francusku wydają się z nazwy daniem straszliwie skomplikowanym i wykwintnym. Otóż jest zupełnie inaczej! Po pierwsze, są bardzo proste do zrobienia, a po drugie mimo, że są kanonem przystawek luksusowych francuskich restauracji, to francuscy żabojadzi, wcale nie są ich odkrywcami! Dla kuchni żabie udka odkryli Brytyjczycy i to spore parę tysięcy lat temu! Natomiast to, co jest zdecydowanie ważne
Pociąg Do KuchniKarnawał trwa, ostatki już całkiem niedługo... Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek. Uważam, że jest to fajna alternatywa, dla tradycyjnego śledzia. Choć dobry śledź, nie jest zły :) SKŁADNIKI: 350 g świeżego łososia 300 ml wody 1 łyżka soli 50 g cebuli 3-4 listki laurowe 5-6 ziarenek
Kuchnia w opałachnaturalnego drewna. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę intern etową http://www.gratyiszpeje.pl/ . Pierwszą rzeczą jaką dostałam jest deseczka która nadaje się idealnie do podawania serów, koreczków, małych przystawek. Druga to maselniczka z nożykiem do masła i rożnego rodzaju past. Trzecia to miseczka na sól, pieprz , przyprawy. Zapraszam do pracowni :) http://www.gratyiszpeje.pl
Sama słodycz i szczypta chiliŚwietna przystawka do dania głównego.Mocno czosnkowa i robi się podobnie jak naszą sałatę ze śmietaną . 1 główka sałaty masłowej umytą,osuszona i porwana na strzępy 1 ogórek zielony 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 ząbki pokrojone w cienkie plasterki czosnku 1 łyżka z czubkiem pokrojonego Szczypiorku sól i pieprz ************************************************************ Ogórek przekroić wzdłuż , wybrać nasiona i Miąższ.Pokroić w cienkie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚniadanie które przygotowałam jest podawane w Anglii jako przystawka, ja po zjedzeniu już bym raczej nie dała rady zjeść obiadu. Chrupiąca bułka z łososiem Składniki: - bagietka lub bułki typu paluch - 100 g wędzonego łososia - 70 g sera żółtego np. Gouda - 2 jajka - mała czerwona cebula - 1/4 pęczka cebulki ze szczypiorkiem - 2 łyżki musztardy sarepskiej - 2-3 łyżki majonezu - pieprz Przygotowanie
Kulinarne życiewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna propozycja na lekką i chrupiącą przystawkę. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do innych potraw. 1 opakowanie mieszanki sałat (mix) 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni groszek ptysiowy olej czosnkowy sok z cytryny sól, pieprz Mieszankę sałat
Di gotujepokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojone oliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną pastą nadziewamy muszle. Na wierzch kładziemy zrolowanego łososia. Ozdabiamy koperkiem. Do przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX . Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie. Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju
Prosto i Smacznie z Anetąktórych nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona na 4 rozdziały. Wiosna, lato, jesień, zima. W każdym rozdziale znajdziemy stosownie do pory roku - przepisy na przystawki, dania główne i desery. Wiele z przepisów jest do wykorzystania przez każdego w kuchni codziennej. Wiele przepisów jest przedstawionych w sposób, który nie przyszedłby nam na myśl - na przykład gołąbki
Poezja Smaków - blog kulinarnyBlueberry Corner by "jagodzianka" Na wielkanocny stół, na przystawkę, na sylwestrową lub karnawałową kolację i na weekendowe śniadanie – smakowite jajka faszerowane. Jajka faszerowane … Przeczytaj cały artykuł Post Jajka faszerowane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerRating: Masło z avocado to smarowidło do kanapek lub dodatek do przystawek. Pomysł na przygotowanie masła z avocado powstał z chęci przygotowania czegoś z avocado i czym czymś stało się masło – smarowidło. Składniki na: Masło z avocado jedno dojrzałe avocado jedna mała lub połówka średniej cytryny przyprawy: sól Przygotowanie: Masło z avocado Dojrzałe avocado obieramy ze […] The post
Magiczny Garneklubią smak czosnku w delikatnej oprawie majonezu. Dip ten będzie pasować do podpiekanych mięs, kiełbasek, jak również do warzyw konserwowych czy owoców typu winogrona. Będzie też ciekawym dodatkiem do przystawek lub zakąsek. Z poniżej podanych składników uzyskacie małej wielkości salaterkę – ilość […] The post Czosnkowy dip majonezowy appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekWeekend karnawałowy już za chwilę się zacznie, więc proponuję Wam przystawkę na zimno - prostą, smaczną, lekko pikantną. Składniki: 1 płat wędzonego łososia (u mnie zimnym dymem) o długości około 30 cm i szerokości 12 - 13 cm) lub 2 mniejsze, 150 g twarożku śmietankowego, jasna część pora, 1 mała papryczka chili, pęczek koperku, sól, pieprz Sposób przygotowania: Koperek posiekać i natrzeć
Nie tylko w kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bataty, czyli słodkie ziemniaki - są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach. Może gdyby nie cena - więcej
Di gotujeJest to inspiracja z książki Marty Dymek JADŁONOMIA. Pasta do pieczywa, jako przystawka, jak i na śniadanie lub kolację. Dodatek, który zastępuje rewelacyjnie masło. Namocz w zimnej wodzie półtorej szklanki słonecznika na noc lub godzinę w gorącej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Dodaj 8 sztuk pokrojonego suszonego pomidora z oleju, 3 ząbki startego czosnku , sok z połowy cytryny
Pasje Jolkikażdego dania inna wódka. Okazuje się, że wódki różnią się między sobą smakiem! Każde danie było przygotowane z odpowiedniej odmiany ziemniaka, o co zadbał Krzysztof Korolewicz dyrektor spółki Europlant. Przystawka: carpaccio ziemniaczane - ziemniaki Belana, kawior z leśnych grzybów, bekon, emulsja ziołowa i Dwór Artusa (wysokiej klasy wódka ziemniaczana). Belana należy do grupy kulinarnej A, czyli jest ziemniakiem sałatkowym. Ziemniaki twarde
królestwo garów