawe masełka smakowe. Ponadto znajdziemy trochę informacji o ziołach i herbatach, aby w końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem
Plate of JoyDzisiaj proponuję szybką przystawkę. Chrupiącą ciabattę z masłem czosnkowo - ziołowym, szynką parmeńską, jajkiem i serem mozzarella, podaną na sałacie z pomidorkami koktajlowymi. Przygotowanie dani zajęło mi pół godziny, a danie jest naprawdę pyszne. Do przygotowania dania użyłem: 4 bułek typu ciabatta, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 jajek, 100 gram masła, 3 ząbków czosnku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 500 gram pomidorów
Wyprawy kulinarnePrzedstawiam kolejną przystawkę ze śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie. 60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigryźć tym lepiej. ps. testując przygotowałam 1/4 sugerowanej ilości boczniaków, gdzie 1 kilogram tych grzybów był przewidziany na 2-4 porcji, w zależności od tego, czy danie ma być przystawką czy daniem głównym. Danie z ilości podanych przeze mnie składników wystarczy dla dwóch osób, jezeli doda się do tego np. kasze kuskus lub pieczywo. Składniki: 250 g boczniaków
greenscarfEgeru oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla. Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc. Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej. Jó étvágyat
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGrzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką na świąteczny stół, można je podawać do gorącego barszczu zamiast pasztecików. Będą wyborną przekąską na sylwestra i karnawał a także fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów . składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki bułka tarta do panierowania olej
Smakowite Dania